Page 41 - Biyoloji 12 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 41

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
          18     BİYOLOJİ 12                                            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
                 Kavram Öğretimi
          Sorular:


         1.    Fermantasyon olayını ve günlük yaşama katkılarını açıklayınız.






          2.    Aşağıda hamurun mayalanma süreci ile ilgili verilen bilgilerden yola çıkarak soruları cevaplayınız.


                          Hamurun Mayalanması


                Araç Gereç: 5 bardak buğday unu, 1 yemek ka-
                şığı kuru maya, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı
                kaşığı tuz, 2 bardak ılık su.


                Yapılışı:  Kuru  mayayı  ve  toz  şekeri  ılık  suyun
                içine  atarak  eriyinceye  kadar  karıştırınız.  Buğ-
                day ununun ortasına suda erittiğiniz mayayı dö-
                künüz.  Diğer  malzemeleri  de  karışıma  ekleyip
                hamuru yoğurunuz. Hazırlanan hamuru bir kap
                içerisine alarak üstünü örtünüz. Hamuru oda sı-
                caklığında bir yerde dinlenmeye bırakınız. 20-25
                dakika sonra hamurun kabarmış olduğunu göre-
                ceksiniz. Kabarmış hamuru birkaç kez daha yo-
                ğurduğunuzda kabarmanın azaldığını ve yavaş
                yavaş kaybolduğunu fark edeceksiniz.                   Görsel 3: Mayalanmış hamur



             a)  Maya ve şekerin ılık su ile karıştırılmasının sebebi nedir?





              b)  Mayalanan hamurun üzeri neden kapatılır?




              c)  Beklemeye bırakılan mayalı hamur neden kabarır? Açıklayınız.




         3.                                Yandaki  şekilde;  K  kabında  glikoz  çözeltisi  ve  ekmek  mayası
                                           mantarları,  L  kabında  süt  ve  yoğurt  bakterileri  bulunmaktadır.
                                           Kapakları kapalı olan iki kap, içinde cıva olan U şeklindeki bir
                         1 2
                                           boru ile birbirine bağlanmıştır.
                                           a)   Bir müddet sonra kaç numaralı koldaki cıva seviyesinde yük-
                                             selme gözlenir? Nedenini yazınız.
                        Cıva
                 K kabı        L kabı
              Glikoz çözeltisi  Süt
                   +             +
              Ekmek mayası     Yoğurt      b)   K ve L kabında bulunan canlıların hangi fermantasyon çeşi-
                 mantarı      bakterisi       dini gerçekleştirdiğini gerekçeleriyle beraber yazınız.




          38
                                                                                        Hazırlayan: Betül ZOR
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46