Page 45 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT BİYOLOJİ
P. 45

BİYOLOJİ                                          ÇÖZÜMLÜ
                                                                                                        SORULAR
                                         Enzimler - Vitaminler - Hormonlar



        1.   Enzimlerle ilgili,                                3.   Aşağıda verilen özelliklerden hangisi tüm vitaminler için
                                                                   ortaktır?
             I. Tepkimeleri hızlandırırlar.
                                                                   A)  Öncü molekül olarak vücuda alınırlar.
             II. Organellerin içinde bulunabilirler.
                                                                   B)  Enzimlerin yardımcı kısmını oluştururlar.
            III. Hücre içinde sentezlenirler.
                                                                   C)  Vücut direncini artırırlar.
            ifadelerinden hangileri doğrudur?
                                                                   D)  Sindirime uğramadan hücre zarından geçebilirler.
            A) Yalnız I       B) Yalnız II      C) I ve III
                                                                   E)  Bitkisel besinlerle vücuda alınırlar.
                      D) II ve III      E) I, II ve III
            Çözüm:
                                                                   Çözüm:
            Enzimler tepkimenin gerçekleşmesi için gerekli olan aktivas-
            yon enerjisini düşüren ve tepkimeleri hızlandıran biyolojik ka-     A  vitamini  gibi  bazı  vitaminler  öncü  molekül  hâlinde  alınır.
            talizörlerdir.  Lizozom,  kloroplast  gibi  organellerin  yapısında   Bazı vitaminler; B vitamininde olduğu gibi enzimlerin yardım-
            da bulunabilirler. DNA’daki genetik şifreye göre hücre içinde   cı  kısmını  oluştururken,  C  vitamini  gibi  vücut  direncini  artı-
            sentezlenirler. Bu nedenle cevap I, II ve III. öncüllerin yer al-  ran vitaminler de bulunur. Vitaminler hayvansal ya da bitkisel
            dığı E seçeneğidir                                     kaynaklı  olabilir.  Tüm  vitaminler  küçük  moleküller  olduğun-
                                                                   dan sindirilmeden hücre zarından geçebilirler.
                                                   Cevap: E


                                                                                                          Cevap: D














        2.   İnsanlarda besinlerin sindirimi, sindirim kanalının farklı bölge-
            lerinde gerçekleşir.

            Sindirim kanalının farklı bölgelerinde görev yapan sindi-
            rim enzimlerinde,
             I. aynı pH’ da etkinlik gösterme
             II. genellikle amino asitlerden oluşma            4.   Aşağıdakilerden hangisi tüm vitaminler için ortak özel-
                                                                   liktir?
            III. optimum sıcaklık değerinde etkinlik gösterme
            verilen özelliklerden hangileri ortaktır?              A)  Yağda çözünebilmeleri
                                                                   B)  Organik yapıda olmaları
            A) Yalnız II      B) Yalnız III     C) I ve II
                                                                   C)  Fazlasının idrarla atılabilmesi
                      D) I ve III       E) II ve III
                                                                   D)  Öncü formda vücuda alınabilmeleri
            Çözüm:
                                                                   E)  Hava ile temasta bozulmaları
            İnsan sindirim kanalında görev yapan enzimlerin bazıları asi-
                                                                   Çözüm:
            dik (örneğin mide enzimleri) bazıları ise bazik ortamda gö-
            rev  yapar  (örneğin  ince  bağırsakta  görev  yapan  enzimler).      Vitaminlerden bazıları yağda bazıları suda çözünür. Tüm vi-
            Enzimler genellikle protein olan apoenzim kısmını bulundur-  taminler organik yapıdadır. Suda çözünen vitaminlerin fazlası
            duğu için yapısında amino asitler bulunur. İnsan vücudunda   idrarla atılır. Bazı vitaminler öncü form olarak vücuda alınır.
            görev yapan enzimlerin optimum sıcaklık değeri, yaklaşık vü-  Bazıları  hava  ile  temas  edince  bozulur  örneğin  C  vitamini
            cut sıcaklığı olan ortalama 36-37 °C’dir. Bu nedenle cevap II   gibi. Ama organik yapıda olmaları bütün vitaminler için ortak
            ve III. öncüllerin yer aldığı E seçeneğidir.           bir özelliktir.

                                                   Cevap: E                                               Cevap: B

                                                           43
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50