Page 23 - Liseye Hoşgeldin - Kimya
P. 23

Gıdalar
        Yiyeceklerin ham maddelerinin işlenip tüketiciye daha kolay ulaşması ve tüketilmesi için paketlenmiş şekilde ya da açıkta
        satılan gıdalara hazır gıda denir. Döner, hamburger, pizza, patates kızartması, salam, sosis, paket süt, makarna, meyve suları,
        dondurmalar, çikolatalar hazır gıdalara örnek olarak verilebilir.


        Yağ asitlerinin gliserin ile oluşturduğu triesterlere yağ denir.
        Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan yağların
        yapılarında azot ve fosfor elementleri de bulunabilir. Yağlar;
        alkol, eter gibi organik çözücülerde çözünebilir, suda çözünmez.
        Canlıların temel bileşenlerinden biri olan yağlar; yapıcı,
        onarıcı ve düzenleyici özelliklere sahiptir.


         Yağların temel kaynağı bitkiler ve hayvanlardır. Yağlar yapılarında bulunan bağların türüne göre katı yağlar ve sıvı yağlar
        olmak üzere iki gruba ayrılır.
        Katı Yağlar: Yapısında pi bağı bulundurmayan yağlara katı yağ (doymuş yağ) denir. Bu tür yağlar genellikle hayvansal yağlardır.
        Katı yağlar tereyağı ve margarindir.
        Margarin, sıvı yağların hidrojenle doyurulmasından elde edilir.
        Sıvı Yağlar: Yapısında pi bağı bulunduran yağlara sıvı yağlar (doymamış yağlar) denir. Bu tür yağlar bitkilerden elde edilir.
        Sıvı yağlar; Zeytinyağı, sızma zeytin yağı, Rafine zeytinyağı, Riviera zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı ve fındık yağıdır.























































                                             ORTAÖĞRETİM   23 KİMYA-9
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28