Page 73 - KİMYA-11
P. 73

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 11         34

            3.ÜNİTE > Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük  Kazanım: 11.3.3.1. Çözeltilerin koligatif özellikleri ile derişimleri arasında ilişki kurar.
             Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi  Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi

             Etkinlik İsmi                       TATLILARIN SIRLARI                             30 dk
             Amacı     Çözeltilerin koligatif özellikleri ve derişimleri arasında çıkarımda bulunabilme  Bireysel



             1. Yönerge                Aşağıdaki metne göre soruları cevaplayınız.

            Ayla, bir bilim dergisinde araştırma yazarıdır. Derginin son sayısında koligatif özelliklerden yararlanı-
            lan alanlar üzerine bir araştırma yazısı hazırlamıştır. Ayla’nın yazısından bir bölüm aşağıda verilmiştir.

                                               Kadıköy’de yeni bir çikolata fabrikası hizmete açılmıştır. Kemal
                                               Bey’de yeni açılan bu fabrikada kalite kontrol sorumlusu olarak
                                               çalışmaktadır. Bu çikolata fabrikasının tanıtımında çocuklar
                                               için “Hayallerinizdeki Çikolata Ülkesi” konsepti kullanılmıştır.
                                               Bu ülke için minyatür çiçekler, ağaçlar, evler, dağlar ve daha
                                               birçok şey çikolata ile kaplanarak sunulmuştur. Görsel şöleni
                                               daha da etkili hâle getirmek için bir köşeye çikolata şelalesi
                                               hazırlanmış ve şelaleden itibaren de ülkeyi sararak devam eden
                                               çikolata nehri konmuştur. Bunun sağlanmasında en büyük pay
                                               Kemal Bey’e aittir. Çünkü çikolata yapısında bulunan kakao
                                               yağı oda sıcaklığında çabucak katılaşmaktadır. Kemal Bey bu
                                               sorunu bir miktar tuz atarak çözmüş ve bu tanıtım başarılı bir
                                               şekilde yapılmıştır.


              Ünlü bir tatlı firması baklavalarıyla tanınmaktadır.
              Necla Hanım, bu firmada gıda kontrolünden sorumlu
              olarak çalışmaktadır. Kendisine şerbetin sırrının ne
              olduğu sorulduğunda “Baklavanın kalitesinin yüksek
              olması, kullanılan malzemenin kalitesine ve şerbetinin
              kıvamına bağlıdır.” demiştir. Ayrıca şerbette kullanılan
              şeker miktarı oranını ve şerbetin kaynama noktasını
              (103,12  C) sabit tuttuklarını belirtmiştir.
                     o

             1.  Saf su 100  C’ta kaynarken baklava şerbetinde kullanılan su için neden farklı bir değer verilmiştir?
                         o
                Açıklayınız.








             2.  Necla Hanım, 1 kg su ile hazırlanan şerbete kaç kg şeker ekleyerek kaynama noktasını sabitlemeyi
                başarmıştır? (K : 0,52   C/ molal) (C H O : 180 g /mol)
                                    o
                                               6
                                                  12
                             k
                                                     6








                                                                                                    73
 Hazırlayan: Serap YOLDAŞ
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78