Page 190 - Biyoloji 9 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 190

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                       BİYOLOJİ 9
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    Kavram Öğretimi  92
            3. ÜNİTE     : CANLILAR DÜNYASI > 3.2. Canlı Âlemleri ve Özellikleri
            Kavram       : Bakteriler
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                       BAKTERİ DEYİP GEÇME                              20 dk.

             Çalışmanın Amacı  Bakterilerin biyolojik ve ekonomik önemini açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıda bakteri türlerini anlatan metin ve görseller verilmiştir. Metin ve görsellerden yararla-
                      narak soruları cevaplayınız.


                                             Bakterilerin  (Görsel  1)  hücrelerinde  çekirdek  ve  zarlı  organelleri
                                             bulunmaz.  Bu  sebeple  prokaryotik  canlılar  olarak  sınıflandırılır.
                                             Yeryüzündeki her ortamda bulunabilirler: toprakta, deniz suyunda,
                                             okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların ba-
                                             ğırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda…
                                             Uygun şartlarda büyük bir hızla büyür, bölünerek eşeysiz ürerler.
                                             Bu bölünmeyle birbirinin aynısı iki yavru hücre meydana gelir.
                                             Bakteriler yiyeceklerin bozulmasına ve hastalıklara sebep olabilir-
                                             ler. Bununla birlikte zararlı türlerinin yanı sıra  faydalı türleri de çoktur.

             Görsel 1: Şekillerine göre bakteri çeşitleri

                                            Bağırsaklarda yaşayan bakteriler, B ve K vitamini sentezleyebilir.
                                            Çürükçül bakteriler; ölü hayvan ve bitkilerin dokularını parçalayarak
                                            oksijen, karbon, azot, fosfor ve kükürdü havaya, toprağa ve suya
                                            geri  döndürür.  Bu  maddeler  daha  sonra  diğer  canlılar  tarafından
                                            kullanılabilir. Bazı bakteriler peynir, yoğurt, sirke, turşu gibi besinle-
                                            rin üretiminde görev alır.
                                            Laktik asit bakterileri ve Bifidobacterium sp. (Görsel 2), probiyotik
               Görsel 2: Bifidobacterium sp.  olarak en sık kullanılan bakterilerdir. Probiyotikler, sağlık üzerinde
                                            olumlu etki yaptıkları düşünülen mikroorganizmalardır. Sindirim sis-
            temini  düzenlemeye  ve  bağışıklık sistemini  desteklemeye  yardımcı  olmaları,  çeşitli  nedenlerle  artan
            kaybedilen yararlı bakterilerin geri kazanımını sağlamaları, yine çeşitli nedenlere bağlı olarak artan za-
            rarlı bakterilerin sayısını azaltmaları, bağırsak sağlığını desteklemeleri, probiyotiklerin faydaları denince
            akla ilk gelenlerdir.

            Antibiyotik, aşı, serumların ve bazı hormon, ilaç ve kimyasal maddelerin üretilmesinde bakterilerden
            yararlanılır.
                       Azot Döngüsü






                                                      Azot bağlayan bakteriler, atmosferde serbest hâlde bulu-
                                                       nan azot gazını bünyelerine alarak amonyağa dönüștü-
                                                       rür. Fazla amonyak, toprağa salınır. Burada nitrifikasyon
                                                       bakterileri tarafından önce nitrite sonra da nitrata dönüș-
                                                       türülür.  Nitrat,  bitkiler  tarafından  emilir  ve  protein  gibi
                                                       önemli moleküllerin üretiminde kullanılır. Böylece azot,
                                                       besin zincirine girer (Görsel 3).






              Görsel 3: Azot döngüsü

                                                                                                   187
   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195