Page 303 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT KİMYA
P. 303
ÇÖZÜMLÜ SORULAR Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar KİMYA
44. Yağlarla ilgili verilen tanımlar, Çözüm:
I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema- A) Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla
dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür. kullanılır. (Koruyucular)
II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi- B) Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve maya
di oranı yüksek olan yağlardır. bozulmasına karşı gıdayı korumak amacıyla kullanılır.
(Koruyucular)
III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A vita-
mini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir. C) Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır.
(Koruyucular)
IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
lardan veya bitkisel yağların hidrojenle doyurulmasın- D) Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılır.
dan elde edilir. (Renklendiriciler)
hangi seçenekte verilen kavramlarla doğru eşleşir? E) Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla-
I II III IV
nılır. (Koruyucular)
A) Sıvı Yağlar Katı Yağlar Vinterize Yağ Katı Yağlar Cevap: D
B) Tereyağı Sıvı Yağlar Margarin Katı Yağlar
C) Vinterize Yağ Sıvı Yağlar Katı Yağlar Margarin 46. Azı karar çoğu zarar olan yağlarla ilgili olarak hazırlanan
D) Sıvı Yağlar Margarin Katı Yağlar Tereyağı yandaki bulmacayı doldurmamız için şu bilgiler veriliyor.
E) Margarin Katı Yağlar Tereyağı Sıvı Yağlar
Çözüm:
Tanımlara ait kavramlar parantez içinde verilmiştir.
I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-
dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür. (Tereyağı)
II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi-
di oranı yüksek olan yağlardır. (Sıvı Yağlar)
III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A
vitamini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.
(Margarin)
IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
lardan veya bitkisel yağların hidrojenle doyurulmasından
elde edilir. (Katı yağlar)
1. Yağın yapısı değiştirilmeden, ağartma, koku, asitlik ve
Cevap: B reçine giderme işlemlerine tabi tutularak elde edilen
yağ.
2. Mekanik yöntemler ve ısı uygulaması ile yağın yapısını
değiştirmeden saflığını ve tadını koruyarak elde edilen
45. Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünme-
yağ.
sini sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu
3. Rafine zeytin yağına belli oranlarda sızma zeytin yağının
kimyasal maddeler koruyucular, renklendiriciler, emülsi-
karıştırılması ile elde edilen yağ.
yonlaştırıcılar, tatlandırıcılar şeklinde sınıflandırılabilir.
4. Yağlardaki doymuş yağ asitlerinin süzülerek yağdan
Kullanım alanları aşağıda verilen gıda katkı maddeleri
uzaklaştırılması sonucunda elde edilen yağ.
gruplandırıldığında hangisi farklı bir grupta yer alır?
5. Yüksek erime noktasına sahip krema, A vitamini ve
A) Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla renklendiricilerle işlem görerek elde edilen katı yağ.
kullanılır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yuvarlak kutucuklar-
B) Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve maya bozul- da bulunan harflerden biri değildir?
masına karşı gıdayı korumak amacıyla kullanılır.
A) R B) S C) V D) M E) T
C) Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır.
Çözüm:
D) Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılır.
1. RAFİNE 3. RİVİERA 5. MARGARİN
E) Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla-
2. SIZMA 4. VİNTERİZE
nılır. Cevap: E
300 301