Page 107 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 107
PROTOTİP 1 DEĞERLENDİRME
TASLAK ÇİZİM
PROTOTİP SONRASI PROTOTİP DEĞERLENDİRME KARTI
Tüketilen Ekmek Çöpe Atılan Ekmek MALZEMELER TEST AŞAMASI
Sayısı Sayısı Kişi Sayısı
• “Ekmek Kutusu” için ahşap, CNC ahşap kesme makine- 1. Ekmek israfı için yemekhanede sürdürülebilir gıda siste-
si, testere, çivi, vida, ahşap yapıştırıcı ve vernik minin yemekhane ortamında uygunluğuna bakılacak. El-
• “Ekmek Masası” için 2 adet kap veya karton kutu ve deki verilerin öngörülenlerle karşılaştırmaları yapılacak.
bir adet masa Bununla beraber ekmeği aktif paketleyerek raf ömrünü
• Oksijen tutucu paketçiklerin hazırlanması için hassas uzatma deneyleri yapılacak ve bilinçlendirme aşamaları-
tartı, demir tozu, aktif karbon tozu, cerrahi maskeler nın girdi ve çıktıları değerlendirilecek.
• Nem kontrolü için silikajel 2. Ekmek dağıtım aşamasında;
• Ambalaj için, vakumlu biyoçözünür ve naylon poşetler, • “Ekmek Kutusu”nun işlevi gözlemlenecek ve kullanıcıla-
günlük ekmek
• Bilinçlendirme etkinlikleri için bilgisayar, kamera, akıllı rın fikirleri alınacak.
tahta, projeksiyon, bez, kâğıt, makas, boya, yapıştırıcı • “Ekmek Masası”nın işlevi gözlemlenecek ve kullanıcıla-
• Sürdürülebilir gıda sistemlerinin maketini yapmak için rın fikirleri alınacak.
karton ile tahta ya da alçı ile tel 3. Raf ömrünü uzatma (saklama) aşamasında;
• Cerrahi maskelerden 6 adet paketçik hazırlanır. 4 tane-
sinin içine ikişer gr demir tozu+aktif karbon tozu konur.
YÖNTEM İkisinin içine de ikişer gram silikajel konup ağızları iyice
kapatılır. Hazırlanan paketçikler açıkta bırakılmaz. Kulla-
• Ortalama ekmek tüketimi için hesaplama aracı geliştiri- nılma aşamasına kadar havası boşaltılmış naylon torba-
AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR lecek. larda bekletilir.
• Ekmek israfı azaltılabilir. • “Ekmek Kutusu”nun yapımı için el yöntemi veya CNC • Bütün ekmekten eşit miktarlarda yedi dilim kesilir ve
ahşap kesimi yöntemi kullanılır.
hassas terazide gramlarının aynı olması için tartılır. Bu
• Sürdürülebilir gıda güvenliği işlevsel hâle getirilebilir. • “Ekmek Masası”nın yapımı için el işi becerisi kullanılır. beş dilim ekmekten üçü biyoçözünür poşetlerin içine
• Tarımda verim artırılabilir. • Ekmek kullanımı eğitimi için canlandırma yöntemleri diğer üçü de naylon poşetlerin içine konur.
• Sera gazı emisyon değerleri düşürülebilir. kullanılır. • Bir parça ekmek de açıkta bekletilir.
• Millî ekonomiye katkı sağlanabilir. • İhtiyaç fazlası ekmeklerin raf ömrünü uzatmak amacıyla • Poşetlerin içindeki hava vakumlanıp oksijen seviyesi mi-
• Besleyici ve sağlıklı ürünlere ulaşım kolaylaştırılabilir. yapılan denemelerde kontrollü deney yöntemi uygula- nimuma indirilmeye çalışılır.
• Ekmek israfının önlemek için yemekhanelere ve restoranlara sis- nır. • Biyoçözünür poşetlerden birinin içine sadece ekmek
temsel olarak örnek oluşturulabilir. • Bilinçlendirme çalışmalarında çeşitli eğitsel etkinlikler konur. Diğerinin içine ekmek+oksijen tutucu paketçik
konulurken bir diğerinin içine ekmek+oksijen tutucu pa-
• Gıdaların raf ömrü uzatılır. kullanılır. ketçik+silikajel paketçiği konur. Aynı işlemler diğer nay-
• Biyoçözünür poşetin bozulmayı engelleme kapasitesi de test edil- lon poşet grubuna da uygulanır.
miş olur. ZAMAN ÇİZELGESİ • Denemeler, oda sıcaklığında (25 C) yapılır.
0
• Oksijen tutucu aktif madde içeren paketçik açıkta satılan gıdalar- • Açıktaki ekmeğin bozulma süresi, deney grupları için mi-
da kullanılmaz. Kullanılan aktif materyallerin türü, gıda türüne ve • Malzeme temini için 1 gün nimum bekletme süresi olarak belirlenir (minimum 48
miktarına göre değişir. • Uzman görüşlerinin alınması için 2 gün saat).
• Özel sektör tarafından uygulama zorlukları olabilir. • Yemek menülerinin belirlenmesi ve menülere göre • Daha sonra paketlerden çıkan ekmekler tat, koku, sert-
ortalama ekmek tüketiminin ve çöpe giden sayılarının lik, görünüş testine tabi tutulur.
hesaplanması tablosu için 3 gün
• “Ekmek Kutusu”nun hazırlanması için 3 gün 4. Bilinçlendirme aşamasında ise davranış değişikliğinin
gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için uygulamadan
UZMANLIK • “Ekmek Masası”nın hazırlanması için 1 gün gelen veriler okunur ve nitel gözlem notları alınır. Öncesi
• Yemekhanelerde gıda sisteminin işleyişini belirlemek
Sosyal bilimlerden coğrafya, tarih, sosyoloji ve psikoloji alan uzmanları. Fen için 3 gün ve sonrası değerlendirilir.
bilimlerinden fizik, kimya ve biyoloji alan uzmanları. Matematikçiler, BT uz- • Deney aşaması için 7 gün
manları, malzeme mühendisleri, gıda mühendisleri, gastronomi uzmanları, • Prototip oluşturmak için 2 gün
ahşap teknisyenleri, tasarım uzmanları.