Page 56 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - AYT COĞRAFYA
P. 56
COĞRAFYA Türkiye’nin Ekonomi Politikaları ve Tarımı Etkileyen Faktörler 1. TEST
7. Buğday, Türkiye’de en çok yetiştirilen tahıldır. Ancak bu 10. Tarımsal üretimi artırmak için uygulanan yöntemlerden
tarım ürününde birim alandan elde edilen üretim miktarı biri de toprakta azalan minerallerin takviye edilerek ve-
yıllara göre farklılık göstermektedir. rimin artırılmasıdır.
Bu ürünün üretim miktarında yıllara göre oluşan bu Yukarıda tarımsal verimin artmasında etkili olan
farklılık üzerinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi hangi faktörle ilgili bilgi verilmiştir?
daha fazladır?
A) Sulama
A) Üretim alanlarının bazı yıllarda azalıyor olması
B) İlaçlama
B) Bazı yıllarda buğdaya olan talebin az olması
C) Gübreleme
C) Tarımsal ürün depolama alanlarının yetersiz olması
D) Tohum ıslahı
D) Farklı tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin buğday E) Toprak bakımı
ekim alanlarını daraltması
E) Bazı alanlardaki buğday üretiminde doğal koşullara
bağımlılığın fazla olması
8. Türkiye’de tarımsal verimliliği etkileyen birçok doğal ve
beşerî faktör bulunmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
A) İklim
B) İlaçlama
C) Makineleşme
D) Toprağın bakımı
E) Doğal bitki örtüsü
11. Aşağıdaki haritada belirtilmiş tarım ürünlerinin yaygın
olarak yetiştirildiği alanlardan bazıları gösterilmiştir.
9. Türkiye’de kiraz hasatına başlama zamanı illere göre
değişiklik göstermektedir. Haziran ayında İzmir ve
Manisa’da başlayan kiraz hasadını, temmuz başından
itibaren Isparta, Afyonkarahisar ve Konya gibi illerdeki
hasatlar izler.
Bu tarım ürününün hasat zamanıyla ilgili farklılı- Bu tarım ürünlerinin haritada gösterilen alanlarda
ğın oluşmasında aşağıdaki faktörlerden hangisinin yetiştirilmesinde aşağıdaki faktörlerden hangisinin
daha etkili olduğu söylenebilir? daha belirleyici olduğu söylenebilir?
A) İklim şartları A) Yer şekilleri
B) Ürünün cinsi B) İklim
C) Toprak özelliği C) İhtiyaçlar
D) Sulama koşulları D) Alışkanlıklar
E) Gübre çeşidi E) Tarım politikaları
55
54 55