Page 20 - Biyoloji 12 | 3.Ünite
P. 20

Kök, Gövde ve Yapraklarından Yararlanılan
                                               Bitkiler

                                               Bitkiler günlük hayatta besin üretiminde; kıyafet, mobilya ve kâğıt yapı-
                                               mında; inşaat alanında ve hastalıkları tedavi etmede kullanılabilir. Bazı
                                               bitkilerin köklerinde, sürgün sistemde fotosentez sonucu üretilmiş olan
                                               organik moleküller depo edilir. Bazıları besin olarak tüketilen bu kökler,
                                               günlük hayatta çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Havuç, turp, pancar, ke-
                                               reviz ve şeker pancarı gibi bitkiler bu tür bitkilere örnek verilebilir. Şe-
                                               ker kamışı, patates ve yer elması gibi bitkiler gövdesinde besin depo
                                               eden bitkilere örnek verilebilir (Görsel 3.32). Fotosentezle enerji dönü-
                Görsel 3.34: Besin olarak tüketilen kök   şümü gerçekleştiren ve besin kaynağı olarak yaprakları yenen bitkile-
                          ve gövdeler
                                               re marul, ıspanak, ebegümeci, semizotu, dereotu, nane, maydanoz,
                                               tere, roka, pazı, kereviz, kuzukulağı, lahana, oğul otu, fesleğen, kekik
                                               ve biberiye gibi bitkiler örnek verilebilir (Görsel 3.33). Nane, fesleğen,
                                               kekik, biberiye  gibi bitkiler kurutularak baharat olarak da tüketilir. Yeşil
                                               soğan  ve  pırasanın  da  yenen  kısmı  yapraktan  oluşmaktadır.  Salata
                                               veya yemek olarak sofraları süsleyen bu sebzeler, vitamin ve mineral
                         Yeşil soğan
                                               açısından oldukça zengindir. Sağlıklı beslenmek için sebze ve meyve-
                                               ler günlük öğünlerde mutlaka tüketilmelidir.
                                               Bitkiler, içerdikleri etkili bileşikler nedeniyle hastalıkların tedavisinde de
                                               kullanılır. Tedavi ve hastalıkları önleyici olarak ilaç yapımında kullanı-
                                               lan bitkilere tıbbi bitkiler adı verilir. Tedavi amaçlı olarak bu bitkilerin
                           Dereotu             genellikle yaprak, kök, çiçek, tohum, kabuk gibi kısımları veya tamamı
                                               kullanılır. Anadolu’da efsaneleşmiş olan Lokman Hekim ve İbn-i Sina
                                               yaşadıkları  dönemde  çeşitli  rahatsızlıkların  tedavisinde  tıbbi  bitkileri
                                               kullanmışlardır. Türkiye florasında bulunan bitkilerin 1000 kadarı ilaç
                                               ve baharat yapımında kullanılan bitkilerdir. Günümüzde tıbbi ve aro-
                                               matik bitkiler; ilaç, parfüm, kozmetik, diş macunu, sabun, şeker sana-
                          Maydanoz
                                               yisinde ve baharat yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu grup
                 Görsel 3.35: Yaprakları yenen bitkiler  bitkiler, geçmişten günümüze miras bırakılan büyük bir hazinedir. Bu
                                               hazinenin gelecek kuşaklara ulaşması için tıbbi bitkileri toplayan kişiler
                                               mutlaka bilinçlendirilmelidir. Bitkiler doğadan toplanırken sonraki yıl da
                                               bitkinin varlığının devam etmesi için bitkinin bir bölümü arazide bırakıl-
                                               malı, sadece kullanılacak kısmı toplanmalı, kalması gereken kısımlara
                                               zarar verilmemelidir. Tıbbi bitkilere; kekik, adaçayı, biberiye, kantaron,
                                               zencefil, ıhlamur, ekinezya, nane, tarçın, fesleğen, defne ve papatya
                                               örnek verilebilir (Görsel 3.34, 35). Halk arasında alternatif tedavi adı
                                               altında çok yaygın kullanılan bitkilerle tedavide çok dikkatli olmak ge-
                                               rekir. Bitkilerin içerdikleri etken maddeler bilinçsiz kullanıldığında veya
                                               bitkilerde doğru tür kullanılmadığında çeşitli sağlık sorunları ortaya çı-
                                               kabilir. Bitkilerle tedavide; kullanılan bitkinin etken maddesi, yan etkile-
                                               ri ve doğru kullanım miktarı bilinmelidir.









                                                      Görsel 3.32: Zencefil            Görsel 3.33: Tarçın


       3. ÜNİTE  148
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25