Page 77 - KİMYA-11
P. 77

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 11        36

             3.ÜNİTE > Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük
             Kazanım:11.3.4.1. Çözeltileri çözünürlük kavramı temelinde sınıflandırır.
             a. Seyreltik, derişik, doygun, aşırı doygun ve doymamış çözelti kavramları üzerinde durulur.
             Alan Becerileri: Verileri Toplama, İşleme, Yorumlama ve Sonuç Çıkarma Becerisi Genel Beceriler: Karar Verme Becerisi, Problem Çözme Becerisi
             Etkinlik İsmi                       ÇÖZELTİLER KARIŞTI                              30 dk
             Amacı      Çözeltilerin sınıflandırmasını çözünürlük temelinde açıklayabilme        Bireysel

             1. Yönerge                 Çözeltilerin sınıflandırılması ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
            Bir baklava ustası, yaptığı baklavaların hep aynı lezzette olması için pişirdiği baklavalara 20  C’de
                                                                                             o
            doymuş şekerli su çözeltisi kullanıyor. Baklava tepsisinin büyüklüğüne göre, aynı derişimde fakat farklı
            miktarlarda şerbetler hazırlıyor. Baklava ustası işe yeni aldığı çıraktan şerbet hazırlamasını istiyor. Ace-
            mi olan çırağın ise kafası karışıyor ve değişik miktarlarda su ile şekeri karıştırarak aşağıdaki çözeltileri
            oluşturuyor. (Şekerin 20oC de sudaki çözünürlüğü 200 g/100 g su)

                   1600 g şeker      2000 g şeker       1000 g şeker      3000 g şeker











                           1000 g su          500 g su          500 g su         2000 g su
                             I. kap            II. kap          III. kap          IV. kap



             1.  Buna göre hangi çözeltiler doymuş, hangi çözeltiler doymamıştır? Belirtiniz.











             2.  Çözeltileri seyreltikten derişiğe doğru sıralayınız.












             3.  Baklava ustasının bu şerbetleri kullanabilmesi için aynı sıcaklıkta her bir çözeltiye eklemesi gereken
                şeker ya da su miktarını hesaplayınız.
















                                                                                                    77
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82