Page 143 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 143

KİMYA

                                   Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar - Test B                  3     TEST



        1.   İlaçların farklı formlarda olmasını örneklerle açıklanmaya   3.   KATKI MADDELERİ  KULLANIM ALANLARI
            çalışılmıştır.
                                                                    I.  Sorbik asit ve sorbatlar Mikroorganizma  ve  küf  oluşu-
             I. Öksüren bir hastaya öksürük şurubu verilir.                              munu önlemek için
            II. Ayağında mantar olan bir hastaya merhem verilir.    II.  Sülfür oksit ve sülfürler Meyve ve sebze sularında renk
                                                                                         değişimini önlemek için
            III. Şiddetli Migreni tutmuş bir hastaya iğne yapılır.
                                                                    III.  Nitrit ve Nitratlar  Etlerde  renk  değişimini  önle-
            IV. Grip olmuş bir hastaya antibiyotik hap verilir.
                                                                                         mek için
            Verilen örneklere göre ilaçların farklı formlarda hazırlanı-
                                                                   IV.  Karmen Kırmızısı  Sos, pasta, reçel gibi ürünlerde
            şının sebebi aşağıdakilerden hangisi olamaz?
                                                                                         doğal renklendirici olarak
            A)  Doğru dozda alınmış olmasını sağlamak               V.  Tuzlar           Gıdaların  aromasını  sağlamak
            B)  Bağırsaklarda  emilimin  olması  gereken  ilaçları  mide                 ve saklama süresini uzatmak için
               asidinden korumak                                   Verilen  tabloda  hazır  gıda  maddelerinde  kullanılan  katkı

            C)  Birden fazla ilaç kullanması gereken hastaların ilaçlarını   maddeleri ve karşılarında kullanım alanları yazılmıştır
               karıştırmaması için.
                                                                   Buna göre hangi katkı maddesinin kullanım alanı diğerle-
            D)  Vücutta emilim ve dağılımını kontrol ederek ideal ilaç   rinden farklıdır?
               etkisini sağlamak
                                                                   A) I      B) II    C) III    D) IV     E) V
            E)  Etken  maddelerin  tat  ve  kokusunun  hastayı  rahatsız
               etmesini önlemek
                                                               4.















                                                                   Şemada    ,      ,     ,      ile gösterilen yerlere
                                                                   sırasıyla yazılması gereken ifadeler aşağıdakilerin hangi-
                                                                   sinde doğru olarak verilmiştr?
                                                                   A)  Katı Yağlar, Sıvı Yağlar, Fındık Yağı, Tereyağı
        2.   Hazır gıdaların içeriğinde rastlanan kimyasal maddelerden
            bazıları aşağıda verilmiştir.                          B)  Rafine Yağ, Katı Yağlar, Tereyağı, Fındık Yağı
                                                                   C)  Katı Yağlar, Sıvı Yağlar, Tereyağı, Fındık Yağı
            Nitrat-Nitrit (E252) işlenmiş et ürünlerinde raf ömrünü uzatır.
                                                                   D)  Sıvı Yağlar, Rafine Yağ, Fındık Yağı, Tereyağı
            Aspartam (E951) ketçap, çikolata, gazoz vb. ürünlerde şeker
                                                                   E)  RafineYağ, Katı Yağlar, Fındık Yağı, Tereyağı
            yerine olarak kullanılır.
            Askorbik Asit (E300) dondurulmuş balıklarda rengin bozul-
            maması için kullanılır.                            5.   Yağlar elde edilme kaynaklarına göre hayvansal veya bitki-
                                                                   sel olarak sınıflandırılırlar.
            Curcumin  Portakal  sarısı  (E100)  portakal  sarısı:  Peynir,
            margarin, fırın tatlılarında sarı rengi vermek için kullanılır.     Buna  göre  verilen  yağ  örneklerinden  hangisi  yemek
                                                                   yaparken ısıya karşı dayanıksız bitkisel bir yağ olduğu
            Buna  göre  seçeneklerde  yer  alan  katkı  maddelerinden   için tercih edilmez?
            hangisine örnek verilmemiştir?
                                                                   A)  Fındık yağı
            A)  Tatlandırıcılar
                                                                   B)  Mısır özü yağı
            B)  Emülgatörler
                                                                   C)  Ayçiçek yağı
            C)  Renklendiriciler
                                                                   D)  Tereyağı
            D)  Koruyucular
                                                                   E)  Badem yağı
            E)  Asit düzenleyiciler

 140                                                       141
   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148