Page 41 - Biyoloji 12 | Kazanım Kavrama Etkinlikleri
P. 41
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
18 BİYOLOJİ 12 Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı
Kavram Öğretimi
Sorular:
1. Fermantasyon olayını ve günlük yaşama katkılarını açıklayınız.
2. Aşağıda hamurun mayalanma süreci ile ilgili verilen bilgilerden yola çıkarak soruları cevaplayınız.
Hamurun Mayalanması
Araç Gereç: 5 bardak buğday unu, 1 yemek ka-
şığı kuru maya, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı
kaşığı tuz, 2 bardak ılık su.
Yapılışı: Kuru mayayı ve toz şekeri ılık suyun
içine atarak eriyinceye kadar karıştırınız. Buğ-
day ununun ortasına suda erittiğiniz mayayı dö-
künüz. Diğer malzemeleri de karışıma ekleyip
hamuru yoğurunuz. Hazırlanan hamuru bir kap
içerisine alarak üstünü örtünüz. Hamuru oda sı-
caklığında bir yerde dinlenmeye bırakınız. 20-25
dakika sonra hamurun kabarmış olduğunu göre-
ceksiniz. Kabarmış hamuru birkaç kez daha yo-
ğurduğunuzda kabarmanın azaldığını ve yavaş
yavaş kaybolduğunu fark edeceksiniz. Görsel 3: Mayalanmış hamur
a) Maya ve şekerin ılık su ile karıştırılmasının sebebi nedir?
b) Mayalanan hamurun üzeri neden kapatılır?
c) Beklemeye bırakılan mayalı hamur neden kabarır? Açıklayınız.
3. Yandaki şekilde; K kabında glikoz çözeltisi ve ekmek mayası
mantarları, L kabında süt ve yoğurt bakterileri bulunmaktadır.
Kapakları kapalı olan iki kap, içinde cıva olan U şeklindeki bir
1 2
boru ile birbirine bağlanmıştır.
a) Bir müddet sonra kaç numaralı koldaki cıva seviyesinde yük-
selme gözlenir? Nedenini yazınız.
Cıva
K kabı L kabı
Glikoz çözeltisi Süt
+ +
Ekmek mayası Yoğurt b) K ve L kabında bulunan canlıların hangi fermantasyon çeşi-
mantarı bakterisi dini gerçekleştirdiğini gerekçeleriyle beraber yazınız.
38
Hazırlayan: Betül ZOR