Page 131 - Kimya 9 | Kavram Öğretimi Çalışması
P. 131

72     KİMYA 9


         3. ÜNİTE     : KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİMLER > 3.5. Fiziksel ve Kimyasal Değişimler > 3.5.1. Fiziksel ve Kimyasal Değişi-
                       min Kopan ve Oluşan Bağ Enerjileri
         Kavram       : Maddesel Dönüşümler
         Genel Beceriler  : Karar Verme Becerisi, Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
         Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi
          Çalışmanın Adı                       OTANTİK BİR KAHVALTI                              15 dk.

          Çalışmanın Amacı  Maddesel dönüşümleri ayırt edebilme.

          Yönerge: Aşağıdaki metinden ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.


                                                   Hasan, okuldan sonra mandıralarında ailesine yardım
                                                   eder. Çiftliklerindeki ineklerden elde ettikleri sütler
                                                   annesinin ellerinde lezzetli çeşit çeşit peynir, kaymak,
                                                   tereyağı gibi kahvaltılık ürünlere dönüşür. Hasan,
                                                   sütün yepyeni ve bambaşka ürünlere dönüşmesini
                                                   her seferinde hayranlıkla izler, sonra da mandıraları-
                                                   nın yanındaki kahvaltı dükkânında bu ürünleri gelen
                                                   müşterilere ikram eder. Bahçeden toplanan domates,
                                                   salatalık gibi taze sebzeler ve yeşillikler -sütte olduğu
                                                   gibi- yepyeni maddelere dönüşemese de dilimlenip
                                                   kahvaltı masalarında yerlerini alır. Taze yumurtalardan
                                                   yapılmış menemen, yeni sıkılmış portakal suyu, pata-
          Görsel 1: Süt ürünleri                   tes kızartması, börek, kaymak-bal karışımı, yeni pişmiş
          köy ekmeği ve yine çiftlikte yetişen zeytinlerden elde edilen soğuk sıkım zeytinyağı da masadaki yerini
          alınca iştah açan bir görüntü oluşur. Hasan’ın görevlerinden biri de mandıraya alışverişe gelen müşte-
          rilerle ilgilenmektir. Hatay’ın sıcağından bunalmış müşterilere annesinin bir gün önce mayaladığı taze
          yoğurttan hazırlanan soğuk ayranı ikram eden Hasan bu sayede müşterilerin serinlemesini sağlar.









































          Görsel 2: Kahvaltı


          130
                                                                                                                           Hazırlayan: Sevtap AKMAN
   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136