Page 143 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 143
KİMYA
Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar - Test B 3 TEST
1. İlaçların farklı formlarda olmasını örneklerle açıklanmaya 3. KATKI MADDELERİ KULLANIM ALANLARI
çalışılmıştır.
I. Sorbik asit ve sorbatlar Mikroorganizma ve küf oluşu-
I. Öksüren bir hastaya öksürük şurubu verilir. munu önlemek için
II. Ayağında mantar olan bir hastaya merhem verilir. II. Sülfür oksit ve sülfürler Meyve ve sebze sularında renk
değişimini önlemek için
III. Şiddetli Migreni tutmuş bir hastaya iğne yapılır.
III. Nitrit ve Nitratlar Etlerde renk değişimini önle-
IV. Grip olmuş bir hastaya antibiyotik hap verilir.
mek için
Verilen örneklere göre ilaçların farklı formlarda hazırlanı-
IV. Karmen Kırmızısı Sos, pasta, reçel gibi ürünlerde
şının sebebi aşağıdakilerden hangisi olamaz?
doğal renklendirici olarak
A) Doğru dozda alınmış olmasını sağlamak V. Tuzlar Gıdaların aromasını sağlamak
B) Bağırsaklarda emilimin olması gereken ilaçları mide ve saklama süresini uzatmak için
asidinden korumak Verilen tabloda hazır gıda maddelerinde kullanılan katkı
C) Birden fazla ilaç kullanması gereken hastaların ilaçlarını maddeleri ve karşılarında kullanım alanları yazılmıştır
karıştırmaması için.
Buna göre hangi katkı maddesinin kullanım alanı diğerle-
D) Vücutta emilim ve dağılımını kontrol ederek ideal ilaç rinden farklıdır?
etkisini sağlamak
A) I B) II C) III D) IV E) V
E) Etken maddelerin tat ve kokusunun hastayı rahatsız
etmesini önlemek
4.
Şemada , , , ile gösterilen yerlere
sırasıyla yazılması gereken ifadeler aşağıdakilerin hangi-
sinde doğru olarak verilmiştr?
A) Katı Yağlar, Sıvı Yağlar, Fındık Yağı, Tereyağı
2. Hazır gıdaların içeriğinde rastlanan kimyasal maddelerden
bazıları aşağıda verilmiştir. B) Rafine Yağ, Katı Yağlar, Tereyağı, Fındık Yağı
C) Katı Yağlar, Sıvı Yağlar, Tereyağı, Fındık Yağı
Nitrat-Nitrit (E252) işlenmiş et ürünlerinde raf ömrünü uzatır.
D) Sıvı Yağlar, Rafine Yağ, Fındık Yağı, Tereyağı
Aspartam (E951) ketçap, çikolata, gazoz vb. ürünlerde şeker
E) RafineYağ, Katı Yağlar, Fındık Yağı, Tereyağı
yerine olarak kullanılır.
Askorbik Asit (E300) dondurulmuş balıklarda rengin bozul-
maması için kullanılır. 5. Yağlar elde edilme kaynaklarına göre hayvansal veya bitki-
sel olarak sınıflandırılırlar.
Curcumin Portakal sarısı (E100) portakal sarısı: Peynir,
margarin, fırın tatlılarında sarı rengi vermek için kullanılır. Buna göre verilen yağ örneklerinden hangisi yemek
yaparken ısıya karşı dayanıksız bitkisel bir yağ olduğu
Buna göre seçeneklerde yer alan katkı maddelerinden için tercih edilmez?
hangisine örnek verilmemiştir?
A) Fındık yağı
A) Tatlandırıcılar
B) Mısır özü yağı
B) Emülgatörler
C) Ayçiçek yağı
C) Renklendiriciler
D) Tereyağı
D) Koruyucular
E) Badem yağı
E) Asit düzenleyiciler
140 141