Page 75 - KİMYA-11
P. 75

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 11         35

            3.ÜNİTE > Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük  Kazanım: 11.3.4.1. Çözeltileri çözünürlük kavramı temelinde sınıflandırır.
             Alan Becerileri: Sınıflandırma Yapma Becerisi   Genel Beceriler: Karar Verme Becerisi, Eleştirel Düşünme Becerisi

             Etkinlik İsmi             ÇÖZELTİMİZİ DOYURMAYA NE DERSİNİZ?                       30 dk
             Amacı     Çözeltileri çözünürlüklerine göre sınıflandırabilme                      Bireysel




             1. Yönerge                 Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.



















            Bir gazoz firması frambuazlı gazoz üretmektedir. Üretilen ve satışı yapılan gazoz şişesinde 300 mL su
            ve 33 gram şeker bulunmaktadır. Gazoz bu hâliyle doygun bir çözelti oluşturmuştur. Bu gazoz firması
            meyveli yeni gazozlar da denemektedir. Yeni tat denemelerinde 250 mL, 330 mL, 1 litre ve 2 litre su ile
            sırasıyla 23 g, 38,5 g, 100 g ve 220 g gibi farklı miktarlarda şeker kullanılarak uygun ebatlarda şişelerle
            yeni ürünler ve tatlar oluşturulmaya çalışılmaktadır.
             1.  Üretilen ve satışı yapılan gazozdaki şekerin çözünürlüğünü hesaplayınız. (d : 1g/mL)
                                                                                  su









             2.  Yeni tat elde etmek için kullanılan su ve şeker miktarlarını göz önünde bulundurarak çözeltileri
                sınıflandırınız. (Sıcaklık sabit)











             3.  Metinde verilenlere göre 330 gram su ile hazırlanan şeker çözeltisinde çökme olmaması ve çözelti-
                nin doygun olması için ne yapılmalıdır? (Sıcaklık sabit)














                                                                                                    75
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80