Page 71 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 71

40
                                                                                        KİMYA 10

            2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar  > 2.1.1. Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırma
            Kavram       : Heterojen Karışım
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi, Karar Verme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                      BANA KARIŞIMINI SÖYLE                              30 dk.
             Çalışmanın Amacı  Heterojen karışım ve özelliklerini kavrayabilme.

            Yönerge: Aşağıdaki metinden ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.




                                          Şevval ve  ailesi hafta sonu misafir geleceğini öğrenir ve yapacakları
                                          yemekler için gerekli malzemeleri ve içecekleri (ayran, meyve suyu
                                          vb.) almaya gider.

                                          Şevval ve ailesi mutfakta yoğun bir hazırlık içine girer. Yöresel ye-
               Görsel 1: Ayran            meklerden etli bamya, pirinçli yoğurt çorbası, et sote, kavurmalı pi-
                                          lav ve yanında da çoban salata hazırlamaya karar verirler.

                                          Mutfakta işler devam ederken Şevval de heyecanla derste öğrendik-
                                          leri karışımlardan bahseder. Annesine mutfakta hazırladıkları birçok
                                          ürünün karışım olduğunu, ürünleri istediği ölçülerde karıştırabildiğini
                                          ve bileşenlerinin özelliklerini kaybetmediğini anlatır. Etli bamya, pi-
                                          rinçli yoğurt çorbası ve et sotesi gibi yemeklerin heterojen karışım
               Görsel 2:  Çoban salatası
                                          sınıfına girdiğini açıklar çünkü bu yemeklerde bulunan bileşenler her
                                          yere eşit dağılmamıştır ve yemeklerin içinde de farklı görünümde
                                          maddeler vardır.
                                          Hazırlıklar tamamlandığında misafirler gelir ancak sisli havadan do-
                                          layı biraz gecikmişlerdir. Şevval, yemekten sonra misafirlere karışık
                                          kuru yemiş tabağı, yanında da yemek sonrası keyfi için Türk kahvesi
                                          hazırlar.
               Görsel 3: Et sotesi









               Görsel 4: Türk kahvesi



            1.  Metinde verilenlerden yola çıkarak heterojen karışımın özelliklerini yazınız.





















                                                                                                    69
 Hazırlayan: Nurten KULE
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76