Page 303 - DÖRT DÖRTLÜK | KİMYA TYT
P. 303

ÇÖZÜMLÜ SORULAR                Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları ve Gıdalar                         KİMYA



        44.  Yağlarla ilgili verilen tanımlar,                     Çözüm:
             I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-     A) Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla
               dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür.              kullanılır. (Koruyucular)
            II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi-     B)  Hazır  gıdalarda  oluşabilecek  bakteri,  küf  ve  maya
               di oranı yüksek olan yağlardır.                     bozulmasına  karşı  gıdayı  korumak  amacıyla  kullanılır.
                                                                   (Koruyucular)
            III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A vita-
               mini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.     C) Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır.
                                                                   (Koruyucular)
            IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
               lardan  veya  bitkisel  yağların  hidrojenle  doyurulmasın-     D)  Hazır  gıdayı  çekici  hâle  getirmek  için  kullanılır.
               dan elde edilir.                                    (Renklendiriciler)
            hangi seçenekte verilen kavramlarla doğru eşleşir?     E) Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla-
                            I                       II                        III                     IV
                                                                   nılır. (Koruyucular)
            A)   Sıvı Yağlar  Katı Yağlar  Vinterize Yağ Katı Yağlar                                      Cevap: D
            B)    Tereyağı  Sıvı Yağlar  Margarin  Katı Yağlar
            C)  Vinterize Yağ  Sıvı Yağlar  Katı Yağlar  Margarin  46.  Azı karar çoğu zarar olan yağlarla ilgili olarak hazırlanan
            D)   Sıvı Yağlar  Margarin  Katı Yağlar  Tereyağı      yandaki bulmacayı doldurmamız için şu bilgiler veriliyor.
            E)    Margarin  Katı Yağlar  Tereyağı  Sıvı Yağlar

            Çözüm:
            Tanımlara ait kavramlar parantez içinde verilmiştir.

            I. Doymuş yağ sınıfında olan, taze veya fermente krema-
            dan veya sütten ayrılmış süt ürünüdür. (Tereyağı)

            II. Oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, doymamış yağ asi-
            di oranı yüksek olan yağlardır. (Sıvı Yağlar)
            III. Yüksek erime noktasına sahip katı yağların, krema, A
            vitamini ve renklendiricilerle işlem görmesi ile elde edilir.
            (Margarin)

            IV. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan, hayvansal kaynak-
            lardan  veya  bitkisel  yağların  hidrojenle  doyurulmasından
            elde edilir. (Katı yağlar)
                                                                    1. Yağın yapısı değiştirilmeden, ağartma, koku, asitlik ve
                                                  Cevap: B            reçine  giderme  işlemlerine  tabi  tutularak  elde  edilen
                                                                      yağ.
                                                                    2. Mekanik yöntemler ve ısı uygulaması ile yağın yapısını
                                                                      değiştirmeden saflığını ve tadını koruyarak elde edilen
        45.  Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünme-
                                                                      yağ.
            sini sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu
                                                                    3. Rafine zeytin yağına belli oranlarda sızma zeytin yağının
            kimyasal  maddeler  koruyucular,  renklendiriciler,  emülsi-
                                                                      karıştırılması ile elde edilen yağ.
            yonlaştırıcılar, tatlandırıcılar şeklinde sınıflandırılabilir.
                                                                    4.  Yağlardaki  doymuş  yağ  asitlerinin  süzülerek  yağdan
            Kullanım  alanları  aşağıda  verilen  gıda  katkı  maddeleri
                                                                      uzaklaştırılması sonucunda elde edilen yağ.
            gruplandırıldığında hangisi farklı bir grupta yer alır?
                                                                    5. Yüksek  erime  noktasına  sahip  krema,  A  vitamini  ve
            A)  Hazır gıdada doğal renk ve aromayı korumak amacıyla   renklendiricilerle işlem görerek elde edilen katı yağ.
               kullanılır.                                         Buna göre aşağıdakilerden hangisi yuvarlak kutucuklar-
            B)  Hazır gıdalarda oluşabilecek bakteri, küf ve maya bozul-  da bulunan harflerden biri değildir?
               masına karşı gıdayı korumak amacıyla kullanılır.
                                                                   A) R      B) S     C) V      D) M      E) T
            C)  Hazır gıdalarda raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılır.
                                                                   Çözüm:
            D)  Hazır gıdayı çekici hâle getirmek için kullanılır.
                                                                   1. RAFİNE         3. RİVİERA        5. MARGARİN
            E)  Hazır gıdalarda pH değerini ayarlamak amacıyla kulla-
                                                                   2. SIZMA          4. VİNTERİZE
               nılır.                                                                                     Cevap: E

 300                                                       301
   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308