Page 74 - KİMYA-11
P. 74
34 KİMYA 11 Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
3. Kemal Bey’in, çikolatanın oda sıcaklığında katılaşması sorunu için kullandığı yöntem kimyasal
olarak nasıl bir çözüm oluşturmuştur?
2. Yönerge Aşağıda verilen bilgi ve şekillerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
• Az yoğun ortamdan çok yoğun ortama çözücü geçmesi olayına osmoz denir. Az yoğun ortamdan
çok yoğun ortama geçen çözücünün yani sıvının yüksekliğinin artmasıyla oluşan basınca da osmo-
tik basınç denir.
d 1 d 2 d 3 d 4 d 5 d 6
0,1 M 0,1 M 0,1 M
saf su NaCl şeker saf su saf su MgCl
2
çözeltisi çözeltisi çözeltisi
yarı geçirgen zar yarı geçirgen zar yarı geçirgen zar
K kabı L kabı M kabı
1. Şekillerdeki K, L, M kaplarında bulunan iki çözelti arasında yarı geçirgen bir zar bulunmaktadır.
Bir süre beklendikten sonra su seviyeleri hangi noktalarda (d , d , d , d , d , d ) yükselme gösterir?
1
2
3
4
6
5
Nedeni ile yazınız.
2. Hangi kaptaki su yükselmesi diğerlerine göre daha fazladır? Nedeni ile yazınız.
3. Bu kaplarda oluşan osmotik basınçları kendi aralarında sıralayınız.
Karekod
74 Alanı
Hazırlayan: Sevtap AKMAN