Page 107 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 107

PROTOTİP  1 DEĞERLENDİRME



                                         TASLAK ÇİZİM


 PROTOTİP SONRASI                                                                                                             PROTOTİP DEĞERLENDİRME KARTI




 Tüketilen Ekmek   Çöpe Atılan Ekmek                                                                               MALZEMELER                                                     TEST AŞAMASI
 Sayısı  Sayısı  Kişi Sayısı
                                                                                             •    “Ekmek Kutusu” için ahşap, CNC ahşap kesme makine-          1.  Ekmek israfı için yemekhanede sürdürülebilir gıda siste-
                                                                                                  si, testere, çivi, vida, ahşap yapıştırıcı ve vernik             minin yemekhane ortamında uygunluğuna bakılacak. El-
                                                                                             •    “Ekmek Masası” için 2 adet kap veya karton kutu ve               deki verilerin öngörülenlerle karşılaştırmaları yapılacak.
                                                                                                  bir adet masa                                                    Bununla beraber ekmeği aktif paketleyerek raf ömrünü
                                                                                             •    Oksijen tutucu paketçiklerin hazırlanması için hassas            uzatma deneyleri yapılacak ve bilinçlendirme aşamaları-
                                                                                                  tartı, demir tozu, aktif karbon tozu, cerrahi maskeler           nın girdi ve çıktıları değerlendirilecek.
                                                                                             •    Nem kontrolü için silikajel                                 2.  Ekmek dağıtım aşamasında;
                                                                                             •    Ambalaj için, vakumlu biyoçözünür ve naylon poşetler,       •    “Ekmek Kutusu”nun işlevi gözlemlenecek ve kullanıcıla-
                                                                                                     günlük ekmek
                                                                                             •    Bilinçlendirme etkinlikleri için bilgisayar, kamera, akıllı      rın fikirleri alınacak.
                                                                                                  tahta, projeksiyon, bez, kâğıt, makas, boya, yapıştırıcı    •    “Ekmek Masası”nın işlevi gözlemlenecek ve kullanıcıla-
                                                                                             •    Sürdürülebilir gıda sistemlerinin maketini yapmak için           rın fikirleri alınacak.
                                                                                                  karton ile tahta ya da alçı ile tel                         3.     Raf ömrünü uzatma (saklama) aşamasında;
                                                                                                                                                              •    Cerrahi maskelerden 6 adet paketçik hazırlanır. 4 tane-
                                                                                                                                                                   sinin içine ikişer gr demir tozu+aktif karbon tozu konur.
                                                                                                                       YÖNTEM                                      İkisinin içine de ikişer gram silikajel konup ağızları iyice
                                                                                                                                                                   kapatılır. Hazırlanan paketçikler açıkta bırakılmaz. Kulla-
                                                                                              •   Ortalama ekmek tüketimi için hesaplama aracı geliştiri-          nılma aşamasına kadar havası boşaltılmış naylon torba-
                                AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR                                       lecek.                                                           larda bekletilir.

              •    Ekmek israfı azaltılabilir.                                                •   “Ekmek Kutusu”nun yapımı için el yöntemi veya CNC           •    Bütün  ekmekten  eşit  miktarlarda  yedi  dilim  kesilir  ve
                                                                                                  ahşap kesimi yöntemi kullanılır.
                                                                                                                                                                   hassas terazide gramlarının aynı olması için tartılır. Bu
              •    Sürdürülebilir gıda güvenliği işlevsel hâle getirilebilir.                 •   “Ekmek Masası”nın yapımı için el işi becerisi kullanılır.        beş  dilim  ekmekten  üçü  biyoçözünür  poşetlerin  içine
              •    Tarımda verim artırılabilir.                                               •   Ekmek  kullanımı  eğitimi  için  canlandırma  yöntemleri         diğer üçü de naylon poşetlerin içine konur.
              •    Sera gazı emisyon değerleri düşürülebilir.                                     kullanılır.                                                 •    Bir parça ekmek de açıkta bekletilir.
              •    Millî ekonomiye katkı sağlanabilir.                                        •   İhtiyaç fazlası ekmeklerin raf ömrünü uzatmak amacıyla      •    Poşetlerin içindeki hava vakumlanıp oksijen seviyesi mi-
              •    Besleyici ve sağlıklı ürünlere ulaşım kolaylaştırılabilir.                     yapılan denemelerde kontrollü deney yöntemi uygula-              nimuma indirilmeye çalışılır.
              •    Ekmek israfının önlemek için yemekhanelere ve restoranlara sis-                nır.                                                        •    Biyoçözünür  poşetlerden  birinin  içine  sadece  ekmek
                   temsel olarak örnek oluşturulabilir.                                       •   Bilinçlendirme  çalışmalarında  çeşitli  eğitsel  etkinlikler    konur.  Diğerinin  içine  ekmek+oksijen  tutucu  paketçik
                                                                                                                                                                   konulurken bir diğerinin içine ekmek+oksijen tutucu pa-
              •    Gıdaların raf ömrü uzatılır.                                                   kullanılır.                                                      ketçik+silikajel paketçiği konur. Aynı işlemler diğer nay-
              •    Biyoçözünür poşetin bozulmayı engelleme kapasitesi de test edil-                                                                                lon poşet grubuna da uygulanır.
                   miş olur.                                                                                   ZAMAN ÇİZELGESİ                                •    Denemeler, oda sıcaklığında (25  C) yapılır.
                                                                                                                                                                                                   0
              •    Oksijen tutucu aktif madde içeren paketçik açıkta satılan gıdalar-                                                                         •    Açıktaki ekmeğin bozulma süresi, deney grupları için mi-
                   da kullanılmaz. Kullanılan aktif materyallerin türü, gıda türüne ve        •    Malzeme temini için 1 gün                                       nimum bekletme süresi olarak belirlenir (minimum  48
                   miktarına göre değişir.                                                    •    Uzman görüşlerinin alınması için 2 gün                          saat).
              •    Özel sektör tarafından uygulama zorlukları olabilir.                       •    Yemek  menülerinin  belirlenmesi  ve  menülere  göre       •    Daha sonra paketlerden çıkan ekmekler tat, koku, sert-
                                                                                                   ortalama ekmek tüketiminin ve çöpe giden sayılarının            lik, görünüş testine tabi tutulur.
                                                                                                   hesaplanması tablosu için 3 gün
                                                                                              •    “Ekmek Kutusu”nun hazırlanması için 3 gün                  4.    Bilinçlendirme aşamasında ise davranış değişikliğinin
                                                                                                                                                                  gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için uygulamadan
                                                UZMANLIK                                      •    “Ekmek Masası”nın hazırlanması için 1 gün                      gelen veriler okunur ve nitel gözlem notları alınır. Öncesi
                                                                                              •    Yemekhanelerde gıda sisteminin işleyişini belirlemek
           Sosyal bilimlerden coğrafya, tarih, sosyoloji ve psikoloji alan uzmanları. Fen          için 3 gün                                                     ve sonrası değerlendirilir.
           bilimlerinden fizik, kimya ve biyoloji alan uzmanları. Matematikçiler, BT uz-      •    Deney aşaması için 7 gün
           manları, malzeme mühendisleri, gıda mühendisleri, gastronomi uzmanları,            •    Prototip oluşturmak için 2 gün
           ahşap teknisyenleri, tasarım uzmanları.
   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112