Page 111 - Coğrafya 9 | Kavram Öğretimi Çalışması
P. 111
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
Kavram Öğretimi 73
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı COĞRAFYA 9
4. ÜNİTE : ÇEVRE VE TOPLUM > 4.1. Doğal Çevre ve İnsan > 4.1.2. Doğal Ortamda İnsan Etkileri
Kavram : Çevre Sorunları, Sera Etkisi
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi, Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
Alan Becerileri : Coğrafi Sorgulama Becerisi
Çalışmanın Adı SERA ETKİSİ 20 dk.
Çalışmanın Amacı Sera etkisi kavramını açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Hangi sebze ve meyveyi hangi mevsimde tüketebiliyoruz? Yazın portakal, kışın ise karpuz yiyebiliyor
muyuz? Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyveleri nasıl oluyor da marketlerde veya manavlardaki
raflarda görebiliyoruz? Bu soruların cevabını hiç düşündünüz mü?
Görsel 1: Sera Görsel 2: Sera içi görünümü
Mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyveler, uygun sıcaklık, nem başta olmak üzere seralarda uy-
gun koşullar oluşturularak yetiştirilmektedir.
Seralar, insanların tarımsal faaliyet amaçlı kullandığı cam ya da şeffaf malzemelerle kaplı yapılardır.
Seraların içi kışın bile sıcaktır çünkü Güneş ışınları, seradaki bitkileri ve havayı ısıtırken ısı içeride
muhafaza edilir ve dışarı çıkamaz. Böylelikle gün içerisinde, güneş ışığı aldığı saatlerde gittikçe ısınan
seralar, geceleri de sıcak kalabilmektedir.
Tıpkı seralarda olduğu gibi su buharı (H2O), karbondioksit (CO2), nitröz oksit (N2O), metan (CH4) ve
ozon (O3) gibi sera gazlarının oranının artması Dünya’ya gelen Güneş ışınlarının bir kısmının uzaya
kaçamadan bu gazlar tarafından tutulmasına neden olacaktır.
Atmosfer sera gazları
Görsel 3: Atmosferde sera Görsel 4: Sera etkisinde dünya
107