Page 148 - 3 Adım TYT Kimya
P. 148
KİMYA 3. ADIM
5. I. Şampuan: %80’’i su olan saç temizliğinde kullanılan 7. Bir gıda maddesinin üzerindeki bilgiler şöyledir:
temizlik maddesidir.
II. Deterjan: Ham maddesi doğal bitkisel ve hayvansal
yağlar olan, sert sularda çok iyi temizlik yapamayan te-
mizleyicidir.
III. Çamaşır sodası: Katı ve sıvı yağları, kir ve petrol Buna göre bu gıda maddesinden bir porsiyon yiyen kişi
ürünlerini etkin olarak temizleyen ve doğayı kirletmeyen için,
bir maddedir.
I. Yağ ihtiyacının %1’i karşılanmıştır.
IV. Sabun: Ham maddesi petrol ürünleri olan, sert sularda
temizlik yapabilen temizleyicidir. II. Karbonhidrat ihtiyacını karşılama yüzdesi, tuz ihtiyacını
karşılama yüzdesinin 5 katıdır.
Yukarıda verilen tanımlardaki kavramlardan hangileri yer
değiştirirse bütün tanımlar doğru olur? III. Protein ihtiyacının %21’i karşılanmıştır.
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
D) II ve IV E) III ve IV (Günlük ihtiyaç değerleri 2000 kcal/gün üzerinden
hesaplanmış olup cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite gibi faktörlere
bağlı olarak değişebilir.)
A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) I, II ve III
8. Süt, günlük tükettiğimiz önemli besin maddelerinden biridir.
Tabloda inek sütünün ortalama bileşim verileri yazılmıştır.
6. İlaçlar vücutta oluşturulması istenen fizyolojik ve biyolojik et-
kiye göre farklı formlarda hazırlanır.
Tabloda bazı ilaç formları ile ilgili özellikler
verilmiştir.
1 su bardağı süt 240 gram, 1 kahve fincanı süt 70 gram ve
1 çay kaşığı süt 5 gram olduğuna göre,
Buna göre verilen ilaç formları ve özellikleri hangisinde I. 1 su bardağı süt içen kişi 7,44 gram protein almış olur.
doğru verilmiştir? II. 20 çay kaşığı sütün 86,30 gramı sudur.
A) I – d, II – b, III – c, IV – a III. 5,88 gram laktoz alabilmek için 2 kahve fincanı süt içmek
yeterlidir.
B) I – a, II – c, III – b, IV – d
yargılarından hangileri doğrudur?
C) I – d, II – a, III – b, IV – c
A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III
D) I – c, II – b, III – a, IV – d
D) II ve III E) I, II ve III
E) I – d, II – c, III – a, IV – b
146