Page 188 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT COĞRAFYA
P. 188
COĞRAFYA Su Kaynakları 2. TEST
8. Kaynaklar; sularının sıcaklığına, kimyasal bile şimlerine 10. Dünya’da ve Türkiye’de son yıllarda bazı göller kuru-
ve yeryüzüne çıkış tarzlarına göre farklılık gösterir. Bu muş ya da alanı küçülmüştür.
kaynaklardan bazıları aktif volkanik bölgelerde yer al-
tındaki sıcak suların ve su buharının belirli aralıklarla Bu çevre sorununun sebebi aşağıdakilerden hangi-
fışkırma sı sonucu oluşan kaynaklardır. si olamaz?
A) Gölde yaşayan canlıların sayısındaki aşırı artış
Bazı özellikleri verilen bu kaynak türü aşağıdakiler-
den hangisidir? B) Gölü besleyen akarsular önüne yapılan göletler
C) Göl sularının tarımda sulama amacıyla yoğun kulla-
A) Fay kaynağı
nımı
B) Karstik kaynak
D) Göl havzasında açılan artezyen kuyuları
C) Gayzer kaynağı
E) İnsanların çevre sorunlarına karşı duyarsızlığı
D) Artezyen kaynak
E) Yamaç (vadi) kaynağı
11. Aşağıdaki haritada Türkiye'deki akarsu havzaları gös-
terilmiştir.
Haritada numaralandırılan akarsu havzaları aşağı-
9. Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin 2017-2021 yılları arasın- dakilerden hangisidir?
daki su ürünleri avcılığı istatistiği verilmiştir.
1 2
Deniz Kültür Tatlı Su
Yıl Ürünleri Balıkçılığı Ürünleri A) Ege İç Anadolu
(ton) (ton) (ton)
B) Hazar Gölü Ege
2017 322.173 276.502 32.145
2018 283.955 314.537 30.139 C) Marmara Hazar Gölü
2019 431.572 373.356 31.596 D) Göller Yöresi Basra Körfezi
2020 331.281 421.411 33.119
E) Marmara Basra Körfezi
2021 295.018 471.686 33.140
Yalnızca tablodaki bilgiler dikkate alındığında su
ürünleri avcılığıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi 12. Türkiye’de akarsuların enerji potansiyeli yüksektir. Bu
söylenemez? sayede akarsular üzerinde birçok hidroelektrik santrali
(HES) inşa edilmiştir.
A) Verilen yıllarda tatlı su ürünleri avcılığında önemli
bir değişim yaşanmamıştır. Türkiye'de akarsuların bu potansiyelinin yüksek ol-
B) Verilen yıllarda avlanan deniz ürünü miktarının top- masının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
lamı 1,5 milyon tondan fazladır.
A) Akarsu boylarının genellikle kısa olması
C) Kültür balıkçılığı üretimi her yıl artış göstermiştir.
B) Sık akarsu ağına sahip olması
D) Deniz ürünleri avcılığı en az 2021 yılında gerçekleş-
C) Dağların doğu-batı doğrultusunda uzanması
miştir.
D) Akarsuların denge profiline ulaşmamış olması
E) Tatlı su ürünleri avcılığı en az 2018 yılında gerçek-
leşmiştir. E) Beslenme kaynaklarının çeşitli olması
187
186 187