Page 102 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 102
EKMEK İSRAFINI ÖNLEME GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMİ (2. hafta sonu geçiş)
A. EKMEK DAĞITIM SÜRECİ
1. Aşağıda ekmek kutusunun teknik çizimi, özellik- 2. Aşağıda tüketilemeyen ekmekleri toplamak
leri ve “Ekmek İsrafını Önleme” sistemi içindeki için kurulan “Ekmek Toplama Masası”nın tek-
işlevi ve faydası belirtilmiştir. Bununla beraber nik çizimi, özellikleri ve “Ekmek İsrafını Önleme”
bu bölümde kullanılan “Ekmek İsrafını Hesapla- sistemi içindeki işlevi ve faydası belirtilmiştir.
ma Tablosu” aracı da aşağıda gösterilmiştir.
TASLAK ÇİZİM TASLAK ÇİZİM
Ekmek Kutusunun Özellikleri Ekmek Toplama Masasının Özellikleri
• Kutunun üst yüzeyinde bir çevirme kolu • Masa üzerinde poşeti açılmamış ve poşeti
vardır. açılmış ama içinde dilimlenmiş ekmekleri
• Kol bir defa çevrildiğinde kutunun üst toplamak için iki adet kutu vardır.
bölmesinde bulunan paketlenmiş bir • Poşeti açılmamış ekmekler tekrar “Ekmek
poşet ekmek kutunun alt bölmesine Kutusu”na konur.
düşmektedir. • Poşeti açılan ve kullanılmayan dilimlenmiş
• Paketlenmiş ekmek buraya uzanılarak ekmekler “Tüketilemeyen Temiz Ekmekle-
alınır. rin Paketlenmesi” bölümüne verilir.
EKMEK İSRAFI HESAPLAMA EKMEK İSRAFI HESAPLAMA
TABLOSU TABLOSU
Ekmek Kutusunun İşlevi ve Faydası Ekmek Toplama Masasının İşlevi ve Faydası
Prototip Öncesi Prototip Sonrası
• Ekmek israfının engellenmesi için ek- Tüketilen Çöpe Atılan Tüketilen Çöpe Atılan • Ekmek israfı engellenmek için “Ekmek
mek kutusu yemek sırasının sonuna Ekmek Ekmek Kişi Sayısı Ekmek Ekmek Kişi Sayısı Toplama Masası” yemek yenen bölüme
konmuştur. Böylelikle psikolojik olarak Sayısı Sayısı Sayısı Sayısı konmuştur. Böylelikle insanların tükete-
ekmeğin fazla alınması engellenmiştir medikleri temiz ekmeklerini kirlenme-
çünkü açken ilk ekmek alındığında çok den toplanması işlevsel hâle getirilmiştir.
fazla tüketildiği ve dolayısıyla ekmeğin • İnsanların sistemi fark etmelerine olum-
israf edildiği görülmüştür. lu katkı sunmuştur. Dolayısıyla ekmek
• Ekmek kutusunun yanında bir görevli israfını önlemek amacıyla insanların ha-
vardır ve menülere göre tüketilen ve reket etme davranışları pekiştirilmiştir.
çöpe giden ekmeğin adetini “Ekmek İs-
rafı Hesaplama Tablosu”na not almak-
tadır. Bu tablo sağ tarafta verilmiştir.