Page 188 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 188

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                       BİYOLOJİ 9
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    Kavram Öğretimi  91
            3. ÜNİTE     : CANLILAR DÜNYASI > 3.2. Canlı Âlemleri ve Özellikleri
            Kavram       : Bakteriler
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                             YOĞURT                                     20 dk.

             Çalışmanın Amacı  Bakterilerin üremesini açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıda verilen metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


                                                                    Bakteri deyince pek çok kişinin aklı-
                                                                    na  enfeksiyona  neden  olan  zararlı
                                                                    mikroplar gelir. Ancak bazı bakteriler
                                                                    sağlık için zararlı değil hatta faydalı-
                                                                    dırlar. Bağırsaklarda yer alan yararlı
                                                                    bakteriler  bağışıklık  sisteminin  güç-
                                                                    lenmesi  ve  hastalıklara  karşı  direnç
                                                                    sağlaması  bakımından  önemlidir.
                                                                    Evde yapılan yoğurt bu yararları sağ-
                                                                    layacak  en  önemli  probiyotik  besin
                                                                    kaynağıdır.  Bu  yararlı  bakteriler,
                                                                    sütü; yoğurt, peynir ve diğer süt ürün-
                                                                    lerine  dönüştürmek  için  kullanılır.
                                                                    Peki,  hiç  düşündünüz  mü?  Uygun
                                                                    şartlarda süt içerisine bırakılan belirli
              miktarda bakteri nasıl olur da bir süre sonra tüm kabı kuşatır? Aşağıdaki görselde bir bakterinin
              eşeysiz üremesi verilmiştir. Uygun ortamda bakteriler yaklaşık her 20 dakikada bir bölünebilir
              (Görsel 1). Yoğurt oluşumu sürecinde bakteriler fermantasyon yaparlar.



















                      Görsel 1: Bakterilerde bölünerek üreme

                Bunu Biliyor musunuz?




                                                                   Bazı bakterilerde DNA’sı dışında
                   Bakteriler;  sıcaklık,  kuraklık  ve  soğuk  vb.
                                                                   plazmit  denilen  DNA’dan  ba-
                   olumsuz koşullara karşı hayatta kalabilmek
                                                                   ğımsız  çoğalabilen  küçük  ve
                   için endospor oluşturur.
                                                                   halkasal  gen  parçaları  da  bu-
                   Endospor, bir üreme şekli değildir.
                                                                   lunmaktadır.






                                                                                                   185
   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193