Page 112 - Konu Özetleri AYT Tarih
P. 112
OSMANLI DEVLETİ’NDE MİLLET SİSTEMİ - FETHETTİĞİ YERLERDEKİ KÜLTÜREL DEĞİŞİM
OSMANLI YEMEK KÜLTÜRÜ
• Klasik Dönem Osmanlı mutfak kültüründe kuzu eti ağırlıklı yemekler tercih edilmiştir.
• Yemeklerde genellikle tereyağı kullanılmıştır.
• Boza, kahve hoşaf, şerbet ve şurup türü içecekler çok tüketilmiştir.
• Helvalar, sütlü tatlılar, baklava, güllaç ve kadayıf en sevilen tatlılar arasında yer almıştır.
Osmanlı’da yemek
kültürü (temsilî)
KAHVEHANE
• İlk defa Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde İstanbul’da açılmıştır.
• İlk zamanlar camilerin yanında hizmet vermiştir.
• Zamanla çeşitli türleri ortaya çıkmıştır.
• Hamzanâme, Battalnâme gibi halk kitapları okunmuştur.
• Orta oyunu, meddah ve Karagöz gibi oyunlar gösterilmiştir.
• Bu mekânlara halk arasında “mektebiirfan” ismi verilmiştir.
• Kamuoyunun oluşmasında önemli fonksiyonu olmuştur.
• Tehlikeli görüldükleri için bazı dönemler kapatılsa da günümüze kadar varlığını korumuştur.
OSMANLI TOPLUMUNDA GİYİM KUŞAM
• Müslüman ve gayrimüslimlerin kıyafetleri kesin olarak ayrılmıştır.
• Gayrimüslimlerin sarı renkte ayakkabı giymeleri yasaktır.
• Kişilerin toplumsal statüsü, icra ettiği meslek kıyafetinin belirlenmesinde etkili olmuştur.
• Kadın ve erkelerin kıyafetleri kanunlarla belirlenmiştir
DİKKAT HATIRLAYALIM
Gayrimüslimler can güvenliklerin sağlanmasının karşılığı Osmanlı Millet Sistemi’nin oluşumunda dinî aidiyet, etkili
olarak devlete cizye vergisi ödemiştir. olmuştur.
112 MEBİ KONU ÖZETLERİ TARİH - TYT-AYT