Page 77 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 77

44
                                                                                        KİMYA 10

            2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar  > 2.1.1. Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırma
            Kavram       : Emülsiyon
            Genel Beceriler  : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                        ATAKAN’IN KARIŞIMI                               15 dk.
             Çalışmanın Amacı  Emülsiyon kavramını tanımlayarak emülsiyonların özelliklerini açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

              Laboratuvarda işlenen kimya dersinde öğretmen, Atakan’dan bir mik-
              tar su ve zeytinyağını bir behere koyup sıvı karışımını bagetle karış-
              tırmasını ister. Daha sonra ona, oluşan karışımın her noktasında aynı
              özellikleri gösterip göstermediğini sorar. Atakan, karışımdaki iki farklı
              sıvıyı gözüyle seçebildiğini ve karışımın heterojen olduğunu söyler.
              Bunun üzerine öğretmeni zeytinyağı-su gibi karışımlara emülsiyon adı
              verildiğini belirtir.
              Atakan okuldan eve dönerken markete uğrar ve bir kutu süt alır. Süt
              kutusunun  üzerindeki  “Tam  yağlı  süt,  yüzde  3  yağ  içerir.”  ibaresini
              okuyan Atakan, yağlı sütün bir emülsiyon olması gerektiğini düşünür.
              Ancak eve geldiğinde sütü bir bardağa doldurup inceler ve sütün ho-
              mojen görünümlü olduğunu fark eder. Daha sonra konuyla ilgili araş-
              tırma yapmaya karar verir ve mikroskop altında incelendiğinde sütün
              içerisindeki yağ damlacıklarının heterojen olarak dağıldığını ve bu tür
              karışımlara kolloit adı verildiğini öğrenir.
              Atakan,  evde  akşam  yemeği  için  hazırlık  yapan  anne  ve  babasına
              mayonez yapmayı bilip bilmediklerini sorar. Annesi “Uzman Şef” adlı
              yarışmayı izlerken öğrendiğini ve yapabileceğini söyler. Limon suyu
              ile ayçiçeği yağını karıştırıp çırpar ancak karışım istediği kıvamda ol-
              maz. Emülgatör olan yumurta sarısını eklemeyi unuttuğunu fark eden
              annesi, aynı karışımı yumurta sarısı ekleyerek tekrar hazırladığında
              istediği kıvamda bir mayonez elde eder.



            1.  Emülsiyon kavramını tanımlayınız.





            2.  Tabloda verilen aerosol örneklerinin dağıtan ve dağılan fazlarının fiziksel hâllerini yazınız.








            3.  Emülsiyonların kararlılığı hakkında ne söylenebilir?
















                                                                                                    75
            Hazırlayan: Murat AMANVERMEZ
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82