Page 130 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 130
KİMYA Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar ÇÖZÜMLÜ SORULAR
40. İlaçlar, hastalığın tanısı, tedavisi veya önlenmesi için vücu- 42. Gıdaların özellikleri
da alınan ya da uygulanan kimyasal maddedir.
I. Üretiminde hiçbir kimyasal gübre ve katkı maddesi
Buna göre, kullanılmayan
I. Bazı ilaçların tadı gizlenmiş, II. Raf ömrü uzun
bazı ilaçların ise mide de çözün- III. Tüketilmesi kolay
mesi engellenmiştir.
IV. Kaynağından elde edildiği gibi kullanılan
V. Herhangi bir işlemden geçmemiş
VI. Koruyucu, renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren
II. Yarı katı emülsiyon jel veya
akışkan losyon halinde bulu-
Yukarıda verilen özelliklerden hangileri doğal gıdalara
nabilir.
aittir?
A) I, IV ve V
III. Diğer ilaç formlarına göre daha
hızlı etki eder. B) I, II ve VI
C) II, III ve IV
D) III, V ve VI
IV. Çözelti, emülsiyon ve süspan-
E) II, III, IV ve VI
siyon şeklinde olabilir.
Çözüm:
I, IV ve V numaralı özellikler doğal gıdaya ait; II, III ve VI
farklı formlardaki ilaçlarla ilgili olarak yapılan açıklama- numaralı özellikler hazır gıdaya ait özelliklerdir.
lardan hangileri doğrudur?
Cevap: A
A) I ve II B) I ve III C)I, II ve III
D) I, III ve IV E) I, II, III ve IV
43. Tüketilmesi kolay, raf ömrü uzun, koruyucu, renklendirici
Çözüm: gibi çeşitli kimyasallar içeren besin maddelerine ‘’hazır
I.hap, II.merhem, III.iğne, IV.şurup formları ile ilgili olarak gıda’’ denir.
verilen bilgiler doğrudur.
Buna göre,
Cevap: E
KATKI MADDESİ HAZIR GIDA
I. Emülgatörler Hazır çorbalar-Tatlılar
41. Bir hazır gıdanın vücuda ne ölçüde zararlı olduğunu veya
günlük besin ihtiyacımızın ne kadarını karşıladığını öğre- II. Renklendiriciler Sakız-Sosis-Reçel
nebildiğimiz mobil uygulamalar vardır. Ancak etiket okur- III. Tatlandırıcılar Hazır köfte harcı-Et suyu tableti
yazarlığının önem kazandığı günümüzde satın alma anın-
da öncelikli olarak yapmamız gereken etikete bakmaktır. çeşitli hazır gıdalarda bulunan katkı maddeleri ile ilgili
yukarıdaki örneklerden hangileri doğrudur?
Buna göre ülkemizde üretilen bir bisküvi paketinin etike-
tinde aşağıdaki bilgilerden hangisinin bulunması zorunlu A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
değildir? D) II ve III E) I, II ve III
A) Üretim yeri Çözüm:
B) İçindekiler Emülgatörler gıdalarda homojen görüntüyü sağlamak için
özellikle hazır çorba ve tatlılarda kullanılır.
C) Üretim tarihi
D) Son kullanma tarihi Renklendiriciler gıdayı çekici hale getirmek için özellikle
şekerleme, dondurma, sakız, sosis ve reçel gibi gıdalarda
E) Fiyat bilgisi
kullanılır.
Çözüm: Tatlandırıcılar gıdanın aromasını zenginleştirmek için
özellikle şeker, bisküvi, soda, diyet içecekler, salam, sosis,
Üretim yeri, içindekiler, üretim tarihi ve son kullanma tari-
köfte harcı, hamburger, et suyu tableti, cips ve krakerlerde
hine ait bilgilerin yazılması gerekli iken fiyat bilgisinin ya-
kullanılır.
zılması gerekli değildir.
Cevap: E
Cevap: E
128