Page 45 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - Biyoloji 9
P. 45

BİYOLOJİ                                          ÇÖZÜMLÜ
                                                                                                        SORULAR
                                         Enzimler - Vitaminler - Hormonlar



        1.   Enzimlerle ilgili,                                3.   Aşağıda verilen özelliklerden hangisi tüm vitaminler için
                                                                   ortaktır?
             I. Tepkimeleri hızlandırırlar.
                                                                   A)  Öncü molekül olarak vücuda alınırlar.
             II. Organellerin içinde bulunabilirler.
                                                                   B)  Enzimlerin yardımcı kısmını oluştururlar.
            III. Hücre içinde sentezlenirler.
                                                                   C)  Vücut direncini artırırlar.
            ifadelerinden hangileri doğrudur?
                                                                   D)  Sindirime uğramadan hücre zarından geçebilirler.
            A) Yalnız I       B) Yalnız II      C) I ve III
                                                                   E)  Bitkisel besinlerle vücuda alınırlar.
                      D) II ve III      E) I, II ve III
            Çözüm:
                                                                   Çözüm:
            Enzimler tepkimenin gerçekleşmesi için gerekli olan aktivas-
                                                                   A  vitamini  gibi  bazı  vitaminler  öncü  molekül  halinde  alınır.
            yon enerjisini düşüren ve tepkimeleri hızlandıran biyolojik ka-
                                                                   Bazı vitaminler; B vitamininde olduğu gibi enzimlerin yardım-
            talizörlerdir.  Lizozom,  kloroplast  gibi  organellerin  yapısında
                                                                   cı  kısmını  oluştururken,  C  vitamini  gibi  vücut  direncini  artı-
            da bulunabilirler. DNA’daki genetik şifreye göre hücre içinde
                                                                   ran vitaminler de bulunur. Vitaminler hayvansal ya da bitkisel
            sentezlenirler. Bu nedenle cevap I, II ve III. öncüllerin yer al-
                                                                   kaynaklı  olabilir.  Tüm  vitaminler  küçük  moleküller  olduğun-
            dığı E seçeneğidir
                                                                   dan sindirilmeden hücre zarından geçebilirler.
                                                   Cevap: E

                                                                                                          Cevap: D











        2.   İnsanlarda besinlerin sindirimi, sindirim kanalının farklı bölge-
            lerinde gerçekleşir.
            Sindirim kanalının farklı bölgelerinde görev yapan sindi-
            rim enzimlerinde,

             I. aynı pH’ da etkinlik gösterme
             II. genellikle amino asitlerden oluşma
            III. optimum sıcaklık değerinde etkinlik gösterme  4.   Aşağıdakilerden hangisi tüm vitaminler için ortak özel-
            verilen özelliklerden hangileri ortaktır?              liktir?

            A) Yalnız II      B) Yalnız III     C) I ve II         A)  Yağda çözünebilmeleri
                      D) I ve III       E) II ve III               B)  Organik yapıda olmaları
                                                                   C)  Fazlasının idrarla atılabilmesi
            Çözüm:
                                                                   D)  Öncü formda vücuda alınabilmeleri
            İnsan sindirim kanalında görev yapan enzimlerin bazıları asi-
                                                                   E)  Hava ile temasta bozulmaları
            dik (örneğin mide enzimleri) bazıları ise bazik ortamda gö-
            rev  yapar  (örneğin  ince  bağırsakta  görev  yapan  enzimler).   Çözüm:
            Enzimler genellikle protein olan apoenzim kısmını bulundur-
                                                                   Vitaminlerden bazıları yağda bazıları suda çözünür. Tüm vi-
            duğu için yapısında amino asitler bulunur. İnsan vücudunda
                                                                   taminler organik yapıdadır. Suda çözünen vitaminlerin fazlası
            görev yapan enzimlerin optimum sıcaklık değeri, yaklaşık vü-
                                                                   idrarla atılır. Bazı vitaminler öncü form olarak vücuda alınır.
            cut sıcaklığı olan ortalama 36-37 °C’dir. Bu nedenle cevap II
                                                                   Bazıları  hava  ile  temas  edince  bozulur  örneğin  C  vitamini
            ve III. öncüllerin yer aldığı E seçeneğidir.
                                                                   gibi. Ama organik yapıda olmaları bütün vitaminler için ortak
                                                   Cevap: E        bir özelliktir.
                                                                                                          Cevap: B



                                                           43
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50