Page 102 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 102

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMİ (2. hafta sonu geçiş)

 A. EKMEK DAĞITIM SÜRECİ







 1.  Aşağıda ekmek kutusunun teknik çizimi, özellik-  2. Aşağıda tüketilemeyen ekmekleri toplamak
 leri ve “Ekmek İsrafını Önleme” sistemi içindeki   için kurulan “Ekmek Toplama Masası”nın tek-
 işlevi ve faydası belirtilmiştir. Bununla beraber   nik çizimi, özellikleri ve “Ekmek İsrafını Önleme”
 bu bölümde kullanılan “Ekmek İsrafını Hesapla-  sistemi içindeki işlevi ve faydası belirtilmiştir.
 ma Tablosu” aracı da aşağıda gösterilmiştir.






 TASLAK ÇİZİM                                          TASLAK ÇİZİM





  Ekmek Kutusunun Özellikleri   Ekmek Toplama Masasının Özellikleri


 •  Kutunun üst yüzeyinde bir çevirme kolu   •  Masa üzerinde poşeti açılmamış ve poşeti
 vardır.  açılmış ama içinde dilimlenmiş ekmekleri
 •  Kol  bir  defa  çevrildiğinde  kutunun  üst    toplamak için iki adet kutu vardır.
 bölmesinde  bulunan  paketlenmiş  bir   •  Poşeti açılmamış ekmekler tekrar “Ekmek
 poşet  ekmek  kutunun  alt  bölmesine   Kutusu”na konur.
 düşmektedir.  •  Poşeti açılan ve kullanılmayan dilimlenmiş
 •  Paketlenmiş  ekmek  buraya  uzanılarak   ekmekler “Tüketilemeyen Temiz Ekmekle-
 alınır.  rin Paketlenmesi” bölümüne verilir.



   EKMEK İSRAFI HESAPLAMA     EKMEK İSRAFI HESAPLAMA
 TABLOSU         TABLOSU
  Ekmek Kutusunun İşlevi ve Faydası              Ekmek Toplama Masasının İşlevi ve Faydası
 Prototip Öncesi  Prototip Sonrası
 •  Ekmek  israfının  engellenmesi  için  ek-  Tüketilen   Çöpe Atılan   Tüketilen   Çöpe Atılan   •  Ekmek  israfı  engellenmek  için  “Ekmek
 mek  kutusu  yemek  sırasının  sonuna   Ekmek   Ekmek   Kişi Sayısı  Ekmek   Ekmek   Kişi Sayısı  Toplama Masası” yemek yenen bölüme
 konmuştur. Böylelikle psikolojik olarak   Sayısı  Sayısı  Sayısı  Sayısı  konmuştur. Böylelikle insanların tükete-
 ekmeğin  fazla  alınması  engellenmiştir             medikleri  temiz  ekmeklerini  kirlenme-

 çünkü açken ilk ekmek alındığında çok                den toplanması işlevsel hâle getirilmiştir.
 fazla tüketildiği ve dolayısıyla ekmeğin        •  İnsanların sistemi fark etmelerine olum-
 israf edildiği görülmüştür.                          lu  katkı  sunmuştur.  Dolayısıyla  ekmek
 •  Ekmek  kutusunun  yanında  bir  görevli           israfını önlemek amacıyla insanların ha-
 vardır  ve  menülere  göre  tüketilen  ve            reket etme davranışları pekiştirilmiştir.

 çöpe giden ekmeğin adetini “Ekmek İs-
 rafı Hesaplama Tablosu”na not almak-
 tadır. Bu tablo sağ tarafta verilmiştir.
   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107