Page 302 - DÖRT DÖRTLÜK | KİMYA TYT
P. 302

KİMYA                          Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar          ÇÖZÜMLÜ SORULAR



        40.  İlaçlar, hastalığın tanısı, tedavisi veya önlenmesi için vücu-  42.   Gıdaların özellikleri
            da alınan ya da  uygulanan kimyasal maddedir.
                                                                      I. Üretiminde  hiçbir  kimyasal  gübre  ve  katkı  maddesi
            Buna göre                                                   kullanılmayan
              I.                 Bazı  ilaçların  tadı  gizlenmiş,   II. Raf ömrü uzun

                                 bazı ilaçların ise mide de çözün-   III. Tüketilmesi kolay
                                 mesi engellenmiştir.
                                                                     IV. Kaynağından elde edildiği gibi kullanılan
                                                                     V. Herhangi bir işlemden geçmemiş
                                                                     VI. Koruyucu, renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren
             II.                 Yarı  katı  emülsiyon  jel  veya
                                 akışkan  losyon  hâlinde  bulu-
                                                                   Yukarıda  verilen  özelliklerden  hangileri  doğal  gıdalara
                                 nabilir.
                                                                   aittir?
                                                                   A)  I, IV ve V
             III.                Diğer ilaç formlarına göre daha
                                 hızlı etki eder.                  B)  I, II ve VI
                                                                   C)  II, III ve IV
                                                                   D)  III, V ve VI
            IV.                  Çözelti, emülsiyon ve süspan-
                                                                   E)  II, III, IV ve VI
                                 siyon şeklinde olabilir.

                                                                   Çözüm:
                                                                   I, IV ve V numaralı özellikler doğal gıdaya ait; II, III ve VI
            farklı formlardaki ilaçlarla ilgili olarak yapılan açıklama-  numaralı özellikler hazır gıdaya ait özelliklerdir.
            lardan hangileri doğrudur?
                                                                                                          Cevap: A
            A) I ve II         B) I ve III               C)I, II  ve III
                      D) I, III ve IV      E) I, II, III ve IV

                                                               43.  Tüketilmesi kolay, raf ömrü uzun, koruyucu, renklendirici
            Çözüm:                                                 gibi  çeşitli  kimyasallar  içeren  besin  maddelerine  ‘’hazır
            I.hap, II.merhem, III.iğne, IV.şurup formları ile ilgili olarak   gıda’’ denir.
            verilen bilgiler doğrudur.
                                                                   Buna göre
                                                  Cevap: E
                                                                       KATKI MADDESİ    HAZIR GIDA

                                                                     I.  Emülgatörler   Hazır çorbalar-Tatlılar
        41.  Bir hazır gıdanın vücuda ne ölçüde zararlı olduğunu veya
            günlük besin ihtiyacımızın ne kadarını karşıladığını öğre-  II.  Renklendiriciler  Sakız-Sosis-Reçel
            nebildiğimiz mobil uygulamalar vardır. Ancak etiket okur-  III.  Tatlandırıcılar  Hazır köfte harcı-Et suyu tableti
            yazarlığının önem kazandığı günümüzde satın alma anın-
            da öncelikli olarak yapmamız gereken etikete bakmaktır.     çeşitli  hazır  gıdalarda  bulunan  katkı  maddeleri  ile  ilgili
                                                                   yukarıdaki örneklerden hangileri doğrudur?
            Buna göre ülkemizde üretilen bir bisküvi paketinin etike-
            tinde aşağıdaki bilgilerden hangisinin bulunması zorunlu   A) Yalnız I     B) Yalnız II        C) I ve II
            değildir?                                                        D) II ve III         E) I, II ve III

            A)  Üretim yeri                                        Çözüm:
            B)  İçindekiler                                        Emülgatörler gıdalarda homojen görüntüyü sağlamak için
                                                                   özellikle hazır çorba ve tatlılarda kullanılır.
            C)  Üretim tarihi
            D)  Son kullanma tarihi                                Renklendiriciler  gıdayı  çekici  hale  getirmek  için  özellikle
                                                                   şekerleme, dondurma, sakız, sosis ve reçel gibi gıdalarda
            E)  Fiyat bilgisi
                                                                   kullanılır.
            Çözüm:                                                 Tatlandırıcılar  gıdanın  aromasını  zenginleştirmek  için
                                                                   özellikle şeker, bisküvi, soda, diyet içecekler, salam, sosis,
            Üretim  yeri,  içindekiler,  üretim  tarihi  ve  son  kullanma
                                                                   köfte harcı, hamburger, et suyu tableti, cips ve krakerlerde
            tarihine ait bilgilerin yazılması gerekli iken fiyat bilgisinin
                                                                   kullanılır.
            yazılması gerekli değildir.
                                                  Cevap: E                                                Cevap: E

                                                           300
   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307