Page 41 - Dört Dörtlük TYT Biyoloji
P. 41

BİYOLOJİ                                           4     TEST
                                        Karbonhidratlar - Lipitler - Proteinler




        1.   Karbonhidratlar, içerdiği birim şeker molekülü sayısına göre   3.   Aşağıdaki  deney  tüplerine  ayçiçek  yağı,  tereyağı  ve  balık
            monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit olarak gruplandırılır.  yağı ile bu yağları parçalayan hidrolitik enzimler konulmuştur.
                                                                   (Hidrolitik enzimlerin yağları parçalaması için diğer koşullar
            Buna göre disakkaritlerle ilgili,
                                                                   deney tüplerinde sağlanmıştır.)
             I. İki tane glikozit bağı içerirler.                    1    2    3
             II. Tüm çeşitlerinde glikoz bulunur.
                                                                                    1 numaralı tüp: Ayçiçek yağı
            III. Çok sayıda özdeş monomerden oluşan karbonhidrat
               çeşididir.                                                           2 numaralı tüp: Tereyağı

            ifadelerinden hangileri yanlıştır?
                                                                                    3 numaralı tüp: Balık yağı
            A)  Yalnız I

            B)  Yalnız II
                                                                   Buna göre verilen deneyle ilgili,
            C)  I ve II
                                                                    I. Tüm deney tüplerinde esterleşme tepkimesi gerçekleşir.
            D)  I ve III
                                                                    II. 2 ve 3 numaralı deney tüplerinde tepkimeler sonunda açı-
            E)  II ve III                                             ğa çıkan yağ asidi çeşitleri kesinlikle aynıdır.
                                                                   III. Tüm deney tüplerinde tepkimeler sonunda gliserole rast-
                                                                      lanır.

                                                                   yargılarından hangileri doğrudur?
                                                                   A) Yalnız I        B) Yalnız II     C) Yalnız III
                                                                             D) I ve III       E) II ve III














                                                               4.   Aşağıda yağ asidi çeşitlerine ait görseller verilmiştir.









        2.   Polisakkaritler,  çok  sayıda  glikozun  birleşmesi  sonucunda
            oluşan polimerlerdir.

            Buna göre polisakkaritlerle ilgili olarak,
             I. kimyasal bağ sayısı
             II. monomer sayısı
            III. kimyasal bağ çeşidi                               Bu yağ asidi çeşitleriyle ilgili,
                                                                    I. esterleşme tepkimesine katılabilme
            özelliklerinden hangileri kesinlikle aynıdır?
                                                                    II. polimer zincirlerin monomer birimleri olma
            A)  Yalnız I                                           III. hidrojen atomları ile doyurularak trans yağ üretiminde kul-

            B)  Yalnız II                                             lanılma
                                                                   özelliklerinden hangileri ortaktır?
            C)  Yalnız III
            D)  I ve III                                           A) Yalnız I        B) Yalnız II          C) I ve II
            E)  II ve III                                                    D) I ve III       E) I, II ve III


 40                                                        41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46