Page 40 - Biyoloji 12 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 40

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                      Kavram Öğretimi 18
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    BİYOLOJİ 12
            2. ÜNİTE     : CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ > 12.2.4. Hücresel Solunum > 12.2.4.1. Hücresel Solunumun Önemi
            Kavram       : Fermantasyon
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma  Becerisi

             Çalışmanın Adı                   HAYATIMIZDA FERMANTASYON                              20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Fermantasyon olayını ve çeşitlerini açıklayabilme.


            Yönerge: Aşağıda verilen kavram haritasından yararlanarak soruları cevaplayınız.





                  Günlük hayatımızda tüket-     Fermantasyon,  çok  eski      Glikoliz: Enzim çeşitleri
                  tiğimiz  ekmek,  peynir,  yo-  yıllardan  beri  besinlerin   ortak olduğu için tüm
                  ğurt,  sirke,  boza,  şalgam   bozulmadan  saklanması-      canlılarda aynı şekilde


                  suyu,  turşu  ve  kefir  gibi   nı sağlayan bir yöntemdir.   gerçekleşen, glikozun
                  besin  maddelerinin  üreti-   Fermantasyon ürünlerinin      pirüvik aside dönüştüğü



                  minde fermantasyon işlemi     bir  kısmı,  probiyotik  açı-  evredir.


                  kullanılır.                   dan  zengin  olduğu  için     Son ürün evresi: Pirü-
                                                insan sağlığına faydalıdır.    vik asidin farklı enzimler
                                                                              sayesinde etil alkol ya da

                                                                              laktik aside dönüştüğü
                                                                              evredir.
                                                           Yararlarıdır.
                               Kullanılır.
                                                                           Evreleridir.
              Oksijensiz ortamda                 Fermantasyon
                                   Gerçekleşir.
                                                     Çeşitleridir.
























                                Görsel 1                                     Görsel 2


               Etil Alkol Fermantasyonu                    Laktik Asit Fermantasyonu
               Bazı  bakterilerde,  maya  hücrelerinde  ve  bazı   Bazı  bakterilerde,  bazı  mantarlarda,  omurga-
               bitki tohumlarının da glikoliz sonucu oluşan pi-  lıların  çizgili  kaslarında  ve  memelilerin  olgun
               rüvik asidin, özel enzimlerle etil alkole dönüş-  alyuvar hücrelerinde glikoliz sonucu oluşan pi-
               mesine etil alkol fermantasyonu denir.      rüvik asidin özel enzimlerle laktik aside dönüş-
                                                           mesine laktik asit fermantasyonu denir.




                                                                                                    37
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45