Page 98 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 98
YILDIZ YAĞMURU
Aşağıda verilen yıldız üzerindeki sorulara tablodaki yönlendirmelerden yararlanarak çözümünüzle ilgili detayları yazınız. Bu haritalama size çözümünüzü anlatmak
için destek sağlayacaktır.
NEDEN? NEREDE? KİM? HANGİ? NASIL?
• Ekmek ihtiyacı belirlenemiyor ve • “Ekmek İsrafı Önleme Gıda Gü- • Öğrenci ve öğretmenler tarafın- • Günlük menülere göre bireysel ek- • Yemek menüleri belirlenecek.
ihtiyaç fazlası ekmek sipariş edili- venliği Sistemi” yemekhanelerde dan yapılacak. Yemekhane işlet- mek tüketim miktarını belirlemeli- • Menülere göre tüketim anketleri
yor. (okul yemekhanesi veya kantini, mecileri kullanabilecek. yiz. Verilerin doğru toplanması ve yapılacak.
• Ekmekler dağıtım aşamasında is- öğretmenevi yemekhanesi vs.) ku- hesaplanması için sistemler geliştir- • Veriler değerlendirilerek günlük
meliyiz.
raf ediliyor ve temizliğine dikkat rulacak. • Yemekhanelerde ekmek israfını ön- menülere göre “Ekmek İsrafı He-
edilmiyor. Ekmekler kısa sürede • Bilinçlendirme çalışmaları da siste- leyen çalışmaları araştırmalıyız. saplama Tablosu” yapılacak.
bayatladığı için ambalajlanması min kurulduğu yer dâhil okul orta- • Ulusal ve uluslararası kampanyaları • Ekmeğin dağıtım esasları oluşturu-
gerekiyor ve böylece uygun koşul- mı içinde her alanda yapılacak. incelemeli, takip etmeli ve katılma- lacak. “Ekmek Kutusu” ve “Ekmek
larda saklanarak bayatlama süresi- lıyız. Toplama Masası” yapılacak. Ona
nin uzatılması şart. • Tüketici alışkanlıkları hakkında bilgi göre yemekhanede düzenlemeler
• Saklanan ekmeklerin besleyici ve toplamalıyız. yapılacak.
temiz şekilde tekrar öğrenciye su- • Ekmeğin doğru tüketilmesi amacıy- • Aktif paketleme yöntemiyle ek-
la kültürel değerleri araştırmalıyız.
nulması yapılmıyor. Davranış kalıplarını belirlemeliyiz. meklerin bayatlama süresini uza-
tacak oksijen tutucu aktif madde
• Gıda güvenliğine dikkat edilme- • Tarihimizde ürettiğimiz ekmek tür- geliştirilerek ekmeğin raf ömrü
si ve ekmek israfının önlenmesi lerinin üretim, tüketim ve saklanma uzatılacak. Bu deneyde şu aşama-
için öğrencilerin bilinçlendirilmesi yöntemlerini incelemeliyiz. Onların lar takip edilecek.
gerekiyor çünkü bilinçsiz tüketim bayatlama sürelerini araştırmalıyız.
yapılarak ekmeklerin israf edildiği • Coğrafi çeşitliliğe göre dünyada kul- ✓ Demir tozu, aktif karbon tozu kul-
gözlemleniyor. lanılan ekmek türlerini incelemeli lanarak ekmeğin bayatlamasını en-
ve uzun süre saklanabilecekleri gelleyecek koruyucu aktif materyal
belirlemeliyiz. Onların ülkemizde geliştirilecek.
üretimi için gerekli şartları araştır- ✓ Hava ve nem giriş çıkış işlevine sa-
malıyız. hip, içerisindeki aktif maddenin gıday-
• İhtiyaç fazlası ekmeklerin bayatla- la temasını engelleyen cerrahi maske-
ma süresini uzatacak oksijen tutucu
aktif madde geliştirmeliyiz. Bu ak- den küçük paketçikler yapılacak.
tif maddenin, ekmek poşetlerinde ✓ Denemelerde ekmeğin ambalaj
kullanılma koşullarını belirleyerek, maddesi olarak vakumlu biyoçözünür
denemeler yapmalıyız. poşet ve naylon poşet kullanılacak.
• Denemeleri gerçekleştirdikten ✓ Bu oksijen tutucu kesecikleri kulla-
sonra nitel (tat, koku, sertlik, görü- narak denemeler gerçekleştirilecek.
nüm) gözlemler yapmalıyız. Tüketici
memnuniyet anketi hazırlayıp uy- ✓ Geliştirilen bu gıda koruyucunun
gulamalıyız. insanlar tarafından kullanılabilirliğini
• Ekmek israfını önlemek için ekmek test eden anket düzenlenecek.
saklama poşetleri üzerine logo ha-
zırlamalıyız. Böylece poşetlerdeki • Önerilen prototip uygulamasının
ekmeklerin tercih edilmesini sağla- ekonomiye katkısı hesaplanacak.
malıyız. • Logo geliştirilecek.
• Ekmek israfı konusunda okul öl- • Bilinçlendirme çalışmaları yapıla-
çeğinde bilinçlendirme çalışmaları
yapmalıyız. cak.
• Yapılan çalışmanın başka yerlere uy-
gulanabilirliğini sağlamalıyız.