Page 70 - Fen Lisesi Kimya 12 | 3.Ünite
P. 70

17. Bir alkinin 8 gramı yandığında normal koşullarda13,44 litre CO 2  oluşmaktadır.
                   Buna göre bileşiğin formülünü bulunuz.
                   (H: 1 g/mol, C: 12 g/mol)



               18. Bir sekonder alkol bileşiğinin 14,8 gramından 14,4 gram keton oluştuğuna göre keton
                   bileşiğinin formülünü bulunuz.
                   (H: 1g/mol, C: 12 g/mol, O: 32g/mol)



               19. Triol olduğu bilinen bir bileşiğin 0,4 molünün kütlesi 42,4 gramdır.
                   Bileşiğin kaç karbonlu olduğunu bulunuz.
                   (H: 1 g/mol, C: 12 g/mol, O: 16 g/mol)



               20. Formaldehit ve aseton karışımının 2 molü yeterince Fehling çözeltisi ile reaksiyona girdiğinde
                   72 gram çökelek (Cu 2 O) oluşuyor.
                     Buna göre karışımdaki aseton miktarı kaç gramdır?
       Ölçme ve Değerlendirme
                   (H: 1 g/mol, C: 12 g/mol, O: 16 g/mol, Cu: 64 g/mol)



               21. Aşağıdaki bileşikleri kaynama noktalarına göre büyükten küçüğe göre sıralayarak bu
                   sıralamanın nedenlerini yazınız.
        182         a)  CH 3 -COOH
                    b)  CH 3 -O-CH 3
                    c)  CH 3 -CH 2 -OH

                      ç)  C 2 H 6








               22. Bütanoik asit ve metil alkolün tepkimesi sonucunda oluşan esterin molekül ağırlığını
                   bulunuz.
                   (H: 1 g/mol, C: 12 g/mol, O: 16 g/mol)






               23. Aşağıdaki tepkimelerden elde edilen maddeleri boşluklara yazınız.
                    a) Kalsiyum karbürün su ile tepkimesi sonucu....................oluşur.
                    b) Alkene su katılması sonucu.............................oluşur.
                    c) 1 mol alkol ve 1 mol karboksilik asitten 1mol su çekilmesi sonucu................oluşur.
                       ç) Amonyaklı gümüş nitrat çözeltisiyle aldehitin tepkimesi sonucu...................oluşur.
                    d) Glikozun zimas enzimi yardımıyla fermantasyonu sonucu.............oluşur.
                    e) Yağların NaOH ile hidrolizi sonucu.................oluşur.
                    f) Yağ asitlerinin gliserinle tepkimesi sonucu ................oluşur.
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75