Page 29 - Değerler eğitimi ramazan ayı etkinlik kitabı
P. 29
6 SAHUR VE İFTAR
Aile ile İrtibatlı Etkinlik SOFRALARI
NİMETLERİN KIYMETİ
Kıtlık günlerinden birinde Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir ile Ebu’l-Heysem’in
evine misafir oldular. Biraz hurmayla serin bir su ikramından sonra Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle
buyurdu: “Bu canı bu tende tutan Allah’a yemin ederim ki kıyamet gününde kendisi hakkında
hesaba çekileceğimiz nimetler; serin bir gölge, güzel bir hurma, soğuk bir sudur.” (Tirmizi, Zühd,
39). Görüldüğü gibi Hz. Muhammed (s.a.v.) içtiğimiz suyun, yediğimiz hurmanın
bile hesabının sorulacağını bildiriyor. Bu hadis-i şerif ışığında israf konusunu
düşünmemiz gerekebilir. Birkaç çeşit yemek, salatası, hoşafı, yoğurdu, meyve
suyu ve birçok garnitürüyle âdeta çeşit yarışlarına giriyoruz. Bunların hepsi
gelir durumumuza göre misafirlerimize ikram açısından gerekli diye
düşünebiliriz fakat tabaklarda bitmeyen, yiyemeyeceğimiz kadar fazla
yemek sadece bir gösteriş olması için midir, diye durup düşünmemiz
lazım. Yemeklerin yanında bir de hiç yenmeyecek ekmekler doğranır
ve sonra çöpe gider. İki gün önceden başlayarak iftar sofralarını
hazırlamak, gereğinden fazla yemek yapmak, yenmeyen yemekleri
hemen çöpe atmak ve bunları âdeta çağın, hijyenin ve gelişmişliğin
bir sonucu gibi algılamak Müslümanca bir tavır olmasa gerek.
Bunlara Müslümanlar olarak “Dur!” demeliyiz.
Görsel 8
Konarılı, (2018), (Düzenlenmiştir.)
ç) İftar davetlerinde misafirleri ağırlamak için hazırlık yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Tartışınız.
2. Öğrencileri sınıf mevcudunu göz önünde bulundurarak iş birlikli çalışma için dört gruba
ayırınız. Aşağıdaki görev dağılımına ve yönergeye uygun olarak çalışmayı tamamlamaları için
gruplara rehberlik ediniz.
Grupların görev dağılımı Yönerge
1. Grup: Ramazanda yiyeceklerin 1. Gruplara çalışmalarını
hazırlanma sürecinde dikkat edilmesi tamamlamaları için on dakika süre
gerekenlerle ilgili öneriler hazırlayınız. veriniz.
2. Grup: İftar ve sahur için hazırlanan 2. Süre sonunda her bir gruptan
ancak tüketilmeyen yiyeceklerin hazırladıkları önerileri, seçecekleri birer
değerlendirilmesine yönelik öneriler sözcü aracılığıyla, sınıf arkadaşlarıyla
hazırlayınız. paylaşmalarını isteyiniz.
3. Grup: İftar davetlerinde misafirler 3. Önerileri sınıfla birlikte
ağırlanırken paylaşım kültürünü geliştirmek uygulanabilirlik açısından
için dikkat edilmesi gereken davranışlarla değerlendiriniz.
ilgili öneriler hazırlayınız.
4. Grup: Ramazanda sağlıklı beslenme
açısından dikkat edilmesi gereken
davranışlarla ilgili öneriler hazırlayınız.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 27