Page 135 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 135
KİMYA
Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar - Test B 1 TEST
1. İlaçlar farklı dozlarda ve formlarda üretilir. 4. Yenilebilir yağlar katı ve sıvı olarak ikiye ayrılır.
Bunun nedeni ile ilgili; Aşağıdakilerden hangisi sıvı yağ değildir?
I. Etken maddenin vücuttaki dağılımını kontrol etmek. A) Fındık yağı
II. Etken maddenin doğru dozda alınmasını sağlamak. B) Palmiye yağı
III. Etken maddeleri asidik vücut sıvılarından korumak. C) Zeytinyağı
yargılarından hangileri doğrudur? D) Mısır yağı
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II E) Ayçiçek yağı
D) I ve III E) I, II ve III
5. Yağlar bir çok gıda maddesine lezzet katar. Fakat aşırı
kullanımı sağlık için zararlı olduğundan yağları yakından
tanımak gerekir.Buna göre;
X: Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-
dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür. Lezzeti yüksektir
ve ağızda eriyen bir dokusu vardır. Yapısında protein ve
az miktarda şeker içerir; bu nedenle yüksek ısıda yanma
eğilimi gösterir. Kızartmalarda kullanımı uygun değildir.
2. Hastalığın tedavisinde etken maddelerin kolay uygulanma-
sı önemlidir. Bu nedenle çeşitli yardımcı maddeler kullanı- Y: Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A
larak kolayca uygulanabilen formda ilaçlar üretilir. vitamini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.
Trans ve doymamış yağ içerir. Çoğunda soya fasulyesi,
Aşağıdakilerden hangisinde ilaç etken maddesi, katı ilaç
pamuk tohumu ve mısırdan elde edilen bitkisel yağlar kul-
formu ile uygulanır?
lanır.
A) Draje
Özellikleri verilen X ve Y yağları için aşağıdakilerden
B) Ampul hangisi doğrudur?
C) Şurup X Y
D) Krem A) Margarin Tereyağı
E) Merhem B) Tereyağı Margarin
C) Margarin Zeytinyağı
D) Zeytinyağı Margarin
E) Tereyağı Zeytinyağı
6. Yağlı tohum bitkilerinden ham yağ elde edilir. Bu yağlar
3. Fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak üretilen, amba- uygulanan farklı işlemler sonucu farklı şekilde isimlendirilir.
lajlanmış, raf ömrü uzun olan gıdalara “hazır gıda” denir.
Buna göre, aşağıdakilerden hangisi belirtilen özellikler-
Aşağıdaki ürünlerden hangisi hazır gıdadır? de bir yağ değildir?
A) Köy yumurtası A) Sızma yağ
B) Dağ kekiği B) Vinterize yağ
C) Çiğ süt C) Tereyağ
D) Bisküvi D) Riviera yağ
E) Çilek E) Rafine yağ
132 133