Page 75 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 75
43
KİMYA 10
2. ÜNİTE : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar > 2.1.1. Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırma
Kavram : Emülsiyon
Genel Beceriler : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı SALATA SOSU NASIL BİR KARIŞIM? 30 dk.
Çalışmanın Amacı Emülsiyon kavramını açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıda verilen deneyden ve bilgi kutusundan yararlanarak soruları cevaplayınız.
BİLGİ KUTUSU
Bir sıvının başka bir sıvı içinde çözünmeden dağılması ile oluşan karışımlara “emülsiyon” adı verilir.
Emülsiyonlar genellikle iki adet bileşeni hızlı bir şekilde çalkalamak sureti ile hazırlanır.
Deneyin Yapılışı
• Bir kavanoza 25 mL limon suyu, ardından 25 mL sirke koyunuz. Kapağını kapattığınız kavanozu
hızlıca çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz.
• Limon suyu ve sirkeden oluşan karışıma 10 mL zeytinyağı ekleyiniz. Kapağını kapattıktan sonra
kavanozu hızlıca çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz. Bir kavanoza 10 mL zeytinyağı, 50 mL su
koyup kavanozu hızlıca çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz.
• Bir kavanoza 50 mL sıvı yağ, 10 mL su koyup kavanozu çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz.
Gözlemlerinizi aşağıdaki tabloya kaydediniz.
Karışımı 5 Dakika Bekledikten
Karışımın İçeriği Karışımın Türü
Çalkaladıktan Sonra Sonra
25 mL limon suyu
+
25 mL sirke
25 mL limon suyu
+
25 mL sirke
+
10 mL zeytinyağı
10 mL zeytinyağı
+
50 mL su
50 mL sıvı yağ
+
10 mL su
1. Emülsiyonlar bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılırsa homojen karışım elde edilebilir mi? Deneyde
yaptığınız gözlemlere göre açıklayınız.
73