Page 54 - Konu Özetleri TYT Kimya
P. 54
KIMYA
KONU SU VE HAYAT
ÖZETİ
TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT TYT
SUYUN VARLIKLAR İÇİN ÖNEMİ SU KAYNAKLARI VE SU KAYNAKLARININ
KORUNMASI
• Vücudun ısı dengesini, deri ve cildin nemlenmesini
sağlar. • Dünya’daki suyun %97’si tuzlu su sadece %3’lük
• Beyinde suyun azalması beyin fonksiyonlarının kısmı tatlı sudur.
kaybolmasına yol açar. • Okyanusların,denizlerin ve tuz göllerinin suları tuzlu
• Böbreklerin dengeli çalışmasını, vücutta oluşan olduğu için günlük yaşamda kullanılamaz.
toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlar. • Nehirler, akarsular, tatlı su gölleri ve yer altı suları
• Hayati organlara yastık görevi yapar. kullanılabilir su kaynaklarıdır.
• Kayganlaştırıcı etkisiden dolayı eklem ve organların • Tatlı suyun büyük bir kısmı buzullar ve buz
rahat çalışmasını sağlar. tabakalarının içinde donmuş hâldedir.
• Vücuttaki su dengesi, dikkat yetersizliği sorununu • Sanayileşme, nüfus artışı, suların kirlenmesi ve
gidermeye yardımcı olur. Gerginlik, stres ve halsizliği bilinçsiz su tüketimi nedeniyle kullanılabilir su
hafifleterek uykuyu düzenler. kaynakları hızla azalmaktadır.
• Metabolizmayı hızlandırır, günlük harcanan kalori • Bilinçsiz tüketim, kuraklığa ve tarımsal üretimde
miktarını arttırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. düşüşe neden olur. Bunun sonucunda kıtlık ve açlık
başlar.
DİKKAT
• Suyun bilinçli kullanılması ve bu konuda tasarruf
Çoğu insan, su olmadan 7 günden fazla yaşayamaz. yapılması hem bireyler hem de ülke ekonomisi için
büyük bir kazançtır.
• Bitkiler; fotosentez, terleme, besin maddesi dağılımı • 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; temiz
gibi çeşitli işlemlerde suyu kullanır. Yeterli su su sorununa dikkat çekmek, tatlı su kaynaklarının
olmazsa bitkiler gelişemez. Su iyi bir çözücü olduğu korunması ve çoğaltılmasını teşvik etmek amacıyla
için topraktaki minerallerin bitki kökleri ile bitkiye 22 Mart gününü “Dünya Su Günü” olarak ilan etmiştir.
ulaşmasını sağlar.
• Su kaynaklarının korunması için alınabilecek
• Hayvanların hücre aktivitesini gerçekleştirmek, önlemler:
yiyecekleri sindirmek ve vücut sıvılarını oluşturmak
için düzenli olarak su almaları gerekir. - Bozuk muslukları tamir etmek.
• Suda yaşayan birçok canlı, oksijen ihtiyacını sudan - Musluk ve duş başlıklarında su akışını azaltan,
karşılar su basıncını arttıran sistemler kullanmak.
- Diş fırçalarken, tıraş olurken, duş alırken
• Endüstri sektöründe ham madde, solvent (çözücü),
soğutma sıvısı, taşıma maddesi ve enerji kaynağı muslukları sürekli açık tutmamak.
olarak Dünya’daki tatlı suyun %22’si kullanılır. - Bulaşık ve çamaşırları elde yıkamak yerine
maksimum kapasitede doldurarak makinede
yıkamak.
- Su kaynaklarını kimyasal veya zararlı atıklarla
kirletmemek.
- Atık suları arıtarak yeniden kullanmak.
- Tarımda damlama sulama tercih etmek.
- Sebze ve meyvelerin yıkandığı sularla çiçek ve
ağaçları sulamak.
- Yağmur yağma ihtimalinde arabaları yıkamamak
veya bahçe sulamamak.
- Otomobiller yıkanırken sünger, kova kullanmak
ve hortum uçlarına su püskürtücü aparatlar
takmaktır.
54 MEBİ KONU ÖZETLERİ KİMYA - TYT