Page 19 - NEFESLİ ÇALGILAR MEY,ZURNA,SİPSİ 11
P. 19

Sipsinin Yapısı




                       Sipsi, 15-25 cm uzunluğunda, ince kamış-
               tan yapılan bir çalgıdır. Çam dallarının filizlerinden,
               söğüt dallarından, içi boş ot ve çavdar bitkisinden
               yapılan sipsilere de rastlanmaktadır. Genellikle çift
               parça  olsa da tek parça olarak da yapılabilir. Sesin
               çıkmasını sağlayan ağızlık kısmına cukcuk denir.


                                                                                 Görsel 1.19: Sipsi




                      Gövde iki bölümden oluşmaktadır. Ana gövdeye daha ince bir yapıda olan uç kısım eklenir.
               Uç kısım da gövde gibi doğal malzeme olan kamıştan yapılmaktadır. Değişik tonlardaki Türk halk
               müziği eserlerini seslendirmek için farklı boyutlarda sipsiler de yapılmaktadır.









                   Gövde



                                                           Sipsinin gövdesinde önde beş, arkada bir tane ol-
                                                    mak üzere altı delik vardır. Yörenin kültürel yapısına uygun
                                                    makamsal  yapıyı  seslendirebilecek  ses  dizesine  sahiptir.
                                                    Ses alanı yaklaşık bir oktavdır. Yöresel ve profesyonel ic-
                                                    racılar, diş ve boğma adı verilen teknikler kullandığında
                                                    çalgının ses alanı bir oktav üzerine çıkabilir.

                      Görsel 1.20: Gövde










                   Sipsinin Ağızlık Kısmı




                            Sipsinin ağızlık kısmı da  kamışın işlenmesi ile elde
                  edilir. Kamışın üst kısmına belli ölçülerde kesikler atılarak
                  sesin elde edildiği kısım meydana getirilir. Ağızlık kısmının
                  üstüne ip veya benzeri bir malzeme sarılır. Bu aparat, sesin
                  tizlik ve pestliğinin ayarlanmasında kullanılır.

                                                                               Görsel 1.21: Ağızlık kısmı (cukcuk)









                                                                                                  MEY, ZURNA, SİPSİ  19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24