Page 139 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 139

KİMYA

                                   Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar - Test B                  2     TEST



        1.   Hastalıkların tanınarak tedavi edilmesi ya da gelişebilecek   3.   Bazı işlemlerden geçirilen ve katkı maddesi içeren gıdala-
            hastalıkları  önlemek  için  farklı  yöntemlerle  kullanılan   ra hazır gıdalar denir.
            kimyasallara  ilaç  denir.  İlaçların  bilinçsiz  tüketimi  ile  çok
            ciddi sorunlarla karşılaşmak mümkündür. İnsan sağlığını,      Buna göre hazır gıdalarla ilgili aşağıda verilen,
            çevreyi ve ülke ekonomisini olumsuz etkileyebilir.
                                                                    I. Emülgatörler  raf  ömrünün  uzamasını    sağlayan  katkı
            İlaçların bilinçsizce kullanımının etkileri arasında aşağı-  maddesidir.
            dakilerden hangisi yer almaz?                           II. Renklendirici olarak adlandırılan gıda boyaları doğal ve
                                                                      yapay maddelerden elde edilir.
            A)  Yanlış yöntemle kullanılan ilaçlar başka sağlık sorunla-
               rını getirir.                                       III. Gıda maddelerinde kulanılan koruyucuların insan sağlı-
                                                                      ğı üzerinde olumsuz etkisi yoktur.
            B)  Gereksiz kullanılan ilaç mikroplara karşı etkisini kaybe-
               debilir.                                            IV. Yapay  tatlandırıcı  maddeler  kanser,  alerji,  zehirlenme
                                                                      gibi rahasızlıklar oluşturabilirler.
            C)  Çöpe atılan ilaçlar toprak ve suya karışarak kirliliğe yol
               açar.                                               yargılardan hangileri doğrudur?
            D)  İlaç  tüketiminin  azalması  ile  ülke  ekonomisine  katkı   A) Yalnız I     B) I ve II      C) I ve III
               sağlanır.
                                                                             D) II ve IV          E) III ve IV
            E)  Reçete  edilmeden  tüketilen  ilaçlar  sağlık  açısından
               zararlı sonuçlara yol açabilir.





                                                               4.   Tereyağına ait bazı bilgiler aşağıda verilmiştir.

                                                                   Buna göre,
                                                                    I. Bitkisel kaynaklı bir yağ türüdür.
                                                                    II. Sütün belli bir süre çalkalanmasıyla elde edilir.
                                                                   III. Kendine özgü kokusu vardır.
                                                                   IV. Besin değeri margarinlere göre yüksektir.

                                                                   yargılarından hangileri doğrudur?
        2.   Hazır gıdaların raf ömrünü daha uzun hale getirmek için
            koruyucu  maddelerin  kullanımı  yanında  pastörizasyon   A) Yalnız I     B) I ve II                  C) II ve III
            yöntemi  uygulanır.  Louis  Pasteur(Lui  Pastör)(1822-1895)            D) III ve IV       E) II, III ve IV
            tarafından  bulunan  bu  yöntemde,  gıdanın  sıcaklığı  hızlı
            bir şekilde arttırılıp düşürülür. Bu işlem UHT yönteminden
            farklı olarak gıdanın daha doğal kalmasını sağlar.

              I.  Pastörizasyon  genellikle  süt  ve  süt  ürünlerinde
                mikroorganizma   sayısını   belirlenen   miktara   5.   Yenilebilir  yağlar  vücudun  enerji  kaynağı  olması  yanın-
                indirmede kullanılır.                              da, vücut için gerekli vitaminleri de barındırır. Dengeli bir
                                                                   beslenme planı ile kullanıldığında insan sağlığına olumlu
             II.  UHT  yönteminde  140-150°C  sıcaklıkta  1-2  saniye   etkileri  bulunmaktadır.  Yanlış  kullanımı  ise  birçok  sağlık
                işlem yapılır.                                     sorununa yol açabilir.

             III.  Pastörizasyon  işleminde  bütün  mikroorganizmalar      Buna göre yenilebilir yağların yanlış kullanımının sağlık
                tamamen yok olur.                                  açısından etkileri arasında hangisi yer almaz?

            IV.  UHT  yönteminde  besinlerdeki  mikrobik  büyüme   A)  Yağların belli süre yüksek ısıya maruz kalması ile kanse-
                yavaşlar ancak tamamen yok olmaz.                     rojen maddeler oluşturur.
                                                                   B)  Gereğinden fazla kullanılan yağlar obezite ve kalp hasta-
             V.  Pastörizasyon 72°C'ta 15 saniye, bazılarında 63°C
                                                                      lıklarına yol açar.
                30 dakika işlem yapılır.
                                                                   C)  Yanlış kullanım karaciğerin yağlanmasına sebep olur.
            Tabloda verilen pastörizasyon ve UHT yöntemleriyle ilgili   D)  Alınan A ve D gibi vitaminlerin vücut tarafından kulla-
            bilgilerden hangileri yanlıştır?
                                                                      nılmasını sağlar.
            A) I ve II         B) I ve III                C) III ve IV  E)  Fazla kullanımı kanda zararlı kolesterolün yükselmesi-
                      D) IV ve V           E) III ve V                ne neden olur.

 136                                                       137
   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144