Page 139 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 139
KİMYA
Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar - Test B 2 TEST
1. Hastalıkların tanınarak tedavi edilmesi ya da gelişebilecek 3. Bazı işlemlerden geçirilen ve katkı maddesi içeren gıdala-
hastalıkları önlemek için farklı yöntemlerle kullanılan ra hazır gıdalar denir.
kimyasallara ilaç denir. İlaçların bilinçsiz tüketimi ile çok
ciddi sorunlarla karşılaşmak mümkündür. İnsan sağlığını, Buna göre hazır gıdalarla ilgili aşağıda verilen,
çevreyi ve ülke ekonomisini olumsuz etkileyebilir.
I. Emülgatörler raf ömrünün uzamasını sağlayan katkı
İlaçların bilinçsizce kullanımının etkileri arasında aşağı- maddesidir.
dakilerden hangisi yer almaz? II. Renklendirici olarak adlandırılan gıda boyaları doğal ve
yapay maddelerden elde edilir.
A) Yanlış yöntemle kullanılan ilaçlar başka sağlık sorunla-
rını getirir. III. Gıda maddelerinde kulanılan koruyucuların insan sağlı-
ğı üzerinde olumsuz etkisi yoktur.
B) Gereksiz kullanılan ilaç mikroplara karşı etkisini kaybe-
debilir. IV. Yapay tatlandırıcı maddeler kanser, alerji, zehirlenme
gibi rahasızlıklar oluşturabilirler.
C) Çöpe atılan ilaçlar toprak ve suya karışarak kirliliğe yol
açar. yargılardan hangileri doğrudur?
D) İlaç tüketiminin azalması ile ülke ekonomisine katkı A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
sağlanır.
D) II ve IV E) III ve IV
E) Reçete edilmeden tüketilen ilaçlar sağlık açısından
zararlı sonuçlara yol açabilir.
4. Tereyağına ait bazı bilgiler aşağıda verilmiştir.
Buna göre,
I. Bitkisel kaynaklı bir yağ türüdür.
II. Sütün belli bir süre çalkalanmasıyla elde edilir.
III. Kendine özgü kokusu vardır.
IV. Besin değeri margarinlere göre yüksektir.
yargılarından hangileri doğrudur?
2. Hazır gıdaların raf ömrünü daha uzun hale getirmek için
koruyucu maddelerin kullanımı yanında pastörizasyon A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III
yöntemi uygulanır. Louis Pasteur(Lui Pastör)(1822-1895) D) III ve IV E) II, III ve IV
tarafından bulunan bu yöntemde, gıdanın sıcaklığı hızlı
bir şekilde arttırılıp düşürülür. Bu işlem UHT yönteminden
farklı olarak gıdanın daha doğal kalmasını sağlar.
I. Pastörizasyon genellikle süt ve süt ürünlerinde
mikroorganizma sayısını belirlenen miktara 5. Yenilebilir yağlar vücudun enerji kaynağı olması yanın-
indirmede kullanılır. da, vücut için gerekli vitaminleri de barındırır. Dengeli bir
beslenme planı ile kullanıldığında insan sağlığına olumlu
II. UHT yönteminde 140-150°C sıcaklıkta 1-2 saniye etkileri bulunmaktadır. Yanlış kullanımı ise birçok sağlık
işlem yapılır. sorununa yol açabilir.
III. Pastörizasyon işleminde bütün mikroorganizmalar Buna göre yenilebilir yağların yanlış kullanımının sağlık
tamamen yok olur. açısından etkileri arasında hangisi yer almaz?
IV. UHT yönteminde besinlerdeki mikrobik büyüme A) Yağların belli süre yüksek ısıya maruz kalması ile kanse-
yavaşlar ancak tamamen yok olmaz. rojen maddeler oluşturur.
B) Gereğinden fazla kullanılan yağlar obezite ve kalp hasta-
V. Pastörizasyon 72°C'ta 15 saniye, bazılarında 63°C
lıklarına yol açar.
30 dakika işlem yapılır.
C) Yanlış kullanım karaciğerin yağlanmasına sebep olur.
Tabloda verilen pastörizasyon ve UHT yöntemleriyle ilgili D) Alınan A ve D gibi vitaminlerin vücut tarafından kulla-
bilgilerden hangileri yanlıştır?
nılmasını sağlar.
A) I ve II B) I ve III C) III ve IV E) Fazla kullanımı kanda zararlı kolesterolün yükselmesi-
D) IV ve V E) III ve V ne neden olur.
136 137