Page 171 - Tasarım Beceri Atölyeleri Öğretmen El Kitabı
P. 171

biri haline getirmiştir. Ülkemizde yetişen birçok bitki özellikle gıda sektöründe, ilaç sanayisinde ve kozmetik
           sanayisinde kullanılmaktadır. Birçok bitki kendine has özelliklere sahiptir. Örneğin lavanta yağı, tarçın yağı,
           defne yağı, çay ağacı yağı ve keten tohumu yağı antibakteriyel özelliğe sahiptir.
               Bölgenize özel veya bol miktarda yetişen bitkiler ve bu bitkilerin özellikleri belirlenir. Bu bitkilerden nasıl
           yağ çıkarılacağı araştırılarak esans yağlar çıkartılır.

               Defne yağı (Oleum Lauri Expressum)  defne meyvesinde %28,6, çekirdekte %16,6 ve kabukta % 7,6 oranın-
           da bulunmaktadır. Defne yağının elde edilmesi genellikle meyvelerinden yararlanılarak yapılır. Defne yağının
           elde edilmesi aşağıda açıklanmaktadır:

               Defne Yağı Eldesi

               Olgunlaşmış Defne meyveleri havanda ezilir. Defne meyvesi Eylül-Ekim aylarında olgunlaşmaktadır. Ezi-
           len meyveler bir behere (temiz bir cam kap da olabilir) alınır ve aynı oranda su ilave edilir. Karışım ara ara
           karıştırılarak 70-80  C’ de 4-5 saat ısıtılır. Isıtma işlemi sonunda yağ, karışımın üst kısmında toplanır. Karışım
                              0
           defne meyveleri içeren su tabakası ve yağ tabakası olmak üzere heterojen bir görünüme sahip iki ayrı faz içer-
           mektedir. Karışım katı parçacıklardan ayrılmak amaçlı uygun temiz bir bez ile süzülür. 2 faz içeren karışım
           ayırma hunisine alınır ve defne yağını içeren üst faz ayırma hunisi yardımıyla ayrılır. Aynı işlem bir pipet yar-
           dımıyla süzme işlemi gerçekleştirmeden beher üzerinden de yapılabilir. Bu işlemin sonunda uçucu bileşenler
           içeren defne yağı elde edilmiş olur.
               Defne yağını elde etmek için farklı teknikler kullanılabilir. Bu etkinlikte Tasarım Beceri Atölyelerinin şartla-
           rı dikkate alınarak en uygun teknik açıklanmıştır. Çalışma grubu farklı teknikleri araştırarak farklı bitkilerden
           uçucu yağ elde edebilir.
               Katı veya sıvı sabun elde etme süreci kullanılan baz dışında çok farklılık göstermemektedir. Aşağıda sabu-
           nun klasik yöntemle üretimi açıklanmaktadır:

               Sabun Yapımı

               Sabun yapımı için temel olarak (i) klasik yöntem (sıcak üretim), (ii) soğuk üretim ve (iii) endüstriyel (yarı
           sıcak) yöntem olmak üzere 3 yöntem kullanılır. Klasik yöntem Marsilya Yöntemi olarak da bilinir. Temel ola-
           rak sabunlaşma, yıkama, pişim ve kalıplama aşamalarından oluşmaktadır. Bu yönteme sıcak yöntem denil-
           mesinin sebebi yağ ile alkalinin birlikte ısıtılması veya kaynatılmasıdır. Yıkama aşaması sonucunda sabuna
           yumuşaklık özelliği veren gliserin ortamdan ayrılır. Soğuk yöntemde ise sıvı yağ ile alkali (alkali miktarı SAP
           faktörü dikkate alınarak hesaplanır) karıştırılır. Karışım sabun oluşuncaya kadar karıştırılır. Bu sırada sabu-
           na ilave özellik kazandırmak için gerekli esans yağlar ilave edilir. Oluşan sabun kalıplara dökülür ve en az 4
           hafta bekletilir. Bu süre içinde sabunlaşma devam eder ve sabun kurur. Tasarım Beceri Atölyelerinde klasik






                                                                                                                     163
   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176