Page 96 - Kimya - 12. Sınıf Beceri Temelli
P. 96

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 12         45

             3.ÜNİTE > Organik Bileşikler
             Kazanım 12.3.2.1. Organik bileşikleri fonksiyonel gruplarına göre sınıflandırır.
             Genel Beceriler: Eleştirel Düşünme Becerisi, Karar Verme Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi

             Etkinlik İsmi                          MUCİZE BİTKİLER                             30 dk.
             Amacı         Günlük hayatta kullanılan bitkilerdeki moleküllerin içerdiği fonksiyonel grupları açıklayabilme  Bireysel

             1. Yönerge  Günlük hayatta kullanılan bitkilerle ilgili metni okuyunuz.
            Bitkilere kokusunu ve aromasını veren moleküllerin çoğu polifonksiyonel moleküllerdir. Polifonksi-
            yonel moleküller birden fazla fonksiyonel grup içerirler. Örneğin bir molekül hem alken hem de alkol
            özelliği gösterebilir. Aşağıdaki moleküllerin parantez içinde verilen fonksiyonel gruplardan hangilerini
            içerdiğini yazınız. (Alken, alkin, fenil, fenol, alkol, eter, aldehit, keton, karboksilik asit, ester)

                    O         Vanilya: Orkide ailesinden tropikal bir bitki türüdür. Meksika ve Madagaskar‘da
                              çok yetişir. Kokusu özel ve tadı acıdır. Vanilya önceleri tapınaklarda koku vermek
                              veya kötü ruhları uzak tutmak için kullanılırdı. Sonradan Meksikalılar vanilyayı
                              içeceklerine tat vermek amacı ile kullanmaya başladılar. Vanilya bitkisinin mey-
                              veleri 15-20 cm boyunda uzun çubuk şeklindedir. Meyve koparıldıktan sonra
                              güneşte kurutulur. Kurutulan meyveler koyu kahve renkli kurumuş dal parçası gibi
                       OCH  3  görünür. Kurutulmuş vanilya çubuklarının aroması çok yoğundur. Bu nedenle toz

                OH            hâline getirilerek kek ve tatlılarda az miktarda kullanılır.








            Karanfil: Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat            OH
            olarak kullanılır. Karanfil öğütülüp baharat olarak kullanılabileceği gibi
            ağızda çiğnemek sureti ile de tüketilebilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve
            temiz tutar. İçerdiği "Eugenol" maddesinin etkisi ile                                CH 3
            hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal   H C              O
                                                                2
            uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunur. Antibakteri-
            yel etkisi vardır.










                               O
                                         Tarçın: Tarçın ağacı Sri Lanka ve Güney Hindistan’a özgü 10-15 metre uza-
                                         yabilen yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Tarçın ağacının gövdesi kabuk şeklinde
                                    H    soyulup kullanılıyor. Tarçının kokusu ve aroması , yapısındaki Sinnamal-
                                         dehid molekülünden geliyor. Tarçın kabuğu toz haline getirilip pastalarda
                                         kurabiyelerde kullanılıyor. Kan şekerini düzenlediği bilinmektedir.














                                                                                                    97
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101