Page 126 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - AYT KİMYA
P. 126
Koligatif Özellikler - Çözünürlük - Çözünürlüğe
KİMYA Etki Eden Faktörler ÇÖZÜMLÜ SORULAR
31. • Dalgıçlar derin sulardan yüzeye hızlıca çıkış yaptığın- Çözüm:
da, ani basınç düşüklüğü nedeniyle, kanda çözünmüş
20°C sıcaklıkta çözünürlük 32 g/100 g sudur.
N gazı açığa çıkar ve bu olay vurguna neden olur.
2
• Soğuk denizlerdeki balık sayısı, sıcak denizlere oranla 32 g·X + 100 g su = 132 g doymuş çözelti
daha fazladır.
Verilen örneklerden de anlaşılacağı üzere basıncın 132 g doymuş çözelti 32 g X çözünürse
düşmesi veya sıcaklığın yükselmesi, bir sıvı içindeki 660 g doymuş çözelti ?
çözünen gaz miktarını azaltır. 32 660⋅
? = = 160 g X tuzu çözünür.
3 atm 2 atm 3 atm 132
660 g doymuş çözelti – 160 g X tuzu = 500 g su bulunur.
CO (g) CO (g) CO (g)
2 2 2 60°C sıcaklıkta 160 g tuzu çözmek için gerekli olan su
100 g H O 100 g H O 100 g H O miktarı hesaplanır.
2 2 2
60°C sıcaklıkta çözünürlük 20 g/100 g su
10 °C 20 °C 20 °C
I. kap II. kap III. kap 100 g su 20 g çözünürse
? 160 g X için
Yukarıdaki kaplarda H O ile CO gazları belirtilen sıcaklık
2 2 100 160⋅
ve basınçta dengededir. ? = = 800 g su gerekir.
20
Buna göre çözeltilerin pH değerleri arasındaki bağıntı Başlangıçta 500 g su bulunuyor. Gerekli olan su 800 g
için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
olduğundan
A) I > II > III B) I > III > II C) II > I > III
800 – 500 = 300 g su ilave edilmelidir.
D) II > III > I E) III > I > II
Cevap: B
Çözüm:
Gazların çözünürlüğü yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta
arttığından I. kapta çözülebilecek CO gazı miktarı en fazladır.
2
II. ve III. kaplar karşılaştırıldığında aynı sıcaklıkta III. kaptaki
33. Çözünürlük (g/100 g.su)
basınç daha fazla olduğundan III. kapta çözülebilecek CO
2
gazı miktarı II. kaptakinden fazladır. Kaplarda çözülebilecek
CO gaz miktarları arasında oluşan sıralama; I > III > II’dir. 80
2 X tuzu
50
CO asidik özellik gösterdiğinden sulu çözeltileri de asidik
2
özellik gösterir. 25
20
CO gazının sudaki çözünürlüğü arttıkça asitlik özellik artar
2 Sıcaklık (°C)
ve pH azalır. Çözeltilerin pH değerleri arasında II > III > I 10 20 30 40
bağlantısı bulunur.
Cevap: D Yukarıda verilen X katısının sudaki çözünürlük sıcaklık
grafiğine göre
I. 40°C sıcaklıkta hazırlanan 360 g doymuş çözelti
20°C sıcaklığa soğutulursa 110 g X tuzu kristallenir.
32. X katısına ait çözünürlük sıcaklık grafiği veriliyor. II. 10°C sıcaklıkta 200 g suyla hazırlanan doygun çözelti
30°C değerine kadar ısıtıldığında tekrar doygunolabil-
Çözünürlük (g/100 g su)
mesi için 120 g su buharlaştırılmalıdır.
III. 20°C sıcaklıkta hazırlanan doygun çözelti kütlece
32
%25’liktir.
X
20 yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
Sıcaklık (°C)
20 60 D) II ve III E) I, II ve III
20°C sıcaklıkta 660 gram doygun X çözeltisi 60°C değe- Çözüm:
rine kadar ısıtıldığında kristallenme olmaması için en az
I. 40°C sıcaklıkta çözünürlük 80 g / 100g su
kaç gram su ilave edilmelidir?
A) 200 B) 300 C) 400 D) 500 E) 800 80 g X + 100 g su = 180 g doymuş çözelti olduğuna göre
124