Page 131 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 131

ÇÖZÜMLÜ SORULAR                Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar                         KİMYA



        44.  Yağlarla ilgili verilen tanımlar,                     Çözüm:
             I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-     A) Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla
               dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür.              kullanılır. (Koruyucular)
            II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi-     B)  Hazır  gıdalarda  oluşabilecek  bakteri,  küf  ve  maya
               di oranı yüksek olan yağlardır.                     bozulmasına  karşı  gıdayı  korumak  amacıyla  kullanılır.
                                                                   (Koruyucular)
            III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A vita-
               mini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.     C) Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır.
                                                                   (Koruyucular)
            IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
               lardan  veya  bitkisel  yağların  hidrojenle  doyurulmasın-     D)  Hazır  gıdayı  çekici  hâle  getirmek  için  kullanılır.
               dan elde edilir.                                    (Renklendiriciler)
            hangi seçenekte verilen kavramlarla doğru eşleşir?     E) Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla-
                            I                       II                        III                     IV
                                                                   nılır. (Koruyucular)
            A)   Sıvı Yağlar  Katı Yağlar  Vinterize Yağ Katı Yağlar
                                                                                                          Cevap: D
            B)    Tereyağı  Sıvı Yağlar  Margarin  Katı Yağlar
            C)  Vinterize Yağ  Sıvı Yağlar  Katı Yağlar  Margarin
            D)   Sıvı Yağlar  Margarin  Katı Yağlar  Tereyağı
            E)    Margarin  Katı Yağlar  Tereyağı  Sıvı Yağlar

            Çözüm:
            Tanımlara ait kavramlar parantez içinde verilmiştir.

            I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-
            dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür. (Tereyağı)

            II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi-
            di oranı yüksek olan yağlardır. (Sıvı Yağlar)
                                                               46.  Azı karar çoğu zarar olan yağlarla ilgili olarak hazırlanan
            III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A   yandaki bulmacayı doldurmamız için şu bilgiler veriliyor.
            vitamini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.
            (Margarin)                                              1. Yağın  yapısı  değiştirilme-
                                                                      den,  ağartma,  koku,  asitlik
            IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
            lardan  veya  bitkisel  yağların  hidrojenle  doyurulmasından   ve reçine giderme işlemleri-
            elde edilir. (Katı yağlar)                                ne tabi tutularak elde edilen
                                                                      yağ.
                                                  Cevap: B
                                                                    2. Mekanik  yöntemler  ve  ısı
                                                                      uygulaması  ile  yağın  yapı-
                                                                      sını değiştirmeden saflığını
                                                                      ve  tadını  koruyarak  elde
        45.  Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünme-    edilen yağ.
            sini sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu
                                                                    3. Rafine zeytin yağına belli oranlarda sızma zeytin yağının
            kimyasal  maddeler  koruyucular,  renklendiriciler,  emülsi-
                                                                      karıştırılması ile elde edilen yağ.
            yonlaştırıcılar, tatlandırıcılar şeklinde sınıflandırılabilir.
                                                                    4.  Yağlardaki  doymuş  yağ  asitlerinin  süzülerek  yağdan
            Kullanım  alanları  aşağıda  verilen  gıda  katkı  maddeleri   uzaklaştırılması sonucunda elde edilen yağ.
            gruplandırıldığında hangisi farklı bir grupta yer alır?
                                                                    5. Yüksek  erime  noktasına  sahip  krema,  A  vitamini  ve
            A)  Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla   renklendiricilerle işlem görerek elde edilen katı yağ.
               kullanılır.                                         Buna göre aşağıdakilerden hangisi yuvarlak kutucuklar-
                                                                   da bulunan harflerden biri değildir?
            B)  Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve maya bozul-
               masına karşı gıdayı korumak amacıyla kullanılır.    A) R      B) S     C) V      D) M      E) T

            C)  Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır.  Çözüm:
            D)  Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılır.     1. RAFİNE     3. RİVİERA        5. MARGARİN
            E)  Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla-     2. SIZMA      4. VİNTERİZE
               nılır.                                                                                     Cevap: E


 128                                                       129
   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136