Page 77 - KİMYA-11
P. 77
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 11 36
3.ÜNİTE > Sıvı Çözeltiler ve Çözünürlük
Kazanım:11.3.4.1. Çözeltileri çözünürlük kavramı temelinde sınıflandırır.
a. Seyreltik, derişik, doygun, aşırı doygun ve doymamış çözelti kavramları üzerinde durulur.
Alan Becerileri: Verileri Toplama, İşleme, Yorumlama ve Sonuç Çıkarma Becerisi Genel Beceriler: Karar Verme Becerisi, Problem Çözme Becerisi
Etkinlik İsmi ÇÖZELTİLER KARIŞTI 30 dk
Amacı Çözeltilerin sınıflandırmasını çözünürlük temelinde açıklayabilme Bireysel
1. Yönerge Çözeltilerin sınıflandırılması ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Bir baklava ustası, yaptığı baklavaların hep aynı lezzette olması için pişirdiği baklavalara 20 C’de
o
doymuş şekerli su çözeltisi kullanıyor. Baklava tepsisinin büyüklüğüne göre, aynı derişimde fakat farklı
miktarlarda şerbetler hazırlıyor. Baklava ustası işe yeni aldığı çıraktan şerbet hazırlamasını istiyor. Ace-
mi olan çırağın ise kafası karışıyor ve değişik miktarlarda su ile şekeri karıştırarak aşağıdaki çözeltileri
oluşturuyor. (Şekerin 20oC de sudaki çözünürlüğü 200 g/100 g su)
1600 g şeker 2000 g şeker 1000 g şeker 3000 g şeker
1000 g su 500 g su 500 g su 2000 g su
I. kap II. kap III. kap IV. kap
1. Buna göre hangi çözeltiler doymuş, hangi çözeltiler doymamıştır? Belirtiniz.
2. Çözeltileri seyreltikten derişiğe doğru sıralayınız.
3. Baklava ustasının bu şerbetleri kullanabilmesi için aynı sıcaklıkta her bir çözeltiye eklemesi gereken
şeker ya da su miktarını hesaplayınız.
77