Page 30 - İşletme (Tüm Kitap)
P. 30

7. ÜRETİM

                 KONUYA BAŞLARKEN
               •  Çevrenizde üretim yapan kişi veya kuruluşlar hakkında bildiklerinizi sınıfta
                 arkadaşlarınızla paylaşınız.
                 İhtiyaçları gideren mal ve hizmetlerin çok küçük bir kısmı, doğada hazır olarak
          bulunur.
                 Hazır olarak bulunmayan mal ve hizmetlerin büyük çoğunluğu ise sermaye ve
          insan emeğinin doğal kaynakları işlemesiyle bir ürüne dönüştürülür. Örneğin boş bir arazi
          doğal kaynaktır. Tek başına bu araziden yararlanılmayabilir. Ancak bu arazi üzerine bir
          fabrika binasının yapılması ve bu fabrikanın üretim faaliyetinde bulunması sonucunda
          mal ve hizmet ortaya çıkacaktır.
















                                         Görsel: 1.14
                 İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetlerin ortaya çıkarılması, miktar
          ve faydalarının arttırılarak ekonomik malların kıtlığının azaltılması yönündeki faaliyetle-
          re üretim denir.
                 Mal ve hizmetlerin ortaya çıkarılabilmesi, başka bir deyişle üretimin olabilmesi
          için birtakım unsurların bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu unsurlar, üretim faktörleri
          olarak adlandırılır. Üretim faktörleri; doğa (tabiat), emek (iş gücü), sermaye ve girişim-
          cidir (müteşebbis). Bu faktörler, uygun ortamlarda bir araya getirilerek mal ve hizmetle-
          rin oluşturulmasını sağlar. Örneğin zeytinyağını elde etmek için zeytinlerin yetiştirilmesi
          ve bunların toplanıp işlenerek yağa dönüştürülmesi için doğa, emek, sermaye ve girişimci
          olarak adlandırılan üretim faktörlerine ihtiyaç vardır. Üretim faktörleri uygun ortamlarda
          bir araya gelerek mal ve hizmetlerin oluşmasını sağlarken bu faktörler üretime katılır ve
          katılımın sonucunda ekonomiden pay (gelir) alır. Her faktörün ekonomiden aldığı pay
          farklıdır. Üretim faktörleri ve bu faktörlerin ekonomiden aldıkları paylar aşağıdaki
          Şekil 1.2’de belirtilmiştir.





                                            28
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35