Page 98 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 98

YILDIZ YAĞMURU



 Aşağıda verilen yıldız üzerindeki sorulara tablodaki yönlendirmelerden yararlanarak çözümünüzle ilgili detayları yazınız. Bu haritalama size çözümünüzü anlatmak
 için destek sağlayacaktır.





        NEDEN?     NEREDE?              KİM?          HANGİ?                 NASIL?




 •   Ekmek  ihtiyacı  belirlenemiyor  ve   •   “Ekmek  İsrafı  Önleme  Gıda  Gü-  •   Öğrenci  ve  öğretmenler  tarafın-  •   Günlük menülere göre bireysel ek-  •     Yemek menüleri belirlenecek.
 ihtiyaç fazlası ekmek sipariş edili-  venliği  Sistemi”  yemekhanelerde   dan  yapılacak.  Yemekhane  işlet-  mek tüketim miktarını belirlemeli-  •     Menülere  göre  tüketim  anketleri
 yor.  (okul  yemekhanesi  veya  kantini,   mecileri kullanabilecek.  yiz.  Verilerin  doğru  toplanması  ve   yapılacak.
 •   Ekmekler  dağıtım  aşamasında  is-  öğretmenevi yemekhanesi vs.) ku-  hesaplanması için sistemler geliştir-  •     Veriler  değerlendirilerek  günlük
                         meliyiz.
 raf  ediliyor  ve  temizliğine  dikkat   rulacak.  •   Yemekhanelerde ekmek israfını ön-  menülere göre “Ekmek İsrafı He-
 edilmiyor.  Ekmekler  kısa  sürede   •   Bilinçlendirme çalışmaları da siste-  leyen çalışmaları araştırmalıyız.  saplama Tablosu” yapılacak.
 bayatladığı  için  ambalajlanması   min kurulduğu yer dâhil okul orta-  •   Ulusal ve uluslararası kampanyaları   •     Ekmeğin dağıtım esasları oluşturu-
 gerekiyor ve böylece uygun koşul-  mı içinde her alanda yapılacak.  incelemeli, takip etmeli ve katılma-  lacak. “Ekmek Kutusu” ve “Ekmek
 larda saklanarak bayatlama süresi-  lıyız.                        Toplama  Masası”  yapılacak.  Ona
 nin uzatılması şart.   •   Tüketici alışkanlıkları hakkında bilgi   göre yemekhanede düzenlemeler
 •   Saklanan  ekmeklerin  besleyici  ve   toplamalıyız.           yapılacak.
 temiz şekilde tekrar öğrenciye su-  •   Ekmeğin doğru tüketilmesi amacıy-  •   Aktif  paketleme  yöntemiyle  ek-
                         la  kültürel  değerleri  araştırmalıyız.
 nulması yapılmıyor.     Davranış kalıplarını belirlemeliyiz.       meklerin bayatlama süresini uza-
                                                                    tacak oksijen tutucu aktif madde
 •   Gıda  güvenliğine  dikkat  edilme-  •   Tarihimizde ürettiğimiz ekmek tür-  geliştirilerek  ekmeğin  raf  ömrü
 si  ve  ekmek  israfının  önlenmesi   lerinin üretim, tüketim ve saklanma   uzatılacak. Bu deneyde şu aşama-
 için  öğrencilerin  bilinçlendirilmesi   yöntemlerini incelemeliyiz. Onların   lar takip edilecek.
 gerekiyor  çünkü  bilinçsiz  tüketim   bayatlama sürelerini araştırmalıyız.
 yapılarak ekmeklerin israf edildiği   •   Coğrafi çeşitliliğe göre dünyada kul-    ✓ Demir tozu, aktif karbon tozu kul-
 gözlemleniyor.          lanılan  ekmek  türlerini  incelemeli   lanarak  ekmeğin  bayatlamasını  en-
                         ve  uzun  süre  saklanabilecekleri     gelleyecek  koruyucu  aktif  materyal
                         belirlemeliyiz.  Onların  ülkemizde    geliştirilecek.
                         üretimi  için  gerekli  şartları  araştır-  ✓ Hava ve nem giriş çıkış işlevine sa-
                         malıyız.                               hip, içerisindeki aktif maddenin gıday-
                    •    İhtiyaç  fazlası  ekmeklerin  bayatla-  la temasını engelleyen cerrahi maske-
                         ma süresini uzatacak oksijen tutucu
                         aktif  madde  geliştirmeliyiz.  Bu  ak-  den küçük paketçikler yapılacak.
                         tif maddenin, ekmek poşetlerinde       ✓  Denemelerde  ekmeğin  ambalaj
                         kullanılma  koşullarını  belirleyerek,   maddesi olarak vakumlu biyoçözünür
                         denemeler yapmalıyız.                  poşet ve naylon poşet kullanılacak.
                    •    Denemeleri       gerçekleştirdikten    ✓ Bu oksijen tutucu kesecikleri kulla-
                         sonra nitel (tat, koku, sertlik, görü-  narak denemeler gerçekleştirilecek.
                         nüm) gözlemler yapmalıyız. Tüketici
                         memnuniyet  anketi  hazırlayıp  uy-    ✓  Geliştirilen  bu  gıda  koruyucunun
                         gulamalıyız.                           insanlar  tarafından  kullanılabilirliğini
                    •    Ekmek israfını önlemek için ekmek      test eden anket düzenlenecek.
                         saklama poşetleri üzerine logo ha-
                         zırlamalıyız.  Böylece  poşetlerdeki  •     Önerilen  prototip  uygulamasının
                         ekmeklerin tercih edilmesini sağla-       ekonomiye katkısı hesaplanacak.
                         malıyız.                              •     Logo geliştirilecek.
                    •    Ekmek  israfı  konusunda  okul  öl-   •     Bilinçlendirme  çalışmaları  yapıla-
                         çeğinde  bilinçlendirme  çalışmaları
                         yapmalıyız.                               cak.
                    •    Yapılan çalışmanın başka yerlere uy-
                         gulanabilirliğini sağlamalıyız.
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103