Page 71 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 71
40
KİMYA 10
2. ÜNİTE : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar > 2.1.1. Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırma
Kavram : Heterojen Karışım
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi, Karar Verme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı BANA KARIŞIMINI SÖYLE 30 dk.
Çalışmanın Amacı Heterojen karışım ve özelliklerini kavrayabilme.
Yönerge: Aşağıdaki metinden ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Şevval ve ailesi hafta sonu misafir geleceğini öğrenir ve yapacakları
yemekler için gerekli malzemeleri ve içecekleri (ayran, meyve suyu
vb.) almaya gider.
Şevval ve ailesi mutfakta yoğun bir hazırlık içine girer. Yöresel ye-
Görsel 1: Ayran meklerden etli bamya, pirinçli yoğurt çorbası, et sote, kavurmalı pi-
lav ve yanında da çoban salata hazırlamaya karar verirler.
Mutfakta işler devam ederken Şevval de heyecanla derste öğrendik-
leri karışımlardan bahseder. Annesine mutfakta hazırladıkları birçok
ürünün karışım olduğunu, ürünleri istediği ölçülerde karıştırabildiğini
ve bileşenlerinin özelliklerini kaybetmediğini anlatır. Etli bamya, pi-
rinçli yoğurt çorbası ve et sotesi gibi yemeklerin heterojen karışım
Görsel 2: Çoban salatası
sınıfına girdiğini açıklar çünkü bu yemeklerde bulunan bileşenler her
yere eşit dağılmamıştır ve yemeklerin içinde de farklı görünümde
maddeler vardır.
Hazırlıklar tamamlandığında misafirler gelir ancak sisli havadan do-
layı biraz gecikmişlerdir. Şevval, yemekten sonra misafirlere karışık
kuru yemiş tabağı, yanında da yemek sonrası keyfi için Türk kahvesi
hazırlar.
Görsel 3: Et sotesi
Görsel 4: Türk kahvesi
1. Metinde verilenlerden yola çıkarak heterojen karışımın özelliklerini yazınız.
69
Hazırlayan: Nurten KULE