Page 40 - Biyoloji 12 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 40
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
Kavram Öğretimi 18
Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı BİYOLOJİ 12
2. ÜNİTE : CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ > 12.2.4. Hücresel Solunum > 12.2.4.1. Hücresel Solunumun Önemi
Kavram : Fermantasyon
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı HAYATIMIZDA FERMANTASYON 20 dk.
Çalışmanın Amacı Fermantasyon olayını ve çeşitlerini açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıda verilen kavram haritasından yararlanarak soruları cevaplayınız.
Günlük hayatımızda tüket- Fermantasyon, çok eski Glikoliz: Enzim çeşitleri
tiğimiz ekmek, peynir, yo- yıllardan beri besinlerin ortak olduğu için tüm
ğurt, sirke, boza, şalgam bozulmadan saklanması- canlılarda aynı şekilde
suyu, turşu ve kefir gibi nı sağlayan bir yöntemdir. gerçekleşen, glikozun
besin maddelerinin üreti- Fermantasyon ürünlerinin pirüvik aside dönüştüğü
minde fermantasyon işlemi bir kısmı, probiyotik açı- evredir.
kullanılır. dan zengin olduğu için Son ürün evresi: Pirü-
insan sağlığına faydalıdır. vik asidin farklı enzimler
sayesinde etil alkol ya da
laktik aside dönüştüğü
evredir.
Yararlarıdır.
Kullanılır.
Evreleridir.
Oksijensiz ortamda Fermantasyon
Gerçekleşir.
Çeşitleridir.
Görsel 1 Görsel 2
Etil Alkol Fermantasyonu Laktik Asit Fermantasyonu
Bazı bakterilerde, maya hücrelerinde ve bazı Bazı bakterilerde, bazı mantarlarda, omurga-
bitki tohumlarının da glikoliz sonucu oluşan pi- lıların çizgili kaslarında ve memelilerin olgun
rüvik asidin, özel enzimlerle etil alkole dönüş- alyuvar hücrelerinde glikoliz sonucu oluşan pi-
mesine etil alkol fermantasyonu denir. rüvik asidin özel enzimlerle laktik aside dönüş-
mesine laktik asit fermantasyonu denir.
37