Page 50 - RİTİM EĞİTİMİ VE HALK DANSLARI 11
P. 50

Halk dansları; doğa olayları, günlük yaşam gibi ritüel dansları temsil ettiği gibi toplumsal olayları,
               âşık olmak gibi insani duyguları konu alan dansları da kapsamaktadır. Geleneksel ortamında çoğunlukla
               yerel halk tarafından nişanlarda, asker uğurlamada, yaylaya çıkış ve inişte, doğumda, dinî ve millî  bay-
               ramlarda,  kazanılan  zaferin  sonucunda,  ferfene,  barana,  sıra  gezmesi,  yâren  sohbeti  gibi  toplantılarda
               oynanmaktadır. Günümüzde de halk dansları, hâlen bu şekilde geleneksel uygulama alanları bulmaktadır
               (Görsel 3.5, 3.6).






















                      Görsel 3.5: Doğal ortamında halk dansları       Görsel 3.6: Doğal ortamında halk dansları
                                 sergilenme örneği (Aydın)                               sergilenme örneği (Bursa)

                       Eğlence ve turistik amaçlı organizasyonlarda, törenlerde, özel gösteri ve gecelerde, halk dansları
               yarışmalarında, okullarda ders ve sosyal faaliyet çalışmaları adı altında da halk dansları faaliyetleri yaygın
               olarak gerçekleştirilmektedir. Halk dansları, açık ve kapalı yerlerde sergilenebilen bir kültürel faaliyet olarak
               devam etmektedir (Görsel 3.7).






















                              Açık alanda sahneleme                         Kapalı alanda sahneleme
                                          Görsel 3.7: Türk halk dansları sahnelemesi örneği


                BİLGİ NOTU

                          FERFENE: Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan, Anadolu'nun birçok yerinde farklı isimlerle
                          çeşitli uygulamaları görülen bu gelenek hâlen köylerde canlılığını korumaktadır. Köylülerin
                          soğuk kış gecelerinde bir araya gelerek sohbet ettikleri, köyün sorunlarını konuştukları ve
                          ihtiyaç sahibi komşularına yardım topladıkları, sosyal dayanışmanın önemli bir parçası olan
                          ferfene; kendine has yemek kültürüyle dikkati çekmektedir. Küçükbaş hayvanın etinden ya-
                pılan kavurma, ferfenelerin  geleneksel  yemeğidir  ve yemeğin masrafları katılımcılar arasında payla-
                şılmaktadır. Tarım  faaliyetlerinin  sona  erdiği  soğuk  kış  gecelerinde  köylüleri  bir  araya  getirerek  kay-
                naşmalarını ve toplumsal bütünlüğü sağlayan ferfene; büyük evler, kahvehane veya köy konaklarında
        3. ÜNİTE  düzenlenmektedir. Ferfeneye zaman zaman köy dışından misafirler de davet edilmektedir.





                                                             48
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55