Page 56 - Dört Dörtlük AYT Coğrafya
P. 56

COĞRAFYA              Türkiye’nin Ekonomi Politikaları ve Tarımı Etkileyen Faktörler      1. TEST



        7.   Buğday, Türkiye’de en çok yetiştirilen tahıldır. Ancak bu   10.  Tarımsal üretimi artırmak için uygulanan yöntemlerden
            tarım ürününde birim alandan elde edilen üretim miktarı   biri de toprakta azalan minerallerin takviye edilerek ve-
            yıllara göre farklılık göstermektedir.             rimin artırılmasıdır.

            Bu ürünün üretim miktarında yıllara göre oluşan bu      Yukarıda  tarımsal  verimin  artmasında  etkili  olan
            farklılık üzerinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi   hangi faktörün tanımı yapılmıştır?
            daha fazladır?
                                                               A)  Sulama
            A)  Üretim alanlarının bazı yıllarda azalıyor olması
                                                               B)  İlaçlama
            B)  Bazı yıllarda buğdaya olan talebin az olması
                                                               C)  Gübreleme
            C)  Tarımsal ürün depolama alanlarının yetersiz olması
                                                               D)  Tohum ıslahı
            D)  Farklı  tarım  ürünlerinin  yetiştirilmesinin  buğday   E)  Toprak bakımı
               ekim alanlarını daraltması
            E)  Bazı alanlardaki buğday üretiminde doğal koşullara
               bağımlılığın fazla olması










        8.   Türkiye’de tarımsal verimliliği etkileyen birçok doğal ve
            beşerî faktör bulunmaktadır.
            Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

            A)  İklim
            B)  İlaçlama
            C)  Makineleşme
            D)  Toprağın bakımı
            E)  Doğal bitki örtüsü
                                                           11.  Aşağıdaki  haritada  bazı  tarım  ürünlerinin  yetiştirildiği
                                                               alanlardan bazıları gösterilmiştir.




        9.   Türkiye’de kiraz hasatına başlama zamanı illere göre
            değişiklik  göstermektedir.  Haziran  ayında  İzmir  ve
            Manisa’da başlayan kiraz hasadını, temmuz başından
            itibaren Isparta, Afyonkarahisar ve Konya gibi illerdeki
            hasatlar izler.

            Bu  tarım  ürününün  hasat  zamanıyla  ilgili  farklılı-     Bu  tarım  ürünlerinin  haritada  gösterilen  alanlarda
            ğın oluşmasında aşağıdaki faktörlerden hangisinin   yetiştirilmesinde aşağıdaki faktörlerden hangisinin
            daha etkili olduğu söylenebilir?                   daha belirleyici olduğu söylenebilir?

            A)  İklim şartları                                 A)  Yer şekilleri
            B)  Ürünün cinsi                                   B)  İklim
            C)  Toprak özelliği                                C)  İhtiyaçlar
            D)  Sulama koşulları                               D)  Alışkanlıklar
            E)  Gübre çeşidi                                   E)  Tarım politikaları



                                                                                                                                                                      55
                                                       54                                                                                                             55
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61