Page 135 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 135

KİMYA

                                   Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar - Test B                  1     TEST



        1.   İlaçlar farklı dozlarda ve formlarda üretilir.    4.   Yenilebilir yağlar katı ve sıvı olarak ikiye ayrılır.

            Bunun nedeni ile ilgili;                               Aşağıdakilerden hangisi sıvı yağ değildir?
             I. Etken maddenin vücuttaki dağılımını kontrol etmek.  A)  Fındık yağı
            II. Etken maddenin doğru dozda alınmasını sağlamak.    B)  Palmiye yağı
            III. Etken maddeleri asidik vücut sıvılarından korumak.  C)  Zeytinyağı
            yargılarından hangileri doğrudur?                      D)  Mısır yağı

            A) Yalnız I        B) Yalnız II         C) I ve II     E)  Ayçiçek yağı
                      D) I ve III          E) I, II ve III





                                                               5.   Yağlar  bir  çok  gıda  maddesine  lezzet  katar.  Fakat  aşırı
                                                                   kullanımı  sağlık  için  zararlı  olduğundan  yağları  yakından
                                                                   tanımak gerekir.Buna göre;
                                                                   X: Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-
                                                                   dan  veya  sütten  ayrılmış  süt  ürünüdür.  Lezzeti  yüksektir
                                                                   ve ağızda eriyen bir dokusu vardır. Yapısında protein ve
                                                                   az miktarda şeker içerir; bu nedenle yüksek ısıda yanma
                                                                   eğilimi gösterir. Kızartmalarda kullanımı uygun değildir.
        2.   Hastalığın tedavisinde etken maddelerin kolay uygulanma-
            sı önemlidir. Bu nedenle çeşitli yardımcı maddeler kullanı-     Y: Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A
            larak kolayca uygulanabilen formda ilaçlar üretilir.   vitamini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.
                                                                   Trans  ve  doymamış  yağ  içerir.  Çoğunda  soya  fasulyesi,
            Aşağıdakilerden hangisinde ilaç etken maddesi, katı ilaç
                                                                   pamuk tohumu ve mısırdan elde edilen bitkisel yağlar kul-
            formu ile uygulanır?
                                                                   lanır.
            A)  Draje
                                                                   Özellikleri  verilen  X  ve  Y  yağları  için  aşağıdakilerden
            B)  Ampul                                              hangisi doğrudur?
            C)  Şurup                                                              X                      Y
            D)  Krem                                               A)     Margarin      Tereyağı
            E)  Merhem                                             B)     Tereyağı      Margarin
                                                                   C)     Margarin     Zeytinyağı
                                                                   D)    Zeytinyağı     Margarin
                                                                   E)     Tereyağı     Zeytinyağı











                                                               6.   Yağlı  tohum  bitkilerinden  ham  yağ  elde  edilir.  Bu  yağlar
        3.   Fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak üretilen, amba-  uygulanan farklı işlemler sonucu farklı şekilde isimlendirilir.
            lajlanmış, raf ömrü uzun olan gıdalara “hazır gıda” denir.
                                                                   Buna göre, aşağıdakilerden hangisi belirtilen özellikler-
            Aşağıdaki ürünlerden hangisi hazır gıdadır?            de bir yağ değildir?
            A)  Köy yumurtası                                      A)  Sızma yağ
            B)  Dağ kekiği                                         B)  Vinterize yağ
            C)  Çiğ süt                                            C)  Tereyağ
            D)  Bisküvi                                            D)  Riviera yağ

            E)  Çilek                                              E)  Rafine yağ

 132                                                       133
   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140