Page 304 - DÖRT DÖRTLÜK | KİMYA TYT
P. 304

KİMYA                          Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar          ÇÖZÜMLÜ SORULAR



        47.  …...I…... besinlerdeki mikrobik çoğalmayı yavaşlatır fakat   49.  Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünmesi-
            patojen  mikroorganizmaları  tamamen  yok  etmez,amaç   ni sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır.
            kullanma tarihine kadar, …...II…... ürünün içinde yaşayan
            patojen sayısını, hastalığa neden olmayacak şekilde azalt-     Buna göre kimyasal katkı maddelerinin kullanım amaçla-
            maktır.                                                rı ile ilgili olarak verilen aşağıdaki eşleştirmelerden han-
                                                                   gisi yanlıştır?
            …...III…...    işleminde  ise  sütün  yapısındaki  bütün  mikro-
            organizmalar  öldürülür.  Ürünün  raf  ömrü  artarken  besin   Kimyasal madde  Kullanım Amacı
            değeri kaybolur.
                                                                   A)  Antimikrobiyal   Bakteri,küf, bakteri, küf ve maya
            Yukarıda  I,II  ve  III  ile  numaralandırılmış  olarak  verilen   madde  bozulmasına  karşı  gıdayı  koru-
            boşluklara hangi terimler getirilmelidir?                                 mak, raf ömrünü  artırr.
                             I                          II                        III
                                                                   B)  Renklendiriciler  Hazır gıdayı çekici hâle getirmek
            A)   Pastörizasyon   Pastörize      UHT                                   için  kullanılan  doğal  ve  sentetik
            B)       UHT         Pastörize   Pastörizasyon                            kimyasallardır.
            C)     Pastörize   Pastörizasyon    UHT                C)  Emülgatörler   Hazır    gıdalara   homojen
            D)     Pastörize      UHT        Pastörizasyon                            görüntü  kazandırmak  için  gıda
            E)   Pastörizasyon    UHT          Pastörize                              emülgatörleri katılır.
                                                                   D)  Tatlandırıcılar  Hazır   gıdanın   lezzetini   ve
            Çözüm:
                                                                                      aromasını   daha   hoş   hâle
            Pastörizasyon, besinlerdeki mikrobik büyümeyi yavaşlatır                  getirmek için kullanılır.
            fakat  patojen  mikroorganizmaları  tamamen  yok  etmez,
            amaç  kullanma  tarihine  kadar,  pastörize  ürünün  içinde   E)  Gıda boyaları  Doğal renk ve aromayı korumak,
            yaşayan  patojen  sayısını,  hastalığa  neden  olmayacak                  pH değerini ayarlamak amacıyla
            şekilde azaltmaktır.                                                      kullanılır.

            UHT işleminde ise sütün yapısındaki bütün mikroorganiz-
            malar  öldürülür.  Ürünün  raf  ömrü  artarken  besin  değeri   Çözüm:
            kaybolur.                                                             Cevap: A
                                                                   E  seçeneğindeki  katkı  maddesi  gıda  maddelerinin  güzel
                                                                   görünümünü  sağlayarak  albenisini  arttırmak  amacıyla
        48.  Bir öğrencinin sınav kâğıdını inceleyen öğretmen, zeytin-  tercih edilir.
            yağı ile ilgili verilen yanıtta bazı sözcüklerin hatalı olduğu-                               Cevap: E
            nu görüp altını çizmiştir.

            “Zeytinyağında  (I)  doymuş  yağ  oranı  yüksek  olduğundan
            kalp rahatsızlığı, diyabet ve bazı kanserlerin gelişme riski-
            ni (2) artırır. Yüksek (3) A vitamini içeriğinden dolayı güçlü
            bir antioksidandır.”

            Öğrencinin  verdiği  yanıtın  doğru  olması  için  altı  çizili
            sözcüklerin  yerine  hangi  seçenekte  verilen  sözcükler
            yazılmalıdır?
                           I                     II                     III
            A)      sıvı      barındırır     E
            B)   doymamış    kazandırır     D
            C)      sıvı       azaltır       K

            D)      asitli     korur        D
            E)   doymamış      azaltır       E
            Çözüm:
            Öğrencinin  verdiği  yanıt  aşağıdaki  şekilde  düzenlenirse
            doğru olur.
            Zeytinyağında doymamış (I) yağ oranı yüksek olduğundan
            kalp rahatsızlığı, diyabet ve bazı kanserlerin gelişme riski-
            ni azaltır (2). Yüksek E (3) vitamini içeriğinden dolayı güçlü
            bir antioksidandır.
                                                  Cevap: E

                                                           302
   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309