Page 73 - KİMYA-11
P. 73
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 11 34
3.ÜNİTE > Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük Kazanım: 11.3.3.1. Çözeltilerin koligatif özellikleri ile derişimleri arasında ilişki kurar.
Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi
Etkinlik İsmi TATLILARIN SIRLARI 30 dk
Amacı Çözeltilerin koligatif özellikleri ve derişimleri arasında çıkarımda bulunabilme Bireysel
1. Yönerge Aşağıdaki metne göre soruları cevaplayınız.
Ayla, bir bilim dergisinde araştırma yazarıdır. Derginin son sayısında koligatif özelliklerden yararlanı-
lan alanlar üzerine bir araştırma yazısı hazırlamıştır. Ayla’nın yazısından bir bölüm aşağıda verilmiştir.
Kadıköy’de yeni bir çikolata fabrikası hizmete açılmıştır. Kemal
Bey’de yeni açılan bu fabrikada kalite kontrol sorumlusu olarak
çalışmaktadır. Bu çikolata fabrikasının tanıtımında çocuklar
için “Hayallerinizdeki Çikolata Ülkesi” konsepti kullanılmıştır.
Bu ülke için minyatür çiçekler, ağaçlar, evler, dağlar ve daha
birçok şey çikolata ile kaplanarak sunulmuştur. Görsel şöleni
daha da etkili hâle getirmek için bir köşeye çikolata şelalesi
hazırlanmış ve şelaleden itibaren de ülkeyi sararak devam eden
çikolata nehri konmuştur. Bunun sağlanmasında en büyük pay
Kemal Bey’e aittir. Çünkü çikolata yapısında bulunan kakao
yağı oda sıcaklığında çabucak katılaşmaktadır. Kemal Bey bu
sorunu bir miktar tuz atarak çözmüş ve bu tanıtım başarılı bir
şekilde yapılmıştır.
Ünlü bir tatlı firması baklavalarıyla tanınmaktadır.
Necla Hanım, bu firmada gıda kontrolünden sorumlu
olarak çalışmaktadır. Kendisine şerbetin sırrının ne
olduğu sorulduğunda “Baklavanın kalitesinin yüksek
olması, kullanılan malzemenin kalitesine ve şerbetinin
kıvamına bağlıdır.” demiştir. Ayrıca şerbette kullanılan
şeker miktarı oranını ve şerbetin kaynama noktasını
(103,12 C) sabit tuttuklarını belirtmiştir.
o
1. Saf su 100 C’ta kaynarken baklava şerbetinde kullanılan su için neden farklı bir değer verilmiştir?
o
Açıklayınız.
2. Necla Hanım, 1 kg su ile hazırlanan şerbete kaç kg şeker ekleyerek kaynama noktasını sabitlemeyi
başarmıştır? (K : 0,52 C/ molal) (C H O : 180 g /mol)
o
6
12
k
6
73
Hazırlayan: Serap YOLDAŞ