Page 75 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 75

43
                                                                                        KİMYA 10

            2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar  > 2.1.1. Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırma
            Kavram       : Emülsiyon
            Genel Beceriler  : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                  SALATA SOSU NASIL BİR KARIŞIM?                         30 dk.
             Çalışmanın Amacı  Emülsiyon kavramını açıklayabilme.

            Yönerge: Aşağıda verilen deneyden ve bilgi kutusundan yararlanarak soruları cevaplayınız.

                 BİLGİ KUTUSU
               Bir sıvının başka bir sıvı içinde çözünmeden dağılması ile oluşan karışımlara “emülsiyon” adı verilir.
               Emülsiyonlar genellikle iki adet bileşeni hızlı bir şekilde çalkalamak sureti ile hazırlanır.


            Deneyin Yapılışı
              •   Bir kavanoza 25 mL limon suyu, ardından 25 mL sirke koyunuz. Kapağını kapattığınız kavanozu
                 hızlıca çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz.
              •   Limon suyu ve sirkeden oluşan karışıma 10 mL zeytinyağı ekleyiniz. Kapağını kapattıktan sonra
                 kavanozu hızlıca çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz. Bir kavanoza 10 mL zeytinyağı, 50 mL su
                 koyup kavanozu hızlıca çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz.
              •   Bir kavanoza 50 mL sıvı yağ, 10 mL su koyup kavanozu çalkalayınız. Karışımı gözlemleyiniz.

              Gözlemlerinizi aşağıdaki tabloya kaydediniz.


                                           Karışımı       5 Dakika Bekledikten
                 Karışımın İçeriği                                                 Karışımın Türü
                                     Çalkaladıktan Sonra          Sonra
                 25 mL limon suyu
                        +
                    25 mL sirke
                 25 mL limon suyu
                        +
                    25 mL sirke
                        +
                 10 mL zeytinyağı
                 10 mL zeytinyağı
                        +
                     50 mL su
                  50 mL sıvı yağ
                        +
                     10 mL su


            1.  Emülsiyonlar bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılırsa homojen karışım elde edilebilir mi? Deneyde
                yaptığınız gözlemlere göre açıklayınız.
















                                                                                                    73
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80