Page 132 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Kimya 10
P. 132
KİMYA Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar ÇÖZÜMLÜ SORULAR
47. …...I…... besinlerdeki mikrobik çoğalmayı yavaşlatır fakat 49. Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünmesi-
patojen mikroorganizmaları tamamen yok etmez,amaç ni sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır.
kullanma tarihine kadar, …...II…... ürünün içinde yaşayan
patojen sayısını, hastalığa neden olmayacak şekilde azalt- Buna göre, kimyasal katkı maddelerinin kullanım amaç-
maktır. ları ile ilgili olarak verilen aşağıdaki eşleştirmelerden
hangisi yanlıştır?
…...III…... işleminde ise sütün yapısındaki bütün mikro-
organizmalar öldürülür. Ürünün raf ömrü artarken besin Kimyasal madde Kullanım Amacı
değeri kaybolur. A) Antimikrobiyal Bakteri,küf, bakteri, küf ve maya
madde bozulmasına karşı gıdayı koru-
Yukarıda I,II ve III ile numaralandırılmış olarak verilen
boşluklara hangi terimler getirilmelidir? mak, raf ömrünü artırr.
I II III B) Renklendiriciler Hazır gıdayı çekici hâle getirmek
A) Pastörizasyon Pastörize UHT için kullanılan doğal ve sentetik
kimyasallardır.
B) UHT Pastörize Pastörizasyon
C) Pastörize Pastörizasyon UHT C) Emülgatörler hazır gıdalara homojen görüntü
kazandırmak için gıda
D) Pastörize UHT Pastörizasyon
E) Pastörizasyon UHT Pastörize emülgatörleri katılır.
D) Tatlandırıcılar Hazır gıdanın lezzetini ve aro-
Çözüm:
masını daha hoş hâle getirmek
Pastörizasyon, besinlerdeki mikrobik büyümeyi yavaşlatır için kullanılır.
fakat patojen mikroorganizmaları tamamen yok etmez,
amaç kullanma tarihine kadar, pastörize ürünün içinde E) Gıda boyaları Doğal renk ve aromayı korumak,
yaşayan patojen sayısını, hastalığa neden olmayacak pH değerini ayarlamak amacıyla
şekilde azaltmaktır. kullanılır.
UHT işleminde ise sütün yapısındaki bütün mikroorganiz-
malar öldürülür. Ürünün raf ömrü artarken besin değeri Çözüm:
kaybolur. Cevap: A
E seçeneğindeki katkı maddesi gıda maddelerinin güzel
görünümünü sağlayarak albenisini arttırmak amacıyla ter-
48. Bir öğrencinin sınav kâğıdını inceleyen öğretmen, zeytin- cih edilir.
yağı ile ilgili verilen yanıtta bazı sözcüklerin hatalı olduğu- Cevap: E
nu görüp altını çizmiştir.
“Zeytinyağında (I) doymuş yağ oranı yüksek olduğundan
kalp rahatsızlığı, diyabet ve bazı kanserlerin gelişme riski-
ni (2) artırır. Yüksek (3) A vitamini içeriğinden dolayı güçlü
bir antioksidandır.”
Öğrencinin verdiği yanıtın doğru olması için altı çizili
sözcüklerin yerine hangi seçenekte verilen sözcükler
yazılmalıdır?
I II III
A) sıvı barındırır E
B) doymamış kazandırır D
C) sıvı azaltır K
D) asitli korur D
E) doymamış azaltır E
Çözüm:
Öğrencinin verdiği yanıt aşağıdaki şekilde düzenlenirse
doğru olur.
Zeytinyağında doymamış (I) yağ oranı yüksek olduğundan
kalp rahatsızlığı, diyabet ve bazı kanserlerin gelişme riski-
ni azaltır (2). Yüksek E (3) vitamini içeriğinden dolayı güçlü
bir antioksidandır.
Cevap: E
130