Page 132 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 132

KİMYA                          Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar          ÇÖZÜMLÜ SORULAR



        47.  …...I…... besinlerdeki mikrobik çoğalmayı yavaşlatır fakat   49.  Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünmesi-
            patojen  mikroorganizmaları  tamamen  yok  etmez,amaç   ni sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır.
            kullanma tarihine kadar, …...II…... ürünün içinde yaşayan
            patojen sayısını, hastalığa neden olmayacak şekilde azalt-     Buna göre, kimyasal katkı maddelerinin kullanım amaç-
            maktır.                                                ları  ile  ilgili  olarak  verilen  aşağıdaki  eşleştirmelerden
                                                                   hangisi yanlıştır?
            …...III…...    işleminde  ise  sütün  yapısındaki  bütün  mikro-
            organizmalar  öldürülür.  Ürünün  raf  ömrü  artarken  besin      Kimyasal madde  Kullanım Amacı
            değeri kaybolur.                                       A)  Antimikrobiyal   Bakteri,küf, bakteri, küf ve maya
                                                                       madde          bozulmasına  karşı  gıdayı  koru-
            Yukarıda  I,II  ve  III  ile  numaralandırılmış  olarak  verilen
            boşluklara hangi terimler getirilmelidir?                                 mak, raf ömrünü  artırr.
                             I                          II                        III            B)  Renklendiriciler  Hazır gıdayı çekici hâle getirmek

            A)   Pastörizasyon   Pastörize      UHT                                   için  kullanılan  doğal  ve  sentetik
                                                                                      kimyasallardır.
            B)       UHT         Pastörize   Pastörizasyon
            C)     Pastörize   Pastörizasyon    UHT                C)  Emülgatörler   hazır  gıdalara  homojen  görüntü
                                                                                      kazandırmak için gıda
            D)     Pastörize      UHT        Pastörizasyon
            E)   Pastörizasyon    UHT          Pastörize                              emülgatörleri katılır.
                                                                   D)  Tatlandırıcılar  Hazır  gıdanın  lezzetini  ve  aro-
            Çözüm:
                                                                                      masını  daha  hoş  hâle  getirmek
            Pastörizasyon, besinlerdeki mikrobik büyümeyi yavaşlatır                  için kullanılır.
            fakat  patojen  mikroorganizmaları  tamamen  yok  etmez,
            amaç  kullanma  tarihine  kadar,  pastörize  ürünün  içinde   E)  Gıda boyaları  Doğal renk ve aromayı korumak,
            yaşayan  patojen  sayısını,  hastalığa  neden  olmayacak                  pH değerini ayarlamak amacıyla
            şekilde azaltmaktır.                                                      kullanılır.
            UHT işleminde ise sütün yapısındaki bütün mikroorganiz-
            malar  öldürülür.  Ürünün  raf  ömrü  artarken  besin  değeri   Çözüm:
            kaybolur.                                                             Cevap: A
                                                                   E  seçeneğindeki  katkı  maddesi  gıda  maddelerinin  güzel
                                                                   görünümünü sağlayarak albenisini arttırmak amacıyla ter-
        48.  Bir öğrencinin sınav kâğıdını inceleyen öğretmen, zeytin-  cih edilir.
            yağı ile ilgili verilen yanıtta bazı sözcüklerin hatalı olduğu-                               Cevap: E
            nu görüp altını çizmiştir.

            “Zeytinyağında  (I)  doymuş  yağ  oranı  yüksek  olduğundan
            kalp rahatsızlığı, diyabet ve bazı kanserlerin gelişme riski-
            ni (2) artırır. Yüksek (3) A vitamini içeriğinden dolayı güçlü
            bir antioksidandır.”

            Öğrencinin  verdiği  yanıtın  doğru  olması  için  altı  çizili
            sözcüklerin  yerine  hangi  seçenekte  verilen  sözcükler
            yazılmalıdır?
                           I                     II                     III
            A)      sıvı      barındırır     E
            B)   doymamış    kazandırır     D
            C)      sıvı       azaltır       K

            D)      asitli     korur        D
            E)   doymamış      azaltır       E
            Çözüm:
            Öğrencinin  verdiği  yanıt  aşağıdaki  şekilde  düzenlenirse
            doğru olur.
            Zeytinyağında doymamış (I) yağ oranı yüksek olduğundan
            kalp rahatsızlığı, diyabet ve bazı kanserlerin gelişme riski-
            ni azaltır (2). Yüksek E (3) vitamini içeriğinden dolayı güçlü
            bir antioksidandır.
                                                  Cevap: E

                                                           130
   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136   137