Page 148 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 148

KİMYA                      Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar - Test B                   4. TEST



        6.                                                     9.   (…..) Sosis, salam hazır gıdaya örnektir.
                                                                   (…..) Nitrit, nitrat, propiyonik asit gibi kimyasallar hazır gıda-
                                                                   larda kullanılan koruyuculara örnektir.
                                                                   (…..) Taze fasulye, çilek doğal gıdaya örnektir.

                                                                   (…..) Renklendiriciler şekerleme, reçel gibi birçok hazır gıda-
                                                                   da kullanılır.

                                                                   (…..) Hazır gıdanın lezzetini ve aromasını artırmak için her
                                                                   zaman yapay tatlandırıcılar kullanılır.

                                                                   Yukarıda verilen ifadelerde doğru ifadeye (D), yanlış ifa-
                                                                   deye (Y) yazıldığında yanıt hangi seçenekteki gibi olur?

                                                                   A)  Y, Y, Y, Y, D
            Yukarıda  verilen  şemada  1.  ifadeden  yola  çıkılarak   B)  D, Y, D, Y, D
            bahsedilen  ilaç  formu  bulunarak  ilerlendiğinde;  çıkış   C)  D, D, D, D, Y
            noktasında aşağıdakilerden hangisine ulaşılır?
                                                                   D)  D, D, Y, D, D
            A) Merhem          B) İğne             C) Şurup
                                                                   E)  Y, Y, D, D, Y
                      D) Hap               E) Antibiyotik


        7.   İlaçların vücutta istenmeyen tepkimelere neden olmama-  10.   Pastörizasyon besinlerdeki mikrobik büyümeyi yavaş-
            sı için ilacın,                                             latır  fakat  patojen  mikroorganizmaları  tamamen  yok
                                                                        etmez.
             I. Doktor tarafından reçete edilmiş olması
                                                                        UHT işleminde sütün yapısındaki bütün mikroorga-
            II. Dozaj aralıkları                                        nizmalar öldürülür ve besin değeri azalır.
            III. Uygulanma şekli                                        Pastörizasyonun amacı son kullanma tarihine kadar
            IV. Saklanma koşulları                                      pastörize  ürünün  içinde  yaşayan  patojen  sayısını
                                                                        hastalığa sebep olmayacak şekilde azaltmaktır.
            durumlarından hangilerine dikkat edilmesi gerekir?
                                                                   Yukarıdaki etkinlikte ifadelerin önüne doğru ise ‘’✓’’ yanlış
            A) I ve II         B) I ve III             C) I, III ve IV  ise ‘’X’’ işaretleri konulacaktır.
                      D) II, III ve IV      E) I, II, III ve IV
                                                                   Buna göre bu etkinliği hatasız tamamlayan bir öğrenci-
                                                                   nin cevapları aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
        8.   Gıdalarla ilgili olarak verilen,
                                                                   A)   ✓    B)  X    C)  ✓     D)  X     E)  ✓
               •  Süt ve süt ürünleri …I… veya …II… ile işlenerek daya-
               nıklı hâle getirilir.                                  X         ✓        ✓         ✓         ✓
               •  Ürün etiketlerinde ‘‘E’’ harfinin yanında birçok rakam-  ✓    X        X         ✓         ✓
               dan oluşan kodlarla …III… gösterilir.
               •  Hazır gıdalardaki etiketlerde ürünün üretildiği yer, içeri-
               ği, …IV…, saklanma koşulları gibi birçok bilgi bulundu-  11.  ‘’Glukronik asit insanlara zarar vermeyen bir madde olup
               ğu gibi üretim ve …V… tarihi de bulunur.            yemek soslarında kullanılır, ancak kediler için  ölümcüldür.
            numaralarla gösterilen yerlere gelmesi gereken sözcük-  Arsenik insanlar için ölümcül olmasına rağmen yemlerine
            ler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?          eklendiğinde  tavukların  kas  kütlesini  arttırır.  İnsanları
                                                                   mutlu eden çikolatada bulunan teobromin küçük bir köpeği
                       I               II              III              IV              V
                                                                   öldürebilir. Sosis ve salamdaki nitritler kanserojendir.’’
                  katkı    son           pastöri-  besin
            A)                    UHT
                maddeleri kullanım        zasyon  değerleri        Vücuda alınan kiyasalların etkileri ile ilgili olarak verilen
                                                                   yukarıdaki örneklere göre,
                  besin           katkı   pastöri-  son
            B)            UHT
                değerleri       maddeleri  zasyon  kullanım         I. İçeriği ve etkileri bilinmeyen maddeler tüketilmemelidir.
                  besin   katkı            son    pastöri-          II. Bir besin maddesi tüm canlıların besin zincirinde bulun-
            C)                    UHT
                değerleri maddeleri      kullanım  zasyon             mayabilir.
                 pastöri-  besin           son     katkı           III. Hazır gıdalardaki katkılar sağlığa zararlı olabilir.
            D)                    UHT
                 zasyon  değerleri       kullanım  maddeleri
                                                                   yargılarından hangileri doğrudur?
                 pastöri-         katkı   besin    son
            E)            UHT                                      A) Yalnız I        B) Yalnız II         C) I ve II
                 zasyon         maddeleri değerleri  kullanım
                                                                             D) II ve III         E) I, II ve III

                                                           146
   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152