Page 45 - Matematik 9. Sınıf | Modelleme Etkinlik Kitabı
P. 45
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü MATEMATİKTEMATİK 9 9
MA
TURŞULARIMI HANGİ DONUK ODADA SAKLAMALIYIM?
Ülkemizde sonbaharın gelmesiyle her evde kışlık yiyeceklerin hazırlanması telaşı başlar. Bu yiyeceklerin
bazıları yufka, salça, erişte, tarhana, pekmez ve turşudur.
Turşu, Türk sofrasında iştah açıcı olmasının yanında ana yemeklerin refakatçisidir. Genellikle sonbahar-
da hazırlanıp kış aylarında tüketilen ve yemeklerin garnitürü olan turşunun pek çok çeşidi vardır.
Derya Hanım, turşu yapıp satarak ev ekonomisine katkı sağlamaya çalışan bir ev hanımıdır. Tarlasında
yetiştirdiği sebzelerden hazırladığı turşulardan bazıları salatalık, biber, domates, fasulye, kelek, pancar,
lahana ve patlıcan turşusudur. Turşular için tabanı kare ve yüksekliği farklı dik prizma şeklinde olan
iki tür turşu tenekesi kullanmaktadır. Hazırlanan turşuların bozulmadan muhafaza edilmesi için köyün
soğuk hava deposundaki üç tür donuk odadan uygun olan/olanları kullanmak isteyen Derya Hanım, bu
işi en az maliyet ile yapmak istemektedir.
Derya Hanım taban kenar uzunluğu 15 cm, yüksekliği 25 cm olan A tür tenekelerden 90; taban kenar
uzunluğu 20 cm, yüksekliği 30 cm olan B tür tenekelerden 25 olmak üzere toplam 115 teneke turşu ha-
zırlamıştır.
Derya Hanım hazırladığı turşu tenekelerini 3 ay süre ile panel tipi donuk odalarda depolamak istemek-
tedir. Tenekeler donuk odalara aynı tür tenekeler üst üste gelecek şekilde dik olarak yerleştirilmektedir.
Soğuk hava deposunda, depolamanın yapılabileceği 5 adet 3 farklı ebatta boş panel tipi donuk oda bu-
lunmaktadır. Odaların tükettiği günlük elektriğin kilovatsaati 2,5 Türk lirasıdır. Her biri 102 cm yüksek-
liğinde olan panel tipi donuk odaların sayısı, taban kenar ölçüleri ve günlük elektrik tüketimi aşağıda
tablo hâlinde verilmiştir.
Günlük Elektrik
Oda Adı Oda Sayısı Genişlik (cm) Uzunluk (cm)
Tüketimi (kWh)
1. Tür Donuk Oda 2 77 92 3
2. Tür Donuk Oda 1 77 122 5
3. Tür Donuk Oda 2 77 182 6
43