Page 131 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 131
ÇÖZÜMLÜ SORULAR Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar KİMYA
44. Yağlarla ilgili verilen tanımlar, Çözüm:
I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema- A) Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla
dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür. kullanılır. (Koruyucular)
II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi- B) Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve maya
di oranı yüksek olan yağlardır. bozulmasına karşı gıdayı korumak amacıyla kullanılır.
(Koruyucular)
III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A vita-
mini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir. C) Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır.
(Koruyucular)
IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
lardan veya bitkisel yağların hidrojenle doyurulmasın- D) Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılır.
dan elde edilir. (Renklendiriciler)
hangi seçenekte verilen kavramlarla doğru eşleşir? E) Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla-
I II III IV
nılır. (Koruyucular)
A) Sıvı Yağlar Katı Yağlar Vinterize Yağ Katı Yağlar
Cevap: D
B) Tereyağı Sıvı Yağlar Margarin Katı Yağlar
C) Vinterize Yağ Sıvı Yağlar Katı Yağlar Margarin
D) Sıvı Yağlar Margarin Katı Yağlar Tereyağı
E) Margarin Katı Yağlar Tereyağı Sıvı Yağlar
Çözüm:
Tanımlara ait kavramlar parantez içinde verilmiştir.
I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-
dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür. (Tereyağı)
II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi-
di oranı yüksek olan yağlardır. (Sıvı Yağlar)
46. Azı karar çoğu zarar olan yağlarla ilgili olarak hazırlanan
III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A yandaki bulmacayı doldurmamız için şu bilgiler veriliyor.
vitamini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.
(Margarin) 1. Yağın yapısı değiştirilme-
den, ağartma, koku, asitlik
IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
lardan veya bitkisel yağların hidrojenle doyurulmasından ve reçine giderme işlemleri-
elde edilir. (Katı yağlar) ne tabi tutularak elde edilen
yağ.
Cevap: B
2. Mekanik yöntemler ve ısı
uygulaması ile yağın yapı-
sını değiştirmeden saflığını
ve tadını koruyarak elde
45. Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünme- edilen yağ.
sini sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu
3. Rafine zeytin yağına belli oranlarda sızma zeytin yağının
kimyasal maddeler koruyucular, renklendiriciler, emülsi-
karıştırılması ile elde edilen yağ.
yonlaştırıcılar, tatlandırıcılar şeklinde sınıflandırılabilir.
4. Yağlardaki doymuş yağ asitlerinin süzülerek yağdan
Kullanım alanları aşağıda verilen gıda katkı maddeleri uzaklaştırılması sonucunda elde edilen yağ.
gruplandırıldığında hangisi farklı bir grupta yer alır?
5. Yüksek erime noktasına sahip krema, A vitamini ve
A) Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla renklendiricilerle işlem görerek elde edilen katı yağ.
kullanılır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yuvarlak kutucuklar-
da bulunan harflerden biri değildir?
B) Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve maya bozul-
masına karşı gıdayı korumak amacıyla kullanılır. A) R B) S C) V D) M E) T
C) Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır. Çözüm:
D) Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılır. 1. RAFİNE 3. RİVİERA 5. MARGARİN
E) Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla- 2. SIZMA 4. VİNTERİZE
nılır. Cevap: E
128 129