Page 50 - Kimya - 10 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 50
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 10 24
2. ÜNİTE > Karışımlar Kazanım 10.2.1.4. Çözeltilerin özelliklerini günlük hayattan örneklerle açıklar.
Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi
Etkinlik İsmi ÇÖZELTİLERİN KAYNAMA NOKTASI 20 dk.
Amacı Çözeltilerin kaynama noktası ile çözünen katı madde miktarı arasındaki ilişkiyi kavrayabilme Bireysel
Yönerge Aşağıda verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.
Sait, suyun kaynama sıcaklığındaki artışa çözünen maddenin derişiminin nasıl etki ettiğini gözlem-
lemek istemiştir. Bunun için farklı miktarlarda yemek tuzu ve su kullanarak aynı sıcaklıkta çözeltiler
hazırlayan Sait, çözeltileri 1 atm basınç altında ısıtarak kaynamaya başladıkları sıcaklıkları termomet-
reyle ölçmüştür.
10 g 25 g 60 g 20 g
yemek yemek yemek yemek
tuzu tuzu tuzu tuzu
100 mL 100 mL 200 mL 200 mL
Su Su Su Su
1. kap 2. kap 3. kap 4. kap
1. Sait’in hazırladığı 1, 2, 3 ve 4. kaplardaki karışımların kaynamaya başlama sıcaklıkları arasındaki
ilişki nedir?
2. Sait, yaptığı bu etkinlikten yola çıkarak çözeltilerin kaynama sıcaklıkları hakkında hangi sonuçlara
ulaşmıştır?
3. Verilen çözeltilerin kaynama sıcaklıklarını eşitlemek için sizce ne yapılabilir?
49