Page 9 - TÜRK HALK MÜZİĞİ TEORİ VE UYGULAMASI | 11
P. 9
İÇİNDEKİLER
Kitabın Tanıtımı ........................................................................................................... 10
1. TÜRK HALK MÜZİĞİ ............................................................................................. 13
1.1. Türk Halk Müziğine Giriş ..................................................................................... 14
1.1.1. Türk Halk Müziğinin Tarihsel Gelişim Evreleri ................................................ 14
1.1.2. Türk Halk Müziğinin Kültürel Özellikleri ......................................................... 18
1.2. Serbest/Karma Ritimli Ezgiler ............................................................................ 22
1.2.1. Süreklilik Gösteren Ritimli Sözlü Eserler ....................................................... 23
1.2.2. Serbest Ritimli Çalgısal Ezgiler ..................................................................... 27
1.2.3. Süreklilik Gösteren ve Serbest Ritimli Ezgiler ............................................... 29
Ölçme ve Değerlendirme Çalışması ............................................................................ 34
2. TÜRKÜ ................................................................................................................................................ 36
2.1. Türkünün Tanımı, Özellikleri ve Türleri .............................................................. 37
2.1.1. Türkü .............................................................................................................. 37
2.1.2. Türkünün Tarihsel Gelişimi ve Özellikleri ......................................................... 38
2.2. Yapılarına Göre Türküler .................................................................................... 40
2.2.1. Türkülerin Yapısal Özellikleri .......................................................................... 40
2.3. Konularına Göre Türküler .................................................................................. 49
Ölçme ve Değerlendirme Çalışması ............................................................................. 56
3. USUL VE ÖLÇÜ ........................................................................................................ 58
3.1. Usul Kavramını Oluşturan Unsurlar ................................................................... 59
3.1.1. Nota Değerleri ................................................................................................ 59
3.1.2. Sus Değerleri ................................................................................................. 59
3.1.3. Usul Kavramı ................................................................................................. 59
3.1.4. Ölçü Kavramı ................................................................................................. 61
3.1.5. Düzüm Kavramı ............................................................................................. 61
3.2. İki Zamanlı Usul (Nim Sofyan) ............................................................................ 62
3.3. Üç Zamanlı Usul (Semai) ..................................................................................... 66
3.4. Dört Zamanlı Usul (Sofyan) ................................................................................. 70
3.5. Birleşik Beşli (Türk Aksağı) ................................................................................. 74
3.6. Birleşik Altılı (Yürük Semai) ................................................................................ 79
Ölçme ve Değerlendirme Çalışması ..............................................................................83
4. MAKAMSAL MÜZİK I ............................................................................................... 84
4.1. Türk Müziği Ses Sisteminde Aralık Kavramı ..................................................... 85
4.1.1. Türk Halk Müziğinde Kullanılan İkili Aralıklar ................................................. 89
4.1.2. Türk Halk Müziğinde Kullanılan Diğer Aralıklar .............................................. 90
8

