Page 72 - Biyoloji 10 | 3.Ünite
P. 72

3          DOĞAL KAYNAKLAR VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI                                                                     DOĞAL KAYNAKLAR VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASI


                      BÖLÜM




                     Biyokaçakçılık Türkiye’nin hem biyolojik çeşitliliğini hem de ekonomik geleceğini tehdit eder (Görsel
                  3.58). Tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık, gıda, endüstri, peyzaj, tıp ve ecza sektörleri için yabani
                  canlılar ile onların genetik kaynakları birer ham madde niteliğindedir. İnsanlar ham madde niteliği taşı-
                  yan soğanlı bitkileri, bazı yılan ve böcek türlerini yurt dışına izinsiz çıkarmaktadırlar. Çıkarılan canlıların
                  götürüldükleri ülkelerin de bilimsel çalışmalar yaparak kendi adlarına patent aldıkları bilinmektedir.
                     Türkiye’de  Safranbolu’nun  belirli  bir  alanında  yayılış  gösteren  safran  bitkisi,150’den  fazla  uçucu
                  bileşik ve aroma içerir (Görsel 3.59). Çeşitli işlemlerden geçirilen safran bitkisi, gıda boyası ve tat verici
                  olarak kullanılır. Safran, ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatıdır. Bu durum safran bitkisini biyo-
                  kaçakçıların hedefi hâline getirmiştir.

                      Doğadan
                      canlıların   Birey sayısında azalma
                     toplanması
                           Popülasyon
                            sayısında    Tür kaybı
                             azalma
                                  Ekosistem    Ekosistemin diğer
                                  dengesinin    bileşenlerinin
                                  bozulması    etkilenmesi

                                        Ekosistem
                                         tahribatı
                                               Biyolojik
                                              çeşitliliğin
                                                kaybı
                        Görsel 3.58: Biyokaçakçılığın verdiği zararlar        Görsel 3.59: Safran bitkisi



                     Biyokaçakçılar, asıl amaçlarını gizleyerek kültürel   Yıllara göre vaka sayıları
                  ve bilimsel amaçlı toplantılara katılmak gibi nedenlerle   25
                  Türkiye’ye gelir. Türkiye’deki bitki ve hayvan örnekleri-            21
                  ni toplayıp elde ettikleri örnekleri yurt dışına çıkarırlar.   20
                  2007-2016 yılları arasında tespit edilen biyokaçakçılık   15
                  vaka sayıları Grafik 3.7’de verilmiştir.
                                                                                           11
                     Kardelen, lale, salep, safran ve orkide gibi değerli   10      9                 8
                  bitkilerin  soğanlarından,  köklerinden  ve  tohumların-                         5
                                                                      5
                  dan alınan örnekler poşetlenerek ya da preslenerek     2  2   2              2          3
                  kaçırılmaktadır. Kelebek, böcek, salyangoz, yılan, kur-  0          2011
                  bağa, kertenkele gibi canlılar tüplerde, bez torbalarda   2007  2008  2009  2010  2012  2013  2014  2015  2016
                  veya şişelenerek kaçırılabilmektedir.                 Grafik 3.7: Yıllara göre biyokaçakçılık sayıları



                             ARAŞTIRMA  Biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve biyokaçakçılığın önlenmesine yönelik çö-

                                    züm önerilerini araştırıp sınıfınızda tartışınız.
                                    Ekler bölümünde verilen öğrenci öz değerlendirme formunu doldurunuz.
                                    Araştırma raporu değerlendirme formunu dikkate alınız.


                    BİYOLOJİ 10  206
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77