Page 17 - Kimya 10 | Çalışma Defteri -8
P. 17

Açık Uçlu Sorular






        2.  İlaç, hastalığın tanısı, tedavisi veya önlenmesi için vücuda alınan veya uygulanan kimyasal maddedir. Vücutta bazı
           tepkimeler oluşturarak vücudun işlevlerini korur, geliştirir veya düzenler. İlaçlar vücutta oluşturulması istenen fizyolojik
           ve biyolojik etkiye göre çok farklı formlarda hazırlanır.

           A)   İlaçların farklı formlarda oluşunun sebebi neler olabilir? Maddeler halinde yazınız.

           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................

           B)   İlacın hazırlandığı formlar hangileridir? Bu formlar hakkında kısaca bilgi veriniz.
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................

        3.  Üretiminde hiçbir kimyasal gübre ve katkı maddesi kullanılmayan, kaynağından elde edildiği gibi kullanılan herhangi
           bir işlemden geçmemiş gıda maddelerine doğal gıda denir.
           Tüketilmesi kolay, raf ömrü uzun, koruyucu, renklendirici gibi çeşitli kimyasallar içeren besin maddelerine hazır gıda
           denir. Hazır gıdalara bozulmayı önlemek, göze güzel görünmesini sağlamak amacıyla birçok kimyasal madde katılır. Bu
           kimyasal maddeler koruyucular, renklendiriciler, emülsiyonlaştırıcılar, tatlandırıcılar şeklinde sınıflandırılabilir.


           A)   Hazır gıdalarda kullanılan katkı maddelerini kısaca tanıtınız.
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................

           B)   Doğal gıda ile hazır gıda arasındaki farkı kısaca anlatınız.
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................

        4.  Yağlar canlılar için enerji verici olması, hücre zarı ve hormonların yapısına katılması gibi önemli işlevlere sahiptir. Ayrıca
           yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlar. Ancak bilinçsiz kullanım yağları zararlı hâle getirebildiği
           gibi sağlığı da olumsuz etkiler.

           A)   Yağların gerekenden fazla kullanılmasının beş tane olumsuz etkisini yazınız.

           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           B)   Yağların yüksek sıcaklıklarda kullanılmasının beş tane olumsuz etkisini yazınız.

           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................
           ...............................................................................................................................................................................................................

                                                 MATEMATİK-11
                                            ORTAÖĞRETİM    17 KİMYA-10
                                        GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22