Page 188 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 188
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
BİYOLOJİ 9
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı Kavram Öğretimi 91
3. ÜNİTE : CANLILAR DÜNYASI > 3.2. Canlı Âlemleri ve Özellikleri
Kavram : Bakteriler
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı YOĞURT 20 dk.
Çalışmanın Amacı Bakterilerin üremesini açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Bakteri deyince pek çok kişinin aklı-
na enfeksiyona neden olan zararlı
mikroplar gelir. Ancak bazı bakteriler
sağlık için zararlı değil hatta faydalı-
dırlar. Bağırsaklarda yer alan yararlı
bakteriler bağışıklık sisteminin güç-
lenmesi ve hastalıklara karşı direnç
sağlaması bakımından önemlidir.
Evde yapılan yoğurt bu yararları sağ-
layacak en önemli probiyotik besin
kaynağıdır. Bu yararlı bakteriler,
sütü; yoğurt, peynir ve diğer süt ürün-
lerine dönüştürmek için kullanılır.
Peki, hiç düşündünüz mü? Uygun
şartlarda süt içerisine bırakılan belirli
miktarda bakteri nasıl olur da bir süre sonra tüm kabı kuşatır? Aşağıdaki görselde bir bakterinin
eşeysiz üremesi verilmiştir. Uygun ortamda bakteriler yaklaşık her 20 dakikada bir bölünebilir
(Görsel 1). Yoğurt oluşumu sürecinde bakteriler fermantasyon yaparlar.
Görsel 1: Bakterilerde bölünerek üreme
Bunu Biliyor musunuz?
Bazı bakterilerde DNA’sı dışında
Bakteriler; sıcaklık, kuraklık ve soğuk vb.
plazmit denilen DNA’dan ba-
olumsuz koşullara karşı hayatta kalabilmek
ğımsız çoğalabilen küçük ve
için endospor oluşturur.
halkasal gen parçaları da bu-
Endospor, bir üreme şekli değildir.
lunmaktadır.
185