Page 78 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 78

45      KİMYA 10


          2. ÜNİTE    : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar  > 2.1.1. Karışımları Niteliklerine Göre Sınıflandırma
          Kavram      : Süspansiyon
          Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
          Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

          Çalışmanın Adı                           İÇECEK İKRAMI                                 10 dk.
          Çalışmanın Amacı  Süspansiyon kavramını tanımlayabilme.

          Yönerge:  Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

                               Komşum Zeliha ile oğlu Deniz, bizim eve ziyarete gelmişlerdi. Çocuklar oyun
                               oynarken biz de kahve içecektik. ‘‘Türk kahvesi mi yapayım?’’  diye sordu-
                               ğumda komşum hazır granül kahve tercih ettiğini söyledi.
                               Hazır kahvelerin suda iyi çözündüğünü, Türk kahvesinin
                               ise dibinde telve kaldığını, telvenin ağzına gelmesinden
                               hoşlanmadığını söyledi. Ben de granül kahve hazırladım.
          Görsel 1: Türk kahvesi  Biz kahvelerimizi içtikten sonra evdeki portakalları sıkarak
                               çocuklar için portakal suyu hazırladım. Ancak komşumun
          oğlu Deniz, bardağın dibinde biriken portakal parçacıklarından dolayı portakal
          suyunu içmek istemedi. ‘‘Anasının oğlu’’ diyerek gülüştük. Ben de ona süzülmüş
          çay ikram ettim.                                                           Görsel 2: Portakal suyu

                           Biraz zaman geçince çocukların acıkmış olacaklarını düşündüğümüz için komşum-
                           la birlikte makarna pişirdik. Makarnaların yanında da ev yapımı ayran ikram ettim.
                           Daha önceden hazırlayıp buzdolabına koyduğum ayran, dolapta beklediği için
                           yoğurt kısmı sürahinin dibinde  birikmişti. Sürahideki ayranı karıştırarak ayranın
                           homojen görünmesini sağladım.




          Görsel 3: Ayran


             BİLGİ KUTUSU
          Her noktasında aynı özelliği göstermeyen (homojen olmayan) karışımlara ‘‘heterojen karışım’’ denir.
          Heterojen karışımlar, karışımı oluşturan maddelerin fiziksel hâllerine göre ‘‘adi karışım, süspansiyon,
          emülsiyon, aerosol ve kolloit’’ olmak üzere sınıflandırılabilir.


         1.  Metinde adı geçen Türk kahvesi, portakal suyu ve ayran birer süspansiyon örneği olduğuna göre
             süspansiyon kavramını tanımlayınız.









         2.  Siz de günlük yaşantınızda gözlemlediğiniz süspansiyon örnekleri yazınız.














                Karekod
                 Alanı
                Asıl karekodlar
          76  kalıptaki görseli siliniz.
              yerleştirildikten sonra
              Asıl karekodda çerçeve                                                 Hazırlayan: Serap YOLDAŞ             Hazırlayan: Aylin IŞIK
               konturu olmayacak.
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83