Page 29 - Değerler eğitimi ramazan ayı etkinlik kitabı
P. 29

6                           SAHUR VE İFTAR
                Aile ile İrtibatlı Etkinlik                                               SOFRALARI



                                              NİMETLERİN KIYMETİ

            Kıtlık günlerinden birinde Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir ile Ebu’l-Heysem’in
            evine misafir oldular. Biraz hurmayla serin bir su ikramından sonra Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle
            buyurdu: “Bu canı bu tende tutan Allah’a yemin ederim ki kıyamet gününde kendisi hakkında
            hesaba çekileceğimiz nimetler; serin bir gölge, güzel bir hurma, soğuk bir sudur.” (Tirmizi, Zühd,
                           39). Görüldüğü gibi Hz. Muhammed (s.a.v.) içtiğimiz suyun, yediğimiz hurmanın
                           bile hesabının sorulacağını bildiriyor. Bu hadis-i şerif ışığında israf konusunu
                           düşünmemiz gerekebilir. Birkaç çeşit yemek, salatası, hoşafı, yoğurdu, meyve
                           suyu ve birçok garnitürüyle âdeta çeşit yarışlarına giriyoruz. Bunların hepsi
                                    gelir durumumuza göre misafirlerimize ikram açısından gerekli diye
                                     düşünebiliriz fakat tabaklarda bitmeyen, yiyemeyeceğimiz kadar fazla
                                     yemek sadece bir gösteriş olması için midir, diye durup düşünmemiz
                                    lazım. Yemeklerin yanında bir de hiç yenmeyecek ekmekler doğranır
                                    ve sonra çöpe gider. İki gün önceden başlayarak iftar sofralarını
                                      hazırlamak, gereğinden fazla yemek yapmak, yenmeyen yemekleri
                                       hemen çöpe atmak ve bunları âdeta çağın, hijyenin ve gelişmişliğin
                                        bir sonucu gibi algılamak Müslümanca bir tavır olmasa gerek.
                                          Bunlara Müslümanlar olarak “Dur!” demeliyiz.






           Görsel 8
                                                                                 Konarılı, (2018), (Düzenlenmiştir.)
              ç)    İftar davetlerinde misafirleri ağırlamak için hazırlık yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
                  Tartışınız.

          2.  Öğrencileri sınıf mevcudunu göz önünde bulundurarak iş birlikli çalışma için dört gruba
              ayırınız. Aşağıdaki görev dağılımına ve yönergeye uygun olarak çalışmayı tamamlamaları için
              gruplara rehberlik ediniz.


                     Grupların görev dağılımı                 Yönerge

                     1. Grup: Ramazanda yiyeceklerin          1. Gruplara çalışmalarını
                     hazırlanma sürecinde dikkat edilmesi       tamamlamaları için on dakika süre
                     gerekenlerle ilgili öneriler hazırlayınız.  veriniz.
                     2. Grup: İftar ve sahur için hazırlanan  2. Süre sonunda her bir gruptan
                     ancak tüketilmeyen yiyeceklerin            hazırladıkları önerileri, seçecekleri birer
                     değerlendirilmesine yönelik öneriler       sözcü aracılığıyla, sınıf arkadaşlarıyla
                     hazırlayınız.                              paylaşmalarını isteyiniz.
                     3. Grup: İftar davetlerinde misafirler   3. Önerileri sınıfla birlikte
                     ağırlanırken paylaşım kültürünü geliştirmek  uygulanabilirlik açısından
                     için dikkat edilmesi gereken davranışlarla  değerlendiriniz.
                     ilgili öneriler hazırlayınız.
                     4. Grup: Ramazanda sağlıklı beslenme
                     açısından dikkat edilmesi gereken
                     davranışlarla ilgili öneriler hazırlayınız.



         Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                                                 27
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34