Page 131 - Kimya 9 | Kavram Öğretimi Çalışması
P. 131
72 KİMYA 9
3. ÜNİTE : KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER > 3.5. Fiziksel ve Kimyasal Değişimler > 3.5.1. Fiziksel ve Kimyasal Değişi-
min Kopan ve Oluşan Bağ Enerjileri
Kavram : Maddesel Dönüşümler
Genel Beceriler : Karar Verme Becerisi, Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı OTANTİK BİR KAHVALTI 15 dk.
Çalışmanın Amacı Maddesel dönüşümleri ayırt edebilme.
Yönerge: Aşağıdaki metinden ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Hasan, okuldan sonra mandıralarında ailesine yardım
eder. Çiftliklerindeki ineklerden elde ettikleri sütler
annesinin ellerinde lezzetli çeşit çeşit peynir, kaymak,
tereyağı gibi kahvaltılık ürünlere dönüşür. Hasan,
sütün yepyeni ve bambaşka ürünlere dönüşmesini
her seferinde hayranlıkla izler, sonra da mandıraları-
nın yanındaki kahvaltı dükkânında bu ürünleri gelen
müşterilere ikram eder. Bahçeden toplanan domates,
salatalık gibi taze sebzeler ve yeşillikler -sütte olduğu
gibi- yepyeni maddelere dönüşemese de dilimlenip
kahvaltı masalarında yerlerini alır. Taze yumurtalardan
yapılmış menemen, yeni sıkılmış portakal suyu, pata-
Görsel 1: Süt ürünleri tes kızartması, börek, kaymak-bal karışımı, yeni pişmiş
köy ekmeği ve yine çiftlikte yetişen zeytinlerden elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı da masadaki yerini
alınca iştah açan bir görüntü oluşur. Hasan’ın görevlerinden biri de mandıraya alışverişe gelen müşte-
rilerle ilgilenmektir. Hatay’ın sıcağından bunalmış müşterilere annesinin bir gün önce mayaladığı taze
yoğurttan hazırlanan soğuk ayranı ikram eden Hasan bu sayede müşterilerin serinlemesini sağlar.
Görsel 2: Kahvaltı
130
Hazırlayan: Sevtap AKMAN